MIDGEN BES

De midgenbes is inheems in de kustgebieden van Oost-Australië. De soort komt voor in New South Wales en Queensland, van Grafton tot Fraser Island.

Midgen-bessen groeien op struiken van 1-2m hoog, hebben eivormige, donkergroene bladeren. Het blad is rijk aan olie, waardoor ze een prachtige glans krijgen. In koelere gebieden krijgt het groene gebladerte meer roodachtige tonen. De plant bloeit in het voorjaar en de zomer in zijn natuurlijke habitat. De kleine witte bloemen zijn 7-10 mm lang, ze hebben vijf bloembladen en een groot aantal kelkblaadjes. Jonge roze loofscheuten vormen met de mooie witte bloemen een aantrekkelijk uitzicht in het landschap.

De bloemen van de Midgen bes verschijnen in de lente en zomer, terwijl de vruchten, die zoet van smaak zijn, rijpen in de late zomer en herfst.

De bessen zijn klein, wit en gevlekt met grijs, waardoor ze bijna een mauveachtige schijn krijgen, ze bevatten 3 tot 9 lichtbruine zaden.

De bessen zijn een populaire traditionele bushfood, gegeten door inheemse Australiërs en niet-inheemse mensen. De in de mond smeltende bessen zijn zoet en aromatisch, met een aangename peperige/gingery smaak.

Hoewel erkend wordt dat ze goede smaakkwaliteiten hebben, zijn de bessen niet gecommercialiseerd vanwege oogst- en verwerkingsproblemen.

Voedingswaarde

Rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en voedingsvezels.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten
100g 63 kcal 0.9 g 0.3g 22.5g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Koop verse Midge bessen op lokale markten of bij gespecialiseerde leveranciers. Bewaar ze in de koelkast om de versheid te behouden, en overweeg invriezen voor langdurige beschikbaarheid.

Midgen-bessen zijn zeer kort houdbaar, plaatselijk te consumeren. Seizoen: late zomer tot vroege herfst

Bereidingswijze

Midgen-bessen zijn mild van smaak, enigszins verwant aan een bosbes in smaak met een hint  van gember, eucalyptus en nootmuskaat.

Bessen kunnen rauw uit de hand worden gegeten of worden vaak gebruikt om taarten, conserven of aan fruitsalade te maken.

No Waste

Om verspilling te voorkomen, kun je overgebleven Midgen bessen invriezen voor later gebruik. Ze kunnen ook worden gedroogd en bewaard voor gebruik in de wintermaanden.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!