MIANG KHAM

Miangh Kham is een verfijnde snack, waarbij verschillende ingrediënten in betelbladeren worden gewikkeld en geserveerd met een heerlijke saus. Het is een unieke combinatie van smeken verpakt in een enkele hap.

De naam “miang kham” kan je vertalen naar “one bite wrap”. Miang = voedsel verpakt in bladeren en kham = een hapje. Miang kham is een snack dat zijn oorsprong vindt in het noorden van Thailand, de vroegere versie was met ingelegde theebladeren (miang). De snack wordt beschreven in een Siamees gerechtenboek die geschreven is door koning Rama II, maar werd populair toen deze werd geïntroduceerd aan het Siamese hof van koning Rama V, door prinses Dara Rasmi.

In Thailand wordt Miang kham meestal gegeten met familie en vrienden. De snack is ook populair in de centrale regio van Thailand. Dit gerecht wordt vooral gegeten tijdens het regenseizoen, want dan zijn cha phlu- bladeren in overvloed beschikbaar, omdat de plant dan groeit en voldoende bladeren heeft.

Voedingswaarde

 

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
1 portie 164 kcal 4.6g 7.8g 22g 14g 2.7g

 

ZUCSU: Miang Kham past uitstekend in een gezonde koolhydraatbewuste voeding. De betelbladeren bieden een lichte knapperigheid zonder overmatige koolhydraten toe te voegen. Het is belangrijk om de portiegrootte in de gaten te houden en te zorgen voor een evenwichtige voeding.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Verse ingrediënten zijn essentieel voor de authentieke Miang Kham-ervaring. Koop betelbladeren en andere componenten op lokale markten voor optimale versheid. Bewaar ze in de koelkast voor langere houdbaarheid.

Miang Kham is zo populair in Thailand dat doe-het-zelf zakjes met de bladeren en toebehoren kunnen worden gekocht op drukke markten van Bangkok tot Chiang Mai.

Bewaren

Miang Kham kan worden bewaard in een luchtdichte container. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ingrediënten vers blijven om de beste smaak te behouden.

Bereidingswijze

Voor deze snack worden de bladeren van de Chaphlu plant gebruikt. Miang Kham bestaat voornamelijk uit rauwe verse Piper sarmentosum of Erythrina fusca (Thonglang) de bladeren worden gevuld met geroosterde kokos en de volgende belangrijkste ingrediënten. Hak of snij ze in kleine stukjes:

  • Sjalotten
  • Verse rode of groene chilipepers
  • Gember
  • Knoflook
  • Limoen, inclusief de schil
  • Geroosterde kokosnoot
  • Gehakte ongezouten pinda’s of cashewnoten
  • Kleine gedroogde garnalen

Voor het inpakken worden de gevulde bladeren ingesmeerd met palmsiroop of suikerrietstroop die vaak gekookt is met citroengras, laos, gember en vissaus.

Miang Kham biedt een veelzijdige ervaring. Experimenteer met verschillende vullingen en creëer je eigen unieke draai aan dit klassieke gerecht. Probeer de perfecte balans te vinden tussen zoet, hartig, zuur en pittig. Varieer met de saus en ontdek welke combinaties het beste bij jouw smaakpapillen passen.

Info

Chef’s advies

Bij het maken van Miang Kham, begin met de saus en snijd dan de rest van de ingrediënten7. Het kan een uitdaging zijn om het juiste groene blaadje te vinden, maar je kunt ook baby-romainesla of verse spinazie gebruiken als alternatief.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!