HART

Het hart wordt (zoals de tong) bij het orgaanvlees genoemd maar is wel spierweefsel. Het wordt vaak als honden(dier) voeding verwerkt maar is tevens een vrij onbekend smakelijk magere vleessoort. Bij ons staat het zeldzaam op het menu dit in tegenstelling met andere landen in de wereld.

In Latijns-Amerika en Zuid-Azië bijvoorbeeld zijn kippenharten erg geliefd. Ze worden zelfs als gerilde snack verkocht in straatbarretjes. In Brazilië heet dit churrasco: kippenhart aan het spit. Ook worden kippenharten gebakken of gestoofd of verwerkt in een bouillon. In Iran wordt hart verwerkt in verschillende soorten kebab. In Peru wordt runderhart gebruikt voor anticuchos: een soort saté. Bopis is een Filipijns gerecht gemaakt van o.a. gebakken hart in tomaten, pepers en uien. In Bangladesh vormen de harten van stier of geit zelfs een echte delicatesse. In Vietnam worden hart, tong, en maag beschouwd als het kostbaarste vleesdeel en kunnen daardoor even duur zijn als een steak.

Iets dichter bij huis kent Zweden een gerecht met de naam ‘Pölsa’. Dit bevat lever of hart, uien en kruiden en wordt opgediend met aardappelen, ei en rode biet. Ook in Rusland staat hart regelmatig op het menu.

In termen van structuur, is het hart een dichte, stevige spier met een lichte korrel. Het heeft een meer uitgesproken textuur dan veel andere vleessoorten, en heeft een bepaalde veerkracht bij het kauwen. Het hart bevat ook een bepaalde hoeveelheid vet, evenals bindweefsel en aders die meestal worden verwijderd voordat het wordt gekookt.

Voedingswaarde

Hart is een voedingsrijk orgaanvlees met een hoog gehalte aan eiwitten, ijzer, zink, vitamines B6 en B12, foliumzuur en andere voedingsstoffen. Het bevat weinig koolhydraten. . Het bevat ook een hoge concentratie van het co-enzym Q10.

100 gram Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Rund 127 kcal 16.8g 6g 0.2g 0g  
Kip 120 kcal 14g 7g 0g 0g  
Lam 122 kcal 16.47g 5.68g 0.2g 0g

Voordelen / Nadelen

Orgaanvlees kan metalen bevatten zoals cadmium, lood en resten van pcb’s.

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Hartvlees is te koop bij sommige reguliere supermarkten, maar is vaak makkelijker te vinden bij speciaalzaken, slagerijen of op boerenmarkten. Het kan ook online worden gekocht bij gespecialiseerde vleesleveranciers. Hart moet binnen de 2 dagen gebruikt worden. Kies bij aankoop voor vers hart met een dieprode kleur en vermijd vlees met een onaangename geur. Koop bij een betrouwbare bron voor de beste kwaliteit. Het is belangrijk om te kiezen voor hart van dieren die op een gezonde manier zijn grootgebracht, bij voorkeur grasgevoerd en biologisch.

Een runderhart weegt +/- 1.5kg.

BEWAREN

Bewaar het in de koelkast in zijn originele verpakking, of als het niet verpakt is, in een luchtdichte container of gewikkeld in slagerspapier. Je kan het eventueel tot 3 maanden invriezen.

Bereidingswijze

Omwille van zijn sterke smaak gaat hart goed samen met een breed scala aan kruiden en specerijen, en kan het goed standhouden in stoofschotels en andere gerechten met een sterke smaak. Het hart van kleinere dieren zoals kippen is milder van smaak

Je kan hart braden, stoven, grillen, en bakken. Het kan worden gesneden in dunne plakjes en snel gekookt, of in grotere stukken worden gestoofd tot het zacht is.

Voor het koken is het meestal nodig om het hart zorgvuldig schoon te maken, met inbegrip van het verwijderen van het bindweefsel, vet en aders.

Runderhart: Runderhart is een spier die veel gewerkt heeft, maar die je wel kort kan bereiden, het bevat namelijk weinig vezels. Het is wel aangeraden om het voor de bereiding in een zuurtje te marineren, om de aanwezige eiwitten af te breken. Je kunt het op verschillende manier bereiden. De meest gebruikte manier is stoven.

Van runderhart kan je een krachtige bouillon trekken.

Kippenharten zijn mager vlees met een stevige structuur. De hartjes van kippen zitten bomvol smaak. Er wordt zelfs gezegd dat je de rijke kipsmaak nergens zo goed proeft als in het hart.

Lamshart is ongebruikelijk maar is ook zeer smakelijk met een marinade en korte bereiding op de grill.

No Waste

Het gebruik van orgaanvlees zoals het hart draagt bij aan een ‘neus-tot-staart’-benadering van het eten van vlees, wat betekent dat alle delen van het dier worden gebruikt en er niets wordt verspild.

Het bloed van het hart kan worden gebruikt om bloedworst te maken.

Maak bouillon van de botten en delen van het hart voor extra smaak.

 

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!