LARB

Larb is een populair gerecht in Laos en Noord-Thailand en wordt in veel andere delen van de wereld in Thaise restaurants geserveerd. De oorsprong van larb ligt in Laos en wordt beschouwd als het nationale gerecht van het land. Het wordt beschouwd als een symbool van harmonie, eenheid en welvaart. Het wordt vaak gegeten bij feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften, verjaardagen, festivals en rituelen. Het wordt ook gezien als een offer aan de geesten en de voorouders, om hen te eren en te bedanken.

Larb is een typisch gerecht van de Laotiaanse plattelandsbevolking, die vooral afhankelijk is van de landbouw en de veeteelt. Het gerecht weerspiegelt de beschikbaarheid van de lokale ingrediënten, zoals vlees, rijst, kruiden en groenten.

Larb is ook populair in Thailand, vooral in de regio Isaan, die grenst aan Laos. De Isaanse bevolking heeft veel culturele en etnische banden met de Laotianen, en heeft ook veel van hun culinaire invloeden overgenomen. Larb wordt in Thailand meestal gemaakt met gekookt gehakt, in plaats van rauw, en is vaak pittiger dan de Laotiaanse versie.

Larb wordt in Thailand ook wel aangeduid als laab Isaan of laab Lao, om het te onderscheiden van andere Thaise salades.Het is een levendige salade op basis van gehakt vlees, vaak varkensvlees of kip, gemengd met een harmonieuze combinatie van kruiden, specerijen en verse groenten. De ingrediënten komen vaak voort uit de weelderige landschappen van de regio.

Larb wordt gemaakt van  gemaakt van fijngehakt vlees of vis)dat gekruid is met vissaus, limoensap, geroosterde gemalen rijst, chilipepers en verse kruiden zoals munt en koriander. Het gerecht wordt vaak geserveerd op kamertemperatuur, vergezeld van kleefrijst of verse groenten. Traditionele laab bevat vaak wat geroosterde, gemalen rijst on top.

Dit gerecht kan het hele jaar door worden genoten, maar de versheid van de gebruikte ingrediënten kan variëren afhankelijk van het seizoen.

Het is een lichte en verfrissende salade, die helpt om de dorst te lessen en de eetlust te stimuleren. Het is ook een goede manier om vlees te conserveren, door het te marineren in limoensap en vissaus, die als natuurlijke conserveermiddelen werken. Larb is ook een ideaal gerecht om te delen met familie en vrienden, omdat het eenvoudig te bereiden is en in grote hoeveelheden gemaakt kan worden.

Voedingswaarde

Larb bevat vitamine A, B1, B2, B3, B6, foliumzuur, magnesium, natrium, kalium, selenium en antioxidanten zoals flavonoïden en fenolen.

De glycemische index = 10. De glycemische lading = 0,3. De nutri-score van larb is B.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Kip 1 portie +/- 165 kcal 19.8g 8.9g 2.9g 0.9g
Varken 119   kcal 17g 10g 0g
1 portie (220g) 220 kcal 23g 9.6g 13g 6.9g 2g

ZUCSU: Het gerecht kan gegeten worden met slablaadjes, die als een koolhydraatarm alternatief dienen voor rijst, noedels, brood of crackers. Het gerecht kan ook gegeten worden met andere groenten, die extra vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten leveren.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Kwalitatieve larb kan worden gevonden in authentieke Thaise en Laotiaanse restaurants of eetstalletjes.

Voor thuisbereiding: Koop de ingrediënten voor larb bij lokale Aziatische markten of gespecialiseerde supermarkten. Kies voor vers vlees en aromatische kruiden voor de beste kwaliteit. . Als je rauw gehakt wilt gebruiken, zorg dan dat het goed gekoeld en hygiënisch bewaard is.

De andere ingrediënten die je nodig hebt voor larb zijn limoenen, vissaus, chilipepers, sjalotten, koriander, munt en rijst. Let bij het kopen op dat de limoenen sappig en geurig zijn, de vissaus helder en niet te zout is, de chilipepers stevig en felgekleurd zijn, de sjalotten droog en niet beschimmeld zijn, de koriander en de munt fris en groen zijn, en de rijst ongekookt en ongebroken is.

Bewaren

Larb is het lekkerst wanneer vers bereid. Als je restjes hebt, bewaar ze in de koelkast voor niet meer dan één dag om de smaak en textuur te behouden. Bereidde larb kan je 2-3 maanden in diepvries houden. Om het in te vriezen, kun je het gehakt apart van de slablaadjes en de kruiden bewaren, en dan later weer samenvoegen.

Bereidingswijze

De salade wordt en kun je maken van varkens-, kip-, rund-, eendgehakt of vis, maar ook van tofu of paddenstoelen. Het gebruik van geroosterde gemalen rijst geeft een unieke nootachtige smaak en textuur aan het gerecht. Het is essentieel voor een authentieke larb. Het gehakt kan rauw of gekookt zijn, afhankelijk van de voorkeur en de veiligheid. Het gehakt wordt geserveerd in slablaadjes, die als eetbare schaaltjes dienen. Het slablad kan ook opgerold worden en als een hapje gegeten worden.

Larb wordt vaak vergezeld van kleefrijst, komkommer, tomaat, kool en andere groenten. Je kunt het zo pittig, zuur, zoet of zout maken als je wilt, door meer of minder chilipepers, limoensap, suiker of vissaus toe te voegen. Je kunt ook andere kruiden gebruiken, zoals basilicum, citroengras, gember of kaffirlimoenblad. Je kunt ook verschillende groenten toevoegen.  Zorg evenwel steeds voor een goede balans tussen zuur zout, pittig en zoet.

Kan als hoofdgerecht,  als onderdeel van een grotere maaltijd of zelfs als vulling voor sla wraps worden geserveerd.

Je kunt het eten met kleefrijst, die je met je handen in balletjes kneedt en in de larb dipt. Je kunt het ook eten met gewone rijst, noedels, brood of crackers.

No Waste

Gebruik overgebleven larb als vulling voor springrolls of wraps. Zo wordt elke restje benut voor een smaakvolle creatie.

Info

Geproefd : Larb van varkensvlees met geroosterde rijstvlokken in een wilde betelbladrol geserveerd in het Mahob restaurant (Khmer cuisine)

Chef’s advies

Experimenteer met verschillende kruiden zoals munt, koriander en basilicum om de smaak van larb te verrijken. Voeg een vleugje limoensap toe voor een verfrissende twist.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!