KERVELWORTEL

De kervelwortel, oorspronkelijk afkomstig uit West-Azië werd al in de oudheid gekweekt door de Grieken en Romeinen. Het was een populaire groente in de middeleeuwen, maar raakte daarna in de vergetelheid. Pas in de 19e eeuw werd kervelwortel weer herontdekt in Frankrijk (1840), waar het nog steeds veel wordt gegeten. Bij ons is kervelwortel nog vrij onbekend, maar het wordt steeds vaker aangeboden op biologische markten en in natuurvoedingswinkels. Het heeft zich verspreid naar Europa en andere delen van de wereld.

De plant is een tweejarig gewas dat, één tot twee meter hoog wordt met holle stengel, het heeft een eetbare wortel en bladeren die lijken op die van kervel. Het gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems en gedurende warme seizoenen. Dit knolgewas is vaak te vinden in gematigde klimaten en groeit het beste in zonlichtrijke omgevingen.

De knol is peenvormig tot smal kegelvorming en 3 tot 6 cm dik, 1,5 tot 10 cm lang en 140 tot 200 g zwaar en grauw van kleur.

Vaak blijven ze beduidend kleiner dan zo-even aangegeven.; weinig groter dan een duimnagel.

De beste tijd om de kervelwortel te oogsten is in de late herfst tot het vroege voorjaar. Tijdens deze periode bereikt de knol zijn optimale grootte en ontwikkelt het zijn volle, rijke smaak.

Voedingswaarde

Rijk  aan vitamine C, B, K, foliumzuur, kalium, calcium, ijzer, magnesium en vezels.

Glycemische index +/- 35, glycemic load +/- 6  Nutriscore  A

Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g(USDA) 75 kcal 2g 0.5g 17g 4g
100g rauw 48 kcal 3.3g 0.57g 6.47g 3.93g 2g

ZUCSU: Kervelwortel is een ideale groente voor een koolhydraatbewuste voeding, omdat het weinig calorieën en een lage glycemische index heeft. Het bevat ook veel vezels, die een verzadigend effect hebben en de darmwerking bevorderen. Kervelwortel kan dienen als een alternatief voor aardappel, rijst of pasta in een maaltijd.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Om de hoogste kwaliteit Kervelwortels te verkrijgen, bezoek lokale boerenmarkten of gespecialiseerde groenteboeren tijdens het oogstseizoen. Kies knollen die stevig aanvoelen, zonder tekenen van beschadiging of rot. De bladeren moeten frisgroen en niet verwelkt zijn.

Kervelwortel is een typische wintergroente, die van oktober tot maart verkrijgbaar is. De wortels zijn het lekkerst als ze na de eerste nachtvorst worden geoogst, omdat ze dan zoeter worden.

Bewaren

Om de kervelwortels langdurig vers te houden, bewaar ze op een koele, donkere plaats. Individueel verpakte wortels kunnen ook in de koelkast worden bewaard (1 week). Voor langere houdbaarheid is vacuüm verpakken of invriezen (na schillen, wassen snijden en blancheren) een goede optie. Hierdoor blijven de smaak en voedingsstoffen behouden +/- 1 jaar.

De bladeren kunnen apart worden bewaard in een vochtige doek of een plastic zak.

Bereidingswijze

De wortel heeft een zoete, anijsachtige smaak en een witte tot crèmekleurige schil. Sommigen beschrijven de smaak als nootachtig met een iets naar kastanje neigende smaak. De bladeren hebben een frisse, kruidige smaak en kunnen gebruikt worden als garnering of in salades.

Ingevroren hebben ze een smaak die doet denken aan die van hazelnoten.

Kervelwortel kan het best zo snel mogelijk na de aankoop worden geconsumeerd, omdat de smaak dan het meest intens is.

De kervelwortel biedt talloze culinaire mogelijkheden. Geroosterd, gestoomd, gepureerd, of toegevoegd aan stoofschotels – de knol past zich gemakkelijk aan verschillende kookstijlen aan. Het heeft een subtiele zoete smaak, vergelijkbaar met pastinaak, en kan als smaakvolle aanvulling dienen in soepen, stoofschotels of als bijgerecht.

Kleine knollen niet schillen, goed schoon borstelen. Grote knollen koken, vooraf of achteraf schillen.

De kooktijd is ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukken. De smaak van kervelwortel combineert goed met andere wintergroenten.

De bladeren van de jonge plant en de geschilde delen van de plant werden vroeger ook gebruikt in de keuken. Deze werden bereid als kruidensoep, gegeten als vervanger van spinazie of toegevoegd aan salade als smaakmaker.

No waste

Gebruik ook de bladeren van de wortelkervelplant in salades of als smaakversterker voor soepen en sauzen om verspilling te minimaliseren.

Kervelwortel hoeft niet helemaal geschild te worden. De schil bevat ook veel voedingsstoffen en smaak. Schrob de wortels goed schoon onder stromend water en snijd alleen de lelijke plekjes weg. De schil kan ook worden geraspt en toegevoegd aan een salade of een soep.

Info

Knolkervel wordt het kaviaar van de vegetariër genoemd. Zo werd het vroeger genoemd en nu nog steeds. Als je knolkervel ergens kunt kopen, is het niet goedkoop.

Chef’s advies

Kervelwortel heeft een vrij sterke smaak, die sommige mensen te overheersend vinden. Om de smaak te verzachten, kan kervelwortel worden gemengd met aardappel, pastinaak of wortel.

Kervelwortel kan ook worden gebruikt om een lekkere thee te maken. Snijd een stukje kervelwortel in dunne plakjes en doe ze in een theepot. Giet er kokend water over en laat 10 minuten trekken. Voeg eventueel honing of citroen toe voor extra smaak.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!