MALTODEXTRINE

Maltodextrine, een complex koolhydraat dat wordt gewonnen uit zetmeel, meestal uit maïs, aardappelen of rijst.,  is een veelzijdig ingrediënt dat bekend staat om zijn vermogen om snel energie te leveren. Hoewel het vaak wordt gebruikt in de voedingsindustrie, is het essentieel om bewust te zijn van de herkomst, voedingswaarde en diverse toepassingen van dit product.

Maltodextrine komt voor in verschillende natuurlijke bronnen, waaronder granen zoals maïs, tarwe, en aardappelen. De productie van maltodextrine vereist echter verfijnde technologieën, en het wordt vaak commercieel geproduceerd om consistente kwaliteit te waarborgen. Het zetmeel wordt gekookt en enzymatisch afgebroken tot kleinere glucose eenheden. . Het eindproduct is een wit poeder dat gemakkelijk oplost in water

Aangezien maltodextrine een industrieel geproduceerd ingrediënt is, kent het geen seizoensgebonden beperkingen.

Het is het hele jaar door beschikbaar en wordt wereldwijd gebruikt in diverse culinaire toepassingen.

Voedingswaarde

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g 380 kcal 0g 0g 95g 5.2g 0g

ZUCSU: Maltodextrine heeft een hoge glycemische inde en kan de bloedsuikerspiegel snel verhogen. Daarom is het belangrijk om de inname van maltodextrine te beperken als onderdeel van een gezonde, koolhydraatbewuste voeding.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Hoogwaardige maltodextrine is verkrijgbaar bij gespecialiseerde bakkerijwinkels, supermarkten en online retailers. Let op de zuiverheid van het product en vermijd toevoegingen voor optimale kwaliteit.

Bewaren

Maltodextrine hoeft niet specifiek te worden bewaard; het kan goed worden opgeslagen in een koele, droge omgeving. Vermijd vocht om klontvorming te voorkomen.

Bereidingswijze

Maltodextrine wordt gebruikt om het mondgevoel van voedingsmiddelen en dranken te verbeteren, vet te imiteren en als draagstof voor aroma’s en vitaminen.

Maltodextrine wordt vaak gebruikt vanwege zijn neutrale smaak en snelle oplosbaarheid als bindmiddel, verdikkingsmiddel of als toevoeging aan sportdranken en voedingssupplementen. Het kan ook worden gebruikt in bakrecepten om de textuur te verbeteren.

Info

Het wordt vaak toegevoegd aan de zoetstof stevia om de bittere nasmaak te maskeren.

Chef’s advies

Chef-koks gebruiken maltodextrine soms om poeders van vloeistoffen te maken, een techniek die bekend staat als ‘poederiseren’. Hiermee kunnen ze vloeistoffen transformeren in lichte, poederachtige texturen die nieuwe culinaire mogelijkheden bieden.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!