KANONKOGEL

De kanonskogelboom is een tot 35 m hoge tropische boom met een afgeronde kroon. De kanonskogelboom komt van nature voor in het noorden van Zuid-Amerika, in de regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika, met name in landen als Brazilië, Venezuela, en Guyana en wordt veel aangeplant in parken. In Azië is de boom ook geïntroduceerd.

De bladeren zijn afwisselend geplaatst, tot 30 cm lang, smal-elliptisch tot omgekeerd-eirond en staan aan de uiteinden van de twijgen dicht opeen. De bladeren vallen meerdere keren per jaar af. De uitbundige bloeiwijzen zijn lange trossen die direct op de stam onder de kroon en op de oudere takken worden gevormd (cauliflorie). De bloemen zijn bijna het hele jaar aanwezig, vooral in het regenseizoen  waardoor de vruchten vaak in overvloed te vinden zijn vanaf het einde van de zomer tot het begin van de herfst.

Ze zijn 6-10 cm breed en hebben zes roze tot dieprode, van buiten geelachtige kroonbladeren. In het midden van de bloem bevinden zich honderden, vergroeide, wit of roze met gele meeldraden. De bloemen geven ’s nachts een wee-zoete geur af, die vleermuizen aantrekt als bestuivers. De vruchten (kanonskogel) worden normaal gesproken alleen gevormd in hun natuurlijke verspreidingsgebied omdat daar de geschikte bestuivers aanwezig zijn. Na de bloei kan het bijna een jaar duren, voordat de vruchten rijp zijn. De vruchten hangen rondom de stam en klapperen tegen elkaar als het waait. De vruchten zijn bol, bruin en 15-24 cm groot en tot 2 kg zwaar. . De vruchten ontwikkelen zich in 18 maanden en blijven een jaar of langer aan de boom voordat ze met een doffe klap vallen. Ze hebben een harde wand en zijn zwaar waardoor zij bij rijping als een kanonskogel van de boom vallen. Op de grond barsten ze open, waarna het vruchtvlees door dieren wordt opgegeten. Kleinere vruchten kunnen ongeveer 65 zaden bevatten, terwijl grote maar liefst 550 zaden kunnen.

Ze worden vaak als voer voor vee en kippen gebruikt.

Een boom kan 150 vruchten dragen.

Voedingswaarde

Hoewel de Kanonkogel niet bekend staat om zijn voedingswaarde, biedt het wel wat voedingsvezels, vitamines en mineralen. Een gemiddelde vrucht bevat ongeveer 50 kcal en is een leuke toevoeging aan een gevarieerd dieet.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Verse Kanonkogels zijn vaak verkrijgbaar op lokale markten in Zuid-Amerika, vooral tijdens het hoogseizoen. Kies vruchten die stevig aanvoelen en een rijke geur hebben voor de beste kwaliteit.

Het is niet algemeen verkrijgbaar in winkels of markten. Het kan echter mogelijk zijn om de zaden online te kopen om je eigen boom te kweken

Bewaren

Bewaar Kanonkogels op een koele, donkere plaats. Ze zijn niet geschikt voor langdurige bewaring, dus het is aan te raden om ze snel te consumeren voor optimale versheid. Gezien de grootte en hardheid van de vrucht, is het waarschijnlijk dat deze bij kamertemperatuur bewaard kan worden tot hij wordt geopend.

Bereidingswijze

Er is weinig informatie beschikbaar over de culinaire toepassingen van de kanonkogel. Het is echter bekend dat de vrucht eetbaar is en een zoete, aardappelachtige smaak .

Het vruchtvlees is normaal wit en wordt blauw bij oxidatie, een reactie met lucht.

De harde schil van de vrucht kan lokaal worden gebruikt om gebruiksvoorwerpen te maken. Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat er niets van de vrucht wordt verspild

Info

Boeddha’s standbeeld en meditatie onder de kanonskogelboom

De kanonskogelboom heeft een bijzondere band met Boeddha. In Azië wordt de boom ook wel “Sara Buddha” genoemd, omdat men gelooft dat Gautama Boeddha onder zo’n boom is geboren. Hoewel Boeddha zijn verlichting vond onder de Bodhiboom, de boom van wijsheid, wordt de kanonskogelboom vaak bij tempels geplant vanwege deze associatie.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!