MASALA

Masala verwijst in de Zuid-Aziatische keuken naar een mengsel van specerijen. Dit mengsel kan zowel droge specerijen als natte ingrediënten, zoals knoflook, gember, ui of tomaten, bevatten. Er zijn verschillende soorten masala’s die variëren afhankelijk van de regio en het gerecht dat wordt bereid.

In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen. Door dit proces komt het aroma optimaal tot zijn recht.

De kenmerkende gele kleur dankt Hindoestaanse masala aan de kurkuma.

Hindoestaanse masala is dus het kruidenmengsel dat als basis dient voor Surinaamse roti.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van masala varieert sterk, afhankelijk van de specifieke samenstelling. Over het algemeen bevatten specerijen weinig calorieën, vet en koolhydraten, maar ze voegen wel smaak en aroma toe aan gerechten.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g  461 kcal 10.66g 13.65g 60.22g 27.18g
Nickerie 326 kcal 11.9g 13.78g 54.78 g

Specerijen hebben over het algemeen een lage glycemische index (GI), omdat ze weinig koolhydraten bevatten. Aangezien masala vaak in kleine hoeveelheden wordt gebruikt, heeft het over het algemeen geen significante invloed op de glycemische lading (GL) van een maaltijd.

Het voegt smaak toe zonder extra calorieën of koolhydraten in significante hoeveelheden.

Mensen met diabetes moeten zich echter bewust zijn van de totale koolhydraatinname in hun maaltijden en kunnen overwegen om recepten aan te passen door minder zoete masala-varianten te gebruiken of suiker helemaal weg te laten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Masala-mengsels zijn verkrijgbaar in supermarkten, speciaalzaken voor kruiden en specerijen, en online. Er zijn ook masala-pasta’s en sauzen beschikbaar voor gemakkelijk gebruik. Je kunt ook je eigen masala maken door individuele specerijen te kopen en ze zelf te mengen.

Masala vind je in de Surinaamse toko of online. Zoek naar masala geïmporteerd vanuit Suriname, zoals deze van Nickerie.

Bewaren

Bewaar masala op een koele, donkere plaats in een luchtdichte container om de smaak en aroma te behouden. Vermijd blootstelling aan vocht, licht en warmte, omdat dit de kwaliteit van de specerijen kan verminderen.

Bereidingswijze

De bereidingswijze hangt af van het specifieke type masala dat je wilt maken. Over het algemeen worden hele specerijen geroosterd en gemalen tot een poeder of gemengd met andere ingrediënten om een pasta te vormen. Het zelf maken van masala geeft je de flexibiliteit om de smaak aan te passen aan jouw voorkeuren.

Het wordt ook gebruikt als rubl voor vlees, vis of groenten.

Info

Garam masala is een Indiaas kruidenmengsel met andere ingrediënten dan de gelige Hindoestaanse masala.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!