INKTVIS

De wetenschappelijke naam, Cephalopoda, is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk koppotigen.

De inktvissen hebben geen skelet en vormen een klasse dieren behorend tot de stam der weekdieren (Mollusca).

Inktvissen danken hun naam aan het feit dat ze in staat zijn inkt te spuiten om zo een tegenstander het zicht te ontnemen.

Inktvissen komen wereldwijd voor in alle oceanen, van de tropische regio’s tot de polaire zones. Ze bewonen een verscheidenheid aan waterdiepten, van het ondiepe kustwater tot de diepe zee.

Inktvissen komen enkel in zout water voor en leven in alle wereldzeeën. Ze zijn in staat om van kleur te veranderen. De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal leven ze maar één tot twee jaar, met als uitzondering verschillende diepzee- en poolsoorten, en de nautilussen, die veel ouder kunnen worden.

Inktvissen worden gekenmerkt door de positie van hun tentakels rond hun mond. Ze hebben acht tentakels die zuignappen dragen.

Ze bewegen zich voort door water in hun mantel te pompen wat ze er krachtig weer uitpersen, langs de sifon. Alle inktvissen zijn carnivoren.

Inktvissen kunnen opgedeeld worden in 3 soorten:

  • De familie sepiida: sepia of zeekatten
  • De Pijlinktvissen of calamares
  • De Octopoda of pulpo

De zeekatten en pijlinktvissen hebben daarboven nog twee voedingstentakels. De enige uitzondering is Nautilus pompilius die ongeveer 90 tentakels zonder zuignappen heeft.

 

Voedingswaarde

100 gram Energie Eiwit Vet Koolhydraten
Gemiddeld 92 kcal 15.6g 1.4g 2.7g

ZUCSU: Inktvis kan een goede keuze zijn voor een koolhydraatbewust dieet vanwege het lage koolhydraatgehalte.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Verse inktvis moet een heldere, vochtige uitstraling hebben zonder vissige geur. In veel supermarkten en viswinkels is ook bevroren inktvis verkrijgbaar.

Bewaren

Verse inktvis moet zo snel mogelijk worden geconsumeerd en kan 1-2 dagen in de koelkast worden bewaard.Bevroren inktvis moet in de vriezer worden bewaard en kan 4-6 maanden meegaan.

Bereidingswijze

Er zijn verschillende manieren om inktvis te bereiden.

Inktvis kan worden gegrild, gefrituurd, gestoofd of gekookt. (Zie bij de respectievelijke soort.)

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!