MARMITE

Marmite is de merknaam van een in 1902 in Engeland ontwikkelde vegetarische kruidenpasta, een zoute, kruidige en donkere pasta met een hartige smaak.

Het was het voornaamste product van de Marmite Food Extract Company die in 1902 werd opgericht in Burton-upon-Trent, in het Engelse Staffordshire. Het hoofdbestanddeel van Marmite is een gistextract dat destijds een ongewenst bijproduct was van de lokale bierbrouwerijen. Het succes van het product was enorm, waardoor er in 1907 een tweede fabriek kon worden gebouwd in Londen. In 2000 werd Marmite ondergebracht bij Unilever.

Marmite is gemaakt van het gistextract uit productie van bier. Deze pasta bevat ook zout, plantenextracten en kruiden. Hoewel gistextract rijk is aan vitamine B, wordt dat ook nog extra aan de pasta toegevoegd. Bij de ontdekking van de vitamine B (in 1912) gold Marmite als een “gezond product”. Om die reden kregen de Britse soldaten in de beide wereldoorlogen Marmite in hun voedselpakketten. Naar men hoopte zou dit de in de tropen gestationeerde soldaten beschermen tegen beriberi.

In Australië verkoopt men ook de variant ‘Vegemite’, geproduceerd door Kraft (zie aldaar).

Marmite bevat ook selderij, dat gebruikt wordt als natuurlijk aroma.

Gist kan verschillende smaken aannemen, maar in het geval van Marmite heeft de gist (glutamaat) de eigenschappen van onze favoriete vijfde smaak: umami (diep, zoutig hartig).

 

Voedingswaarde

100 % vegan. Bevat glutaminezuur ook bekend als MSG (monosodiumglutamaat) of E621.

Marmite bevat (volgens de voedingswaardetabel op het etiket) vitamine B12. Gist kan echter geen B12 maken. Volgens de fabrikant wordt het tijdens de fabricage toegevoegd.

Het product is sterk bewerkt en bevat veel onnatuurlijke toevoegingen en behoorlijk wat zout.

Energie Eiwitten Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g  240 kcal 43g 0g 15g 2.4g 2.5g
100g unilever 260 kcal 34g 0.5g 30g 1.2g

Marmite past goed in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege het lage koolhydraatgehalte. Voor mensen met diabetes kan het een smakelijke toevoeging zijn zonder de bloedsuikerspiegel significant te beïnvloeden, maar let op de portiegrootte.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Te koop in supermarkten en Aziatische toko. Het wordt vaak aangeboden in glazen potten of plastic containers. Online winkels bieden ook wereldwijd toegang tot dit smaakvolle product.

Bewaren

Donker en koel ( hoeft niet in de koelkast)  bewaren. De houdbaarheidsdatum is doorgaans lang, maar zorg ervoor dat de pot goed is afgesloten om uitdroging te voorkomen.

Bereidingswijze

De pasta wordt voornamelijk als broodbeleg gebruikt, “puur” of soms op een met kaas of pindakaas belegde boterham. Ook als ingrediënt voor warme gerechten (met name voor soepen en sauzen) is Marmite een veelgebruikt product.

Marmite geeft maaltijden een hartige en vollere smaak. En ook nog het zoutje! Het is dan ook een perfecte oplossing als vervanging van een bouillonblokje. Marmite bevat maar liefst vijf keer minder zout dan het bekende bouillonblokje.

Niet alleen lekker op toast (Engeland) maar ook in roerbakgerechten of als onderdeel van een dressing, marinade of een Oosterse saus.

Info

Verschil met vegemite zit hem in de ingrediënten:

Marmite gebruikt naast tarwe- en gerstextract ook gistextract gewonnen uit havermout en rogge. Marmite bevat ook een plantenextract i.p.v. moutextract uit gerst.

Marmite bevat vitamine B12, Vegemite bevat deze vitamine helemaal niet. Daarnaast is de Vitamine B3 waarde van Marmite hoger, maar scoort Vegemite op B1, B2 en foliumzuur aanzienlijk beter.

Chef’s advies

Probeer Marmite te verwerken in deeg voor een unieke twist aan broodjes.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!