INDIASE AMANDEL

Indiase amandel is een grote tropische boom van de boomfamilie combretaceae.

De boom is inheems in Azië, Australië, de Stille Oceaan en Madagaskar. Meer recentelijk is de plant geïntroduceerd in delen van Zuid- Amerika . De soort komt in veel tropische gebieden voor en groeit met name langs de kust en verder landinwaarts langs rivieren. Hij wordt op grote schaal gekweekt in tropische gebieden van de wereld als sierboom , gekweekt voor de diepe schaduw die zijn grote bladeren bieden.

Hij wordt 35 m hoog, met een rechtopstaande, symmetrische kroon en horizontale takken. De bladeren zijn groot, 15–25 cm lang en 10–14 cm breed, eivormig, glanzend donkergroen en leerachtig. . Ze worden roodachtig-bruin  voordat ze vallen, wat een opvallend kenmerk is.

De vruchten zijn snoten, licht qua gewicht en kunnen zich daardoor drijvend verspreiden over water. De zaden blijven vrij lang houdbaar en kunnen daarom ook na een lange reis kiemen langs een rivier of op een tropisch strand. De vruchten zijn ovaal tot elliptisch, samengeperst, leerachtig, geelachtig groen tot helderrood wanneer ze rijp zijn, 5-6 × 2-3 cm, omgeven door een min of meer gemarkeerde vleugel.

De vrucht is eetbaar, smaakt licht zuur. De zaden zijn rauw of gekookt eetbaar wanneer ze rijp zijn maar zijn klein en moeilijk te extraheren. Ze lijken qua smaak op amandel.

 

Voedingswaarde

Ze bevatten vitamine E, calcium, koper, magnesium, fosfor, kalium en ijzer.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
100 gram 577 kcal 21g 52g 20g 10g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Indiase amandelen zijn niet zo gangbaar als andere noten in veel supermarkten, maar ze kunnen worden gevonden in gespecialiseerde voedselwinkels, Aziatische supermarkten of online. Voor de beste kwaliteit, kijk voor noten die vers, volledig en zonder beschadigingen zijn.

Bewaren

Indiase amandelen moeten worden bewaard in een koele, droge plaats, idealiter in een luchtdichte container om ze te beschermen tegen vocht en lucht.

Bereidingswijze

De noten kunnen rauw worden gegeten, maar worden vaak geroosterd om hun smaak te versterken. Ze kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid van gerechten, waaronder salades, desserts, en als garnering.

Info

Chef’s advies

  • Rooster de amandelen lichtjes om hun smaak te versterken.
  • Ze kunnen worden gemalen en gebruikt als een basis voor sauzen of dressings.
  • Gepelde noten hebben een mildere smaak, dus je kunt kiezen om ze te pellen of ongepeld te gebruiken, afhankelijk van je voorkeur.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!