MERINGUE

Er zijn verschillende varianten van meringue, waaronder de Franse, Italiaanse en Zwitserse meringue, elk met hun eigen bereidingswijze (zie aldaar).

Voedingswaarde

De voedingswaarde van meringue varieert afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Over het algemeen zijn meringues laag in calorieën en vet, maar bevatten ze suiker.

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
1 portie (22g) 79 kcal 1.04g 0.02g 19.34g 19.3g 0g
1 stuk (10gr) 38kcal 1g 0g 9.5g 9.5g  
100g 361 kcal 4.73g 0.08g 87.9g 87.74g 0g

ZUCSU: Mensen met diabetes moeten de suikerinname beheren en de portiegrootte controleren. Er zijn recepten voor suikervrije of koolhydraatarme meringues, waarbij de suiker wordt vervangen door erythritol, een zoetstof die

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Meringue kan zowel thuis als in bakkerijen worden gemaakt. Kant-en-klare meringues zijn vaak verkrijgbaar in supermarkten, speciaalzaken en bakkerijen.

Bewaren

Verse meringues moeten droog worden bewaard in een luchtdichte container om vochtabsorptie te voorkomen. Ze kunnen enkele dagen tot een paar weken worden bewaard, afhankelijk van de omgevingsvochtigheid.

Kant en klare meringue kan je tot 5 dagen bewaren in een afgesloten plastic potje op een droge plaats. Ze moeten niet in de koelkast worden bewaard, want daar worden ze zacht en kleverig.

Meringues kunnen ook worden ingevroren en enkele uren voor het serveren uit de vriezer worden gehaald.

Bereidingswijze

Franse Meringue: Suiker (fijne suiker en poedersuiker) wordt geleidelijk toegevoegd aan stijfgeklopte eiwitten. De algemene methode bestaat uit de eiwitten op te kloppen tot ze beginnen te schuimen, en dan geleidelijk de suiker toe te voegen terwijl je blijft kloppen. Het mengsel wordt vervolgens in de oven gebakken tot de meringues droog en knapperig zijn.

Italiaanse Meringue: Warme suikersiroop (kristalsuiker) wordt toegevoegd aan stijfgeklopte eiwitten.

Zwitserse Meringue: Suiker en eiwitten worden samen verwarmd boven een dubbele boiler en vervolgens geklopt tot stijve pieken. Je kan dit schuim eten zonder het te bakken.

Meringues worden vaak gebruikt in desserts, zoals pavlova, of als garnering bij schuimtaarten. Ze kunnen ook worden gebruikt in salades of als basis voor andere zoete lekkernijen.

Culinaire toepassingen:

  • Meringuekoekjes: Kleine druppels meringue gebakken tot knapperige koekjes.
  • Pavlova: Een schotel van knapperige meringue gevuld met slagroom en vers fruit.
  • Meringuetaart: Meringuelagen gestapeld en gevuld met fruit en crème.

no waste

  • Verkruimelde meringues kunnen worden gebruikt als topping voor desserts of yoghurt.
  • Meng verkruimelde meringue met ijs voor extra textuur.

Info

Chef’s advies

De verhoudingen zijn heel eenvoudig: je hebt dubbel zoveel suiker als eiwitten nodig (in gewicht). Om je slaagkansen te verhogen raden we aan om de hoeveelheden nauwkeurig af te wegen.

Wil je het suikergehalte van je schuimpjes zo laag mogelijk houden? Let dan op dat je niet té weinig suiker gebruikt. Verminder de hoeveelheid met maximum 20%, anders loop je het risico dat de meringue heel zacht en breekbaar wordt.

Om meringue te maken kan je fijne kristalsuiker, bloemsuiker of een mengeling van beide gebruiken. Het voordeel van bloemsuiker is dat deze makkelijk oplost. Bovendien bevat bloemsuiker zetmeel, wat helpt om het eiwit te binden. De meringue zal zo iets vloeibaarder zijn en makkelijker om mee te werken. Gebruik je bloemsuiker? Voeg deze pas op het einde (voorzichtig) toe.

Vet is dé grote vijand van schuimpjes. Zorg daarom dat er geen enkel spatje eigeel tussen de eiwitten zit.

Haal de eiwitten enkele uren op voorhand uit de koelkast, liefst zelfs een volledige nacht. Ze zullen beter opstijven als ze op kamertemperatuur zijn. Als de eieren daarentegen te koud zijn, zal de meringue vochtiger zijn.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hier de meringue op, met voldoende ruimte tussen elk schuimpje. Gebruik een lepel of een spuitzak om mooie kleine vormpjes te maken.

Gebruik de heteluchtfunctie om meringues in de oven te bakken. Afhankelijk van hun grootte moeten ze 1u30 tot 2u30 in de oven. Zet de oven niet warmer dan 100° of 110°, want dan kan de meringue te hard worden en afbrokkelen. Open de oven af en toe om het vocht te laten ontsnappen.

De meringues zijn klaar wanneer ze makkelijk loskomen van de bakplaat. Is dat nog niet het geval? Zet ze dan nog iets langer in de oven op een lage temperatuur.

Een snufje zout geeft meer smaak aan je eiwit, maar verhoogt ook het risico om al het vocht uit de mengeling te trekken en zo de textuur van je meringue minder stevig te maken. Daarom gebruik je beter een paar druppels citroensap.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!