MASCARPONE

Mascarpone is een soort kaas, die voor het eerst voorkwam rond 1600 in Lombardije in Noord-Italië, ten zuidwesten van Milaan.

Het is een rijke, romige, en milde kaas die traditioneel wordt gemaakt van enkelvoudig room en zuurteregelaars zoals citroensap. Het heeft een zijdezachte textuur en een hoog vetgehalte, wat het een veelzijdig ingrediënt maakt in zowel zoete als hartige gerechten.

Mascarpone wordt tegenwoordig gemaakt van lichte room (25 % botervet) die door de toevoeging van wijnsteenzuur (en geen stremsel) een dik, rijk, romig en smeerbaar product wordt. Het heeft een hoger vetgehalte dan andere roomkazen waardoor hij romiger is bij de bereiding. . Het kan met of zonder toegevoegde suiker worden gebruikt.

Voedingswaarde

De voedingswaarde kan variëren tussen merken. Vanwege het hoge vetgehalte is het met mate te consumeren!

Glycemische index = 0

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Verz. Vet
Galbani 403 kcal 4.5g 41g 4g 3g 28g
100g (USDA) 455 kcal 3.6g 42g 2.5g 2.5g 28g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Mascarpone is verkrijgbaar in de zuivelsectie van supermarkten, kaaswinkels en Italiaanse speciaalzaken. Het wordt meestal verkocht in kleine bakjes of kuipjes van 250 tot 500 gram.. Zorg ervoor dat je mascarpone kiest met een verse geur en een romige consistentie.

Bewaren

Mascarpone bewaar je in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum. Let op; na opening is de kaas maar beperkt houdbaar.

Volgens het Voedingscentrum kun je geopende mascarpone ongeveer drie dagen goedhouden in de koelkast of drie maanden in de vriezer.

Bereidingswijze

De smaak is extreem vol en romig met een zoete bijsmaak. Mascarpone is dik van structuur. Het heeft een ivoorwitte kleur en je kunt hem makkelijk glad uitsmeren.

Het kan met of zonder toegevoegde suiker worden gebruikt. Het is waarschijnlijk het bekendst als ingrediënt in tiramisù. Het kan zowel aan zoete als zoute gerechten worden toegevoegd. Je kunt het in principe aan elk gerecht toevoegden dat structuur en room nodig heeft.

Mascarpone kan soms als vervanger gebruikt worden van boter in risotto.

Als je echter zelf mascarpone wilt maken, kun je room en een zuurteregelaar zoals citroensap gebruiken. De room wordt verwarmd en gemengd met het zuur, waarna het wordt gekoeld en uitgelekt om de gewenste textuur te verkrijgen.

Je verwarmt 500 ml slagroom tot 85°C. Voeg 1/8 tl wijnsteenzuur (te koop bij biologische winkels) toe dat je eerst oplost in 1 el lauw water of een kleine eetlepel gezeefd citroensap. Blijf 5 min. roeren en doe over in een kom. Dek af en laat 8 uur in de koelkast staan. Klaar is je mascarpone

Info

Chef’s advies

Om verspilling te minimaliseren, kun je mascarpone in kleine hoeveelheden kopen als je het niet vaak gebruikt.

De tiramisu taart is het gerecht bij excellentie voor mascarpone.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!