MEKONG-REUZEN KATVIS

De Mekong Katvis is een vis die, zoals de naam al doet vermoeden, leeft in de rivier Mekong in Zuidoost-Azië. De rivier stroomt door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. De rivier is een van de visrijkste rivieren van de planeet, met een ongelooflijke biodiversiteit. Deze majestueuze vis, die in de diepten van de machtige Mekong-rivier leeft, is een wonder van de natuur.

Deze katvis kunnen we gemakkelijk herkennen aan zijn gebrek aan tanden. Het dier krijgt wel degelijk tanden, maar die vallen na de eerste twee levensjaren al uit. De reuzenmeerval is grijs tot wit van kleur zonder strepen. Hij onderscheidt zich van andere grote meervallen door het vrijwel totaal ontbreken van barbelen en tanden. De Mekong Reuzen Katvis, een gigant in de wereld van zoetwatervissen. Hij staat in het Guinness World Records als ’s werelds grootste schubloze zoetwatervis met een lengte van 3 meter. De reuzenmeerval groeit extreem snel, hij kan een massa bereiken van 150 tot 200 kg in het zesde jaar. Volwassen exemplaren bereiken een gewicht tot 350 kg.

Het zijn tandloze herbivoren die hoofdzakelijk vegetarisch leven van waterplanten en algen. Neemt alleen ander voedsel uit noodzaak.

Hoewel er geen specifiek seizoen is voor de Mekong Reuzen Katvis, is het belangrijk om te weten dat de vispopulaties in de Mekong-rivier variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het seizoen, de waterstanden en de menselijke activiteiten.

Overbevissing en de slechte kwaliteit van het water zijn de belangrijkste redenen waardoor de Mekong katvis met uitsterven bedreigd wordt. Ondanks onderzoeksprojecten is er relatief weinig bekend over deze soort.

Historisch lag het natuurlijke verspreidingsgebied van de vis van de lage Mekong in Vietnam helemaal tot aan de noordelijke uitloper van de rivier in de provincie Yunnan in China, die bijna de gehele 4.800 km overspande. Zijn verspreidingsgebied is drastisch gekrompen, want tegenwoordig is hij enkel te vinden in het midden van de Mekong. Vissen komen samen tijdens het regenseizoen en migreren dan stroomopwaarts om te paren. Ze prefereren het hoofdkanaal van de rivier, waar de diepte rond de 10 m is.

De meerval is endemisch voor de onderste helft van de rivier de Mekong en dreigt uit te sterven als gevolg van overbevissing en de afname van de waterkwaliteit door afdamming stroomopwaarts. De huidige IUCN Rode Lijst voor vissen classificeert de soort als ernstig bedreigd. De grootte van de populatie is onbekend, maar wel is de afgelopen 14 jaar de soort met 80% afgenomen.

Hoewel het niet duidelijk is hoeveel exemplaren in het wild leven, wordt vermoed dat hun aantal de voorbije veertien jaar met 80 procent is afgenomen. Hoewel vissen in het wild verboden is in Laos, Cambodja en Thailand, houden vissers er zich niet aan de wet. In 2006 beloofden ze wel de katvis met rust te laten.

Thailand doet er nu veel aan om de populatie weer te vermeerderen door uitzettingen.

Voedingswaarde

Hoewel er geen specifieke voedingswaarde-informatie beschikbaar is voor de Mekong Reuzen Katvis, is het bekend dat vis in het algemeen rijk is aan hoogwaardige eiwitten, vitamine B12 en D en een bron van kalium, fosfor, selenium en jodium.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Hij staat vermeld in Appendix I van CITES, waardoor internationale handel in wild gevangen exemplaren verboden is.

Het kopen van Mekong Reuzen Katvis kan een uitdaging zijn, gezien de zeldzaamheid en de beschermde status van de vis. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elke aankoop van deze vis ethisch en duurzaam is.

Bewaren

Het bewaren van vis vereist speciale zorg om de versheid en kwaliteit te behouden. Het wordt aanbevolen om vis in de koelkast te bewaren bij een temperatuur van 4 graden Celsius.

Bereidingswijze

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!