MARRON

Er zijn verschillende soorten:

Cherax tenuimanus (Western Australian Marron): Kenmerken: Deze Marron-kreeften hebben een diepe, roodbruine kleur met grote scharen. Ze gedijen goed in de heldere wateren van West-Australië. Habitat: Zoetwateromgevingen zoals rivieren en meren. Hij kan meer dan 38 cm groot worden.

Cherax cainii (Smooth Marron): Kenmerken: Gekenmerkt door een gladdere, minder gestekelde buitenkant dan sommige andere soorten Marron. Ze hebben vaak een lichtbruine tot groenachtige kleur. Habitat: Te vinden in rivieren en stuwmeren in West-Australië.

Cherax albidus (Hairy Marron): Kenmerken: Deze Marron-kreeften hebben lange, borstelige haren op hun scharen en lichaam, waardoor ze een “harige” uitstraling krijgen.                                              Habitat: Komt voor in zoetwateromgevingen, voornamelijk in West-Australië.

Cherax destructor (Common Yabby): Kenmerken: Hoewel technisch gezien niet altijd als Marron wordt beschouwd, wordt de Common Yabby soms ook als zodanig genoemd. Ze hebben over het algemeen een groenachtige of bruinachtige kleur. Habitat: Verspreid over verschillende delen van Australië in rivieren en vijvers.

Cherax quadricarinatus (Australian Redclaw): Kenmerken: Redclaw heeft opvallende rode scharen, waardoor het gemakkelijk te onderscheiden is van andere soorten. Ze kunnen vrij groot worden.

Habitat: Komt voor in zowel zoetwater als brak water in Noord-Australië en Papoea-Nieuw-Guinea.

Elke soort Marron heeft zijn eigen unieke eigenschappen en leefgebied, maar ze worden allemaal gewaardeerd vanwege hun smakelijke vlees en worden vaak geconsumeerd in de culinaire wereld, vooral in Australië.

Voedingswaarde

Energie Eiwitten Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
120 g 103 kcal 23.6g 1g 0g 0g
100g bereid 82 kcal 16g 2g 0g 0g

ZUCSU: Marron past uitstekend in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege het lage koolhydraatgehalte. Voor mensen met diabetes is het een eiwitrijke optie zonder significante invloed op de bloedsuikerspiegel. Als onderdeel van een evenwichtige maaltijd is Marron een heerlijke en gezonde keuze.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Marron is doorgaans verkrijgbaar bij gespecialiseerde viswinkels, markten en sommige supermarkten, vooral in regio’s waar ze worden gekweekt. Verse Marron is de beste keuze voor optimale smaak.

Bewaren

Bewaar levende Marron in een vochtige doek in de koelkast of in een luchtdichte zak met ijs om hun frisheid te behouden. Gebruik ze zo snel mogelijk na aankoop voor de beste kwaliteit.

Bereidingswijze

Deze kreeftensoort staat bekend om zijn fijne, sappige vlees en wordt vaak beschouwd als een delicatesse. Marron heeft een milde, zoete smaak en is een geliefd ingrediënt in de Australische gastronomie.

  • Spoel de Marron grondig onder koud stromend water om vuil te verwijderen.
  • Kook de Marron kort in kokend water of stoom ze totdat ze rood zijn, wat aangeeft dat ze gaar zijn.
  • Serveer de Marron met boter, knoflook en verse kruiden voor een eenvoudige en heerlijke bereiding.

no waste

Gebruik de schalen en koppen van de Marron om een smaakvolle bouillon te maken die als basis kan dienen voor soepen en sauzen.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!