MENEMEN

In de traditionele menemen gaan vooral groenten en ei.

Het wordt in de regel bij het ontbijt gegeten. Doorgaans kunnen behalve natuurlijk eieren ook tomaten, groene paprika en uien tot de ingrediënten gerekend worden, alsook kruiden als zwarte en rode peper. Het wordt meestal bereid in een klein pannetje, waarin het gerecht dan ook wordt geserveerd.

Vaak wordt het gerecht nog aangevuld met kaas of sucuk (Turkse worst), al wijkt men dan af van het traditionele recept. Meestal wordt bij menemen witbrood geserveerd.

Voedingswaarde

De glycemische index (GI) en lading (GL) van menemen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten die worden gebruikt.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten
100g 108 kcal 5.09g 7.57g 5.6g
FDDB 120 kcal 4.9g 10.7g 2g

ZUCSU: Omdat het hoofdingrediënt ei is, heeft het een lage glycemische index. Groenten voegen vezels toe, wat helpt om de glycemische respons te matigen. De combinatie van eieren en groenten levert eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

In Turkije wordt het vaak aangeboden in lokale restaurants en ontbijtcafés.

Vers bereide Menemen moet direct worden gegeten voor de beste smaak. Het is niet ideaal om het lang te bewaren vanwege de eieren en groenten, maar als er restjes zijn, kunnen deze in de koelkast worden bewaard en binnen een dag of twee worden geconsumeerd.

Bereidingswijze

Menemen kan worden bereid in huis met verse ingrediënten.

De uien worden in boter of olijfolie verhit, aansluitend worden de paprika en de kleingehakte tomaten toegevoegd. Zodra de tomaten zacht zijn geworden voegt men een à twee eieren per portie toe. De eieren worden door het gerecht geroerd en moeten gaargekookt worden, maar mogen niet uitdrogen. Voeg zout, peper en kruiden naar smaak toe.

Vaak wordt het gerecht nog aangevuld met kaas of sucuk (Turkse worst), al wijkt men dan af van het traditionele recept.

Meestal wordt bij menemen witbrood geserveerd

Tip:

  • Voeg feta-kaas toe voor extra smaak.
  • Gebruik het als vulling voor pitabroodjes of wraps.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!