LENG

De leng is een zoutwatervis die voorkomt op een harde bodem in gematigde wateren op een diepte van 80 tot 1000 meter. Wij vinden leng in het noordwesten en het noordoosten van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Middellandse Zee. Hij komt ook voor in de zeeën van IJsland tot Canada en zwemt op een diepte van 300 tot 1000m.

De leng kan een lengte bereiken van 200 cm (zelden echter meer dan 160 cm), een gewicht van 40kg en maximaal 25 jaar oud worden. Paaien gebeurt tussen maart en juli. Pas rond een lengte van 80 cm en op een leeftijd van 5 jaar wordt de leng geslachtsrijp.  Ze paaien tussen maart en juli. Sommige paaiplaatsen zijn bekend en liggen vrijwel precies langs de 200 m dieptelijn, die tussen Noorwegen en de Faroër Eilanden en rondom Ierland tot in de Golf van Biskaje loopt. De leng is een zeer vraatzuchtige vis, hij eet middelgrote vissen zoals paling, makrelen en platvissen,kreeften en kleine octopussen.

De vis heeft een langgerekt, cilindervormig lichaam. De rug is grijsgroen/bruin met gemarmerde, lichte vlekken op rug en flanken. Hij heeft een lange kindraad en zwart omrande rug- en staartvinnen. De bovenkaak van leng komt verder dan de onderkaak.

Hij heeft een ruggengraat met 63 tot 65 wervels. De soort heeft twee rugvinnen en één aarsvin: de eerste rugvin is kort, terwijl de tweede rugvin en de anaalvin lang naar achteren uitlopen.

Hoewel leng het hele jaar door beschikbaar is, bereikt het zijn hoogtepunt tijdens de late lente en vroege zomer, wanneer de vis het meest mals en smaakvol is.

Er zijn 2 (3) soorten verkrijgbaar

  • De witte (molva molva) of gewone leng heeft een langere kindraad (groter dan de diameter van de ogen) en zwart omrande rug- en staartvinnen. De bovenkaak komt verder dan de onderkaak. De gewone leng kiest voor rotsachtige bodems op dieptes tussen 200 en 500 m in de noordelijke Atlantische Oceaan; Leng wordt binnen de EU onderworpen aan een minimum aanlandingsmaat van 63 cm, terwijl de soort pas geslachtsrijp is bij een lengte van 90 cm.
  • De blauwe leng (Molva dyptergia) een diepzeesoort uit het noorden van de Atlantische Oceaan, leeft eerder op modderige zandbodems. Hij is kleiner en kan 155 cm worden. Hij leeft tot op een diepte van 1500m maar meestal tussen 350-500m. Zijn kleur is grijsblauw met een blauw gekleurde rugvin. De blauwe leng heeft grotere ogen en een veel kleinere kindraad. De aarsvinnen zijn langer en slanker dan die van de gewone leng. Hoewel de kleur van de blauwe leng niet echt blauw is, is zijn naam waarschijnlijk afgeleid van het feit dat hij donkerder van kleur is dan de gewone leng. De minimum aanlandingsmaat ligt bij 70 cm .
  • De Spaanse leng (ook bekend als de Mediterraanse leng) komt voor in de oostelijke Atlantische Oceaan, in de Middellandse Zee en Zwarte Zee. De Spaanse leng houdt zich in minder diep water op maar blijft wel ver op zee in water dat dieper is dan 50 meter, tot meer dan 1.000 meter diep. Hij kan ruim een meter lang en ca. 9 kg zwaar worden. Hij heeft een lichte kleur die varieert van roodachtig tot oranje met licht spikkels, en heeft een lichtere onderkant. Beide rugvinnen, de aarsvin en de staartvin zijn zwart met witte randen. Hij heeft grote ogen, een kindraad en een bek vol kleine, scherpe tandjes. Hij heeft weinig commerciële waarde en er wordt niet gericht op gevist.

In Spanje zijn de eieren van de leng zeer geliefd.

Huevas de Maruca is de kuit van leng die volgens traditionele wijze gezouten wordt en in de zon gedroogd. Hij wordt in Spanje dungesneden als aperitief geserveerd met alleen wat olijfolie of samen met wat geroosterde amandelen.

Op de Shetland eilanden is men dan weer gek van de lever.

Sinds 2014 is de IJslandse leng en de lengvisserij uit Noorwegen MSC gecertificeerd voor duurzame vangst.

Voedingswaarde

Leng is een magere vissoort, hij bevat Omega-3 vetzuren, vitaminen, kalium, fosfor en selenium.

100 gr. Energie Eiwit Vetten Koolhydraten
Vers 75.5 kcal 18.36g 0.25g 0g
Molva Molva 87 kcal 19g 0.64g 0g
Leng blauw 63.7 kcal 16.7g 0.1g 0g
Gekookt 105 kcal 24.5g 0.82g 0g
Hueva de Maruca 330 kcal 43g 15.9g 3.8g

ZUCSU:  Leng is een uitstekende keuze voor een koolhydraatbewuste voeding omdat het van nature koolhydraatvrij is. Daarnaast is het rijk aan eiwitten en gezonde vetten, wat het een voedzame optie maakt.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Koop verse leng bij voorkeur bij gespecialiseerde viswinkels, markten of duurzame visleveranciers.

Leng kan het hele jaar door gekocht worden maar de beste periode is van mei tot januari. Het hoogseizoen in de late lente biedt vaak de beste kwaliteit. Je koopt leng best buiten de paaiperiode.  Leng is vaak goedkoper dan kabeljauw. Leng wordt vers of diepgevroren verhandeld als filet zonder vel of als moot.

De Faeröer en Frankrijk zijn de grootste aanvoerders van blauwe leng. Blauwe leng die met de beug (niet met bodemsleepnetten) wordt bevist in IJslandse wateren verkreeg het MSC-label.

In de viswinkel wordt filet van leng (evenals die van blauwe leng) geplooid gepresenteerd, omdat hij zo lang is. Ze moeten een minimale lengte van 63 cm hebben.  Geef de voorkeur aan grote filets van geslachtsrijpe exemplaren (>90 cm). Let er bij het kopen wel op, dat de vis behoorlijk wat slachtafval heeft. Bij filets houdt men ongeveer 1/3 gedeelte over.

Om te zien of de vis vers is, let je best op de ogen. Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn en geen verkleuringen vertonen. Hij moet een frisse reuk hebben. Bij een filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer je zachtjes op de vis duwt.

Bewaren

Leng kan vers worden ingevroren en zo enkele maanden worden bewaard.

In de koelkast geldt een periode van slechts enkele dagen bij een temperatuur van 0 tot 4 graden.

Gerookte leng is in de koelkast een paar dagen langer houdbaar.

Bereidingswijze

Leng heeft als voordeel dat de filets over bijna de hele lengte van het lichaam even breed zijn, waardoor deze gemakkelijk in gelijke porties te verdelen is. De geur is wat ziltig.

Leng is heerlijk gebakken, gegrild of bereid in de oven, papillot. Leng kan je ook roken. De lever wordt als een delicatesse gezien. Het vlees van de leng is bijzonder goed geschikt voor stoofschotels vanwege zijn stevige textuur.

Leng heeft zeer vast visvlees. Het mooie witte vlees bevat weinig tot geen graten. De blauwe leng zou nog smakelijker zijn dan de gewone leng. Daar leng vaak in moten of als filets wordt verkocht is er ook niet veel slachtafval.

Leng is een ondergewaardeerde vissoort die qua smaak veel weg heeft van kabeljauw. Door de vastheid van het vlees bakt de vis voortreffelijk en leent hij zich perfect voor soepen, waterzooi en vissalades. Het vel is iets dikker en niet te consumeren.

Probeer het ook eens te roken voor een verfijnde, gerookte smaak.

Bewaar vel en graten van de leng om visbouillon of soep te maken.

Huevas de maruca hebben een zeer vlezige en tegelijkertijd aangename textuur, omdat ze niet gomachtig zijn zoals de eieren van andere soorten3. Het zijn zachte eieren die heel gemakkelijk te eten zijn, omdat ze bovendien in dunne plakjes worden geserveerd. Ze worden meestal gebruikt als tapas, op een toast met een beetje extra vierge olijfolie, maar ze worden ook gebruikt om veel andere gerechten te bereiden. Zoals huevas de maruca gerechten bereid met fruit, zoals mango of meloen, salades en andere groenten zoals asperges of komkommer.

Info

Hoewel de bestanden van blauwe leng zich aan het herstellen zijn, blijft de soort een biologisch kwetsbare soort. Daarom is het aan te raden om de aankoop van deze soort nog te beperken.

Verschil tussen de gewone en de blauwe leng

Leng wordt van blauwe leng onderscheiden door de lange kindraad en de zwart omrande rug- en staartvinnen. De bovenkaak van leng komt verder dan de onderkaak, terwijl bij blauwe leng de onderste kaak verder doorloopt. Ook de roodbruine rug en de gemarmerde flanken van leng helpen bij het onderscheiden van beide soorten. Verifieer de Latijnse naam om zeker te zijn welk van de twee soorten wordt aangeboden!

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!