HUZAREN-RUSSISCHE SALADE
De oorsprong van huzarensalade ligt in de 19e eeuw en wordt vaak geassocieerd met de Huzaren, een militaire eenheid van de cavalerie in Europa. Er wordt aangenomen dat het gerecht vernoemd is naar de Huzaren die zich beroemden om hun rijkdom en feestelijke eetgewoonten. Hoewel de exacte oorsprong onduidelijk is, wordt het gerecht sterk geassocieerd met Nederland en België, waar het sinds de 19e eeuw populair is.
De originele versie van de salade werd in de jaren 1860 uitgevonden door een kok van Belgische afkomst, Lucien Olivier, de chef-kok van de Hermitage, een van de beroemdste restaurants van Moskou. De salade van Olivier werd al snel immens populair bij Hermitage-stamgasten en werd het kenmerkende gerecht van het restaurant.
Het exacte recept, vooral dat van de dressing, was geheim, maar de gangbare ingrediënten van de salade waren onder meer korhoenders, kalfstong, kaviaar, sla, rivierkreeftstaarten, kappertjes en gerookte eend. De exacte ingrediënten hingen af van het seizoen. De oorspronkelijke Olivier-dressing was een soort mayonaise, gemaakt met Franse wijnazijn, mosterd en Provençaalse olijfolie; het exacte recept ging met Olivier mee het graf in. Het recept werd bekend onder de naam van Olivier salade.
Zoals vaak gebeurt met gastronomische recepten die populair worden, werden de ingrediënten die zeldzaam, duur, seizoensgebonden of moeilijk te bereiden waren, geleidelijk vervangen door goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar voedsel.
In het Rusland van na de Revolutie werden de originele ingrediënten vervangen door goedkopere: korhoenders werden vervangen door kip of worst, rivierkreeften door hardgekookt ei, komkommers, olijven en kappertjes door ingelegde komkommers en doperwten.
De naam “huzaren” verwijst naar lichte cavalerie-eenheden in Centraal-Europa, met name Hongarije en Polen. Deze ruiters stonden bekend om hun snelheid, behendigheid en moed. De salade werd zo genoemd omdat het een snel en gemakkelijk te bereiden gerecht was, ideaal voor deze mobiele troepen.
Tegenwoordig bestaat de salade in Rusland meestal uit gekookte in blokjes gesneden groenten, gedrenkt in mayonaise, met Doktorskaya (een type russische worst). Een veel voorkomende alternatieve versie, waarbij de worst wordt vervangen door gekookte of gerookte kip, wordt Stolichny-salade. In Rusland en andere post-Sovjetstaten, evenals in Russischtalige gemeenschappen over de hele wereld, is de salade een van de hoofdgerechten geworden op zakuski-tafels die worden geserveerd tijdens Oudejaarsavond.
In Servië wordt Olivier-salade Russische salade genoemd en verschijnt het traditioneel op de Nieuwjaars- en kersttafel.
De huidige gebruikelijke versie lijkt nauwelijks nog op Oliviers originele creatie. Het gerecht wordt nu in de meeste landen met een eigen naam benoemd en aangepast aan de lokale ingrediënten.
Huzarensalade is de Nederlandse benaming sinds 1840: een salade bestaan uit salade, aardappel, vlees en augurk aangemaakt met een Franse vinaigrette. De salade wordt genuttigd als voorgerecht, als middagmaal, of als onderdeel van een lopend buffet.
Soorten Huzarensalade
Hoewel de basis van huzarensalade altijd vergelijkbaar blijft, zijn er verschillende variaties afhankelijk van de regio of persoonlijke voorkeuren. Enkele populaire variaties zijn:
- Traditionele Huzarensalade: De klassieke versie bevat aardappelen, mayonaise, ui, wortelen, doperwten, en vleeswaren (meestal kip of rundvlees). Dit is de meest voorkomende versie.
- Vegetarische Huzarensalade: Een variant zonder vlees, maar met extra groenten zoals paprika, tomaat, en olijven. Soms wordt er ook een plantaardige mayonaise gebruikt.
- Huzarensalade met appel: Sommige recepten bevatten appel voor een zoetere smaak die goed contrasteert met de romige en hartige elementen van de salade.
- Huzarensalade met augurken: Deze versie bevat gesneden augurken voor een pittige smaak die de rijkdom van de mayonaise in balans brengt.
Voedingswaarde
Waarden kunnen schommelen naargelang de bereiding. Deze waarden zijn indicatief.
100g | Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Suikers | Vezels |
Russische | 194 kcal | 2.5g | 15.2g | 11.8g | 0g | 0g |
Huzaren | 170 Kcal | 6g | 10.5g | 12.5g | 2.5g | 1.5g |
Huzarensalade past niet goed in een strikte koolhydraatarme voeding, aangezien de basis van het gerecht aardappelen zijn, die rijk zijn aan koolhydraten. Een alternatief zou zijn om de aardappelen gedeeltelijk te vervangen door bloemkool of andere laag-koolhydraat groenten.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
AANKOOP
Europese cafés en delicatessenzaken bieden vaak een heel assortiment salades in Olivierstijl. Bovendien verkopen cafetaria’s, buurtwinkels supermarkten verschillende voorverpakte varianten, geproduceerd als massaproduct, met basisingrediënten en een goedkope mayonaise-achtige dressing.
Voor een authentiekere smaak kan men overwegen de salade zelf te bereiden of deze te kopen bij een gerenommeerde delicatessenwinkel.
BEWAREN
Huzarensalade moet in de koelkast worden bewaard en binnen 2-3 dagen na aankoop of bereiding worden geconsumeerd. Door de aanwezigheid van mayonaise en vleeswaren is het belangrijk om de salade koel te houden om bederf te voorkomen.
Het wordt niet aanbevolen om huzarensalade in te vriezen, omdat de mayonaise kan schiften en de textuur van de groenten en aardappelen kan veranderen.
Bereidingswijze
In verschillende moderne recepten wordt het meestal gemaakt met in blokjes gesneden gekookte aardappelen, wortelen, augurken (of komkommer), groene erwten, eieren, knolselderij, uien, in blokjes gesneden gekookte kip of boterhamworst (soms ham of hotdogs), en zure appels. Voor de smaak wordt er zout, peper en mosterd aan toegevoegd, en de dressing bestaat uit mayonaise.
Het kan worden geserveerd als een bijgerecht bij BBQ’s, picknicks en familiefeesten.
Het serveren van huzarensalade op een bedje van sla kan zowel de presentatie als de smaak verbeteren.
Tips
- Gezondere versie: Om de salade gezonder te maken, kun je een lichte of magere mayonaise gebruiken. Je kunt ook yoghurt toevoegen voor een lichtere en frisse smaak.
- Kruiden en specerijen: Geef de salade wat extra smaak door kruiden zoals peterselie, bieslook of dille toe te voegen.
- Textuur: Voeg voor extra crunch wat gesneden wortel of selderij toe.