HOMINY

Hominy is een graanproduct dat wordt gemaakt van gedroogde maïs (maïs) dat is behandeld met een alkali, zoals kalk of as. Dit proces, bekend als nixtamalisatie, resulteert in grote, witte, gerimpelde korrels met een unieke smaak en textuur.

Het proces van nixtamalisatie is al sinds de oudheid van fundamenteel belang voor de Meso-Amerikaanse keuken. Deze behandeling verwijdert de buitenste schil van de maïs en verandert de structuur van het graan, waardoor het zacht en opgezwollen wordt. Het resultaat is een veelzijdig ingrediënt dat wordt gebruikt in verschillende keukens over de hele wereld. De kalk die wordt gebruikt om de maïs te behandelen, kan uit verschillende materialen worden gewonnen.

Om hominy te maken, wordt veldmaïs (maïs) gedroogd, vervolgens behandeld door de rijpe (harde) korrel te weken en te koken in een  verdunde alkalische oplossing, meestal een limoenwateroplossing (gemaakt van calciumhydroxide. De maïs wordt vervolgens grondig gewassen om de bittere smaak van de loog of limoen te verwijderen. Dit proces helpt bij het oplossen van de hemicellulose (het pericarp), het belangrijkste lijmachtige bestanddeel van de maïscelwanden, dat de schillen doet lossen van de korrels waardoor de maïs zachter wordt en het kiemgedeelte.

Het weken van de maïskorrels doodt de zaadjeskiem, waardoor ze opzwellen tot minstens het dubbele van hun oorspronkelijke grootte en ze tijdens de opslag niet meer kunnen ontkiemen. De korrels hebben een kenmerkende sponsachtige consistentie vanwege hun expansie tijdens het nixtamalisatieproces.

Ten slotte, naast het leveren van een bron van calcium in de voeding, reageert loog of kalk met de maïs, zodat de voedingsstof niacine kan worden opgenomen door het spijsverteringskanaal.

Mensen consumeren hominy als intacte korrels, of vermaald tot deeltjes ter grootte van zand voor grutten of tot meel. Het wordt voornamelijk geproduceerd in landen waar maïs een belangrijk voedselgewas is, zoals de Verenigde Staten, Mexico en delen van Zuid-Amerika.

In de Mexicaanse keuken wordt hominy fijngemalen om masa (Spaans voor deeg) te maken. Verse masa die is gedroogd en verpoederd, wordt masa seca of masa harina genoemd.

Masa (ook bekend als masa nixtamalera ) maakt deegvorming mogelijk, voor tortilla’s en ander voedsel.

Hominy komt voor in drie verschillende kleuren, afhankelijk van de kleur van de maïs waar het vandaan komt:

  • Wit – Wordt het meest gebruikt in soepen en bevat iets meer calcium en koper dan geel.
  • Geel – Is het zoetste type en bevat meer vitamine A.
  • Blauw – Wordt het meest gebruikt om maïstortilla’s of tortillachips te maken.

Voedingswaarde

Goede bron van vezels. Rijk aan natrium, essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B, ijzer en magnesium..

Vanwege het nixtamalisatieproces heeft hominy een lagere glycemische index dan onbewerkte maïs, wat gunstig kan zijn voor de bloedsuikerspiegel.

100 gram Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Witte in blik 72 kcal 1.48g 0.88g 14.26g 1.82g 2.5g
Gele in blik 115 kcal 2.37g 1.41g 22.82g 4g
Gekookt(+vet) 178 kcal 2.38g 8.57g 22.92g 2.91g 3.9g
Gekookt(-vet) 119 kcal 2.44g 1.45g 23.53g 3g 4.1g
Grits (Quaker) 348 kcal 8.8g 1.2g 79.5g 0.3g 4.8g

ZUCSU: Houd er rekening mee dat het ook een redelijke hoeveelheid koolhydraten bevat, dus het moet met mate worden geconsumeerd als je een dieet volgt dat laag in koolhydraten is.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Hominy is verkrijgbaar in de meeste supermarkten, vaak in de sectie voor internationale voedingsmiddelen of conserven. Het is verkrijgbaar in blik of gedroogd en in witte of gele variëteiten, afhankelijk van de kleur van de maïskorrel.

Zeer grof gemalen of gebroken droge hominy wordt ook ‘samp’ genoemd, gemalen hominy (fijn, middel, grof) (hominy) ‘grits’;

Kies bij aankoop voor merken met een betrouwbare reputatie en controleer de vervaldatum om de versheid te garanderen. . Voor de meest kwalitatieve hominy, kunt u het beste zoeken naar producten die weinig tot geen toevoegingen bevatten

BEWAREN

Gekookte hominy moet binnen ongeveer vijf dagen worden geconsumeerd of tot 3 maanden in de vriezer.

Hominy moet worden bewaard in een koele, droge plaats. Ingeblikte hominy kan tot twee jaar worden bewaard, maar moet na opening in de koelkast worden bewaard en binnen ongeveer vier dagen worden geconsumeerd.

Als alternatief kan hominy ook worden ingevroren voor langdurige opslag, waarbij het zijn smaak en textuur behoudt.

 

Bereidingswijze

Hominy kan op talloze manieren worden gebruikt in de keuken. Het kan worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels, chili’s en salades voor extra textuur en voedingsstoffen.

Ingeblikte hominy is al gekookt en hoeft alleen maar te worden afgespoeld voor gebruik, terwijl gedroogde hominy moet worden geweekt en vervolgens gekookt voordat het kan worden gegeten. Het koken van gedroogde hominy kan enkele uren duren, maar dit proces kan worden versneld met behulp van een snelkookpan.

Hominy kan wit of geel zijn, afhankelijk van de soort maïs die wordt gebruikt. Het heeft een zachte textuur en een aardse, nootachtige smaak. Het kan zowel geheel als gemalen worden gebruikt.

Hominy-recepten omvatten pozole (een Mexicaanse stoofpot van hominy en varkensvlees, kip of ander vlees), hominy-brood, hominy-chili, hog ‘n’ hominy, stoofschotels en gefrituurde gerechten. In Latijns-Amerika is er een verscheidenheid aan gerechten die mote worden genoemd. Hominy kan grof worden gemalen voor grutten, of tot een fijn beslagdeeg (masa ) dat veel wordt gebruikt in deze keuken . Veel eilanden in West-Indië, met name Jamaica, gebruiken ook hominy (bekend als maïsmeel of polenta, hoewel verschillend van Italiaanse polenta) om een ​​soort pap te maken met maïszetmeel of bloem om het mengsel en gecondenseerde melk, vanille en nootmuskaat te verdikken.

No waste

Gebruik overgebleven hominy om een hartige maïsbrood of fritters te maken.

Info

Chef’s advies

In de Mexicaanse keuken koken mensen masa nixtamalera met water en melk om een ​​dikke, papachtige drank te maken die atole wordt genoemd. Als ze het maken met chocolade en suiker, wordt het atole de chocolate. Door anijs en piloncillo aan deze mix toe te voegen, ontstaat champurrado, een populaire ontbijtdrank.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!