MEXICAANSE ASTER

Van oorsprong komt de cosmea uit de kleurrijke velden Mexico. Je hebt ‘m in lage en hoge varianten, in enkelbloemige en dubbelbloemige varianten.

Deze bloem is een jaarlijks bloeiende plant van ongeveer 40 – 60 cm lang en ontwikkelt een losse, plukachtige groeiwijze. Zijn slanke, rechtopstaande stelen zijn bedekt met gevederde bladeren, die lijken op dille loof. De toppen van de vertakte stelen eindigen met platte, plaatachtige bloemen met gele middelpunten en brede, enkele bloemblaadjes. De Mexicaanse aster bloeit van juli tot de eerste nachtvorst in oktober en is verkrijgbaar in een kleurenvariëteit. Je krijgt witte, bleke en donkerroze bloemen.

Deze plant is populair als sierplant in tuinen met een gematigd klimaat. Het is een veerkrachtige en veelzijdige plant die gedijt in een breed scala aan klimaten, maar geeft de voorkeur aan warm en zonnig weer. Mexicaanse aster is een onderhoudsarme plant. Eenmaal gevestigd, kunnen de planten droogte, slechte bodemomstandigheden en algemene verwaarlozing aan.

Kosmoses moeten worden gekweekt op zonnige borders en grasvelden.

Voedingswaarde

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Koop verse Mexicaanse Aster bij gespecialiseerde markten of tuincentra, vooral in het bloeiseizoen. Kies bloemen met heldere kleuren en vermijd verlepte exemplaren.

Pluk bloemen ’s ochtends voor de maximale frisheid.

Bewaren

Houd Mexicaanse Aster vers door ze licht vochtig te bewaren in de koelkast. Vermijd het bewaren in een vacuüm of diepvries, omdat dit de delicate bloemen kan beschadigen.

Bereidingswijze

De eetbare bloemblaadjes kunnen ‘losgeplukt’ uitstekend gebruikt worden als garnering. De smaak is licht en combineert prachtig op taarten en dessertjes.

Voeg ze toe aan drankjes voor een visueel aantrekkelijke touch.

Geniet van de visuele pracht en voeg een vleugje kleur toe aan je gerechten zonder je dieet te verstoren.

No waste

Bewaar overtollige bloemen in de koelkast en droog ze voor decoratieve doeleinden.

Gooi verwelkte bloemen niet weg; gebruik ze voor het maken van bloemeninfusies.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!