MARMITAKO

Het is een smaakvolle tonijnstoofpot, bereid met eenvoudige ingrediënten zoals tonijn, aardappelen, paprika’s, uien, tomaten, knoflook, olijfolie en witte wijn. Dit hartverwarmende gerecht staat bekend om zijn robuuste smaken en is een eerbetoon aan de rijke visserstraditie in de regio.

Voedingswaarde

De exacte voedingswaarde van Marmitako kan variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten en hoeveelheden die worden gebruikt. Het is echter over het algemeen een gezonde maaltijd met een goede balans van eiwitten (van de tonijn), koolhydraten (van de groenten) en gezonde vetten (van de olijfolie).

Energie Eiwitten Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
1 portie 237 kcal 18.6g 8.8g 29.6g
100g 97 kcal 5g 5g 8g
1 portie 296 kcal 7.2g 3.9g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Marmitako-ingrediënten zijn vaak verkrijgbaar in lokale vismarkten en supermarkten, vooral in regio’s met een sterke visserijtraditie. Verse tonijn is ideaal, maar ingeblikte tonijn kan ook worden gebruikt voor een snellere bereiding.

Bewaren

Bewaar marmitako in een luchtdichte container in de koelkast. Het gerecht kan goed worden bewaard en is zelfs vaak lekkerder na een dag, omdat de smaken zich verder ontwikkelen.

Bereidingswijze

  • Snijd de tonijn in blokjes en kruid ze met zout en peper.
  • Bak de tonijn kort in olijfolie tot deze aan alle kanten bruin is.
  • Voeg de uien, knoflook en paprika’s toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Voeg de tomaten en aardappelen toe, samen met visbouillon.
  • Laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn en het mengsel een dikke consistentie heeft.

Marmitako wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht, vergezeld van vers brood om de heerlijke saus op te soppen.

Info

Chef’s advies

De Basken gebruiken ook ‘pimientos choriceros’ (kleine gedroogde pepertjes), maar als je die niet hebt, kun je ze vervangen door verse Spaanse pepertjes of rawits of door gedroogde chilivlokken. Ik gebruikte een rood Spaans pepertje en twee rawits.

Minimaliseer verspilling door restjes marmitako te gebruiken als vulling voor empanadas of als topping voor rijst. De bouillon kan worden bewaard en later worden gebruikt als basis voor vissoepen.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!