GRATIN DAUPHINOIS

Gratin Dauphinois is een verleidelijke combinatie van aardappelen, room en knoflook, laag voor laag samengesteld en gebakken tot in de perfectie.

De keuze van aardappelen spelen hierbij een belangrijke rol. De Charlottes geven een licht zoete en milde smaak. Monalisa ’s zijn ook erg goed om te gratineren. Het belangrijkste is dat de aardappelen geel zijn en niet te stevig. Gebruik vastkokende aardappelen zoals Charlotte, Jazzy of Nicola, Yukon Gold.

De gratin werd oorspronkelijk bereid met boerderijmelk, een rijke melk. Tegenwoordig is het gebruikelijk om een mengsel van melk en room te gebruiken. De room zorgt voor de rijke volle smaak.

De knoflook geeft een subtiele pittige noot aan het gerecht.

Hoewel het oorspronkelijke recept voor gratin dauphinois eigenlijk geen gemalen kaas bevat, is kaas een heel graag geziene gast geworden in dit gerecht.

Sommige moderne recepten vragen om de toevoeging van gekookte geperste kaas , vooral om de bovenkant te gratineren. In sommige regio’s van de bovenste Vercors werden oude kaasresten van het jaar gebruikt om te bakken. Het bakken gaat langzaam, meer dan 90 minuten om de aardappelen te helpen de room te absorberen.

Het is ook ideaal om op voorhand te maken en op te warmen als je gasten hebt.

 

Voedingswaarde

De voedingswaarde van de gratin Dauphinois hangt af van de hoeveelheid en de soort ingrediënten die je gebruikt. Het is een calorierijk en koolhydraatrijk gerecht.

De glycemische index is hoog. Nutriscore = D

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g 125 kcal 3g 6.3g 14g   4.4g
1 lepel 48 kcal 2.5g 1.9g 5.1g 0.8g 0.4g

 

ZUCSU: De gratin Dauphinois is misschien niet het meest geschikte gerecht, maar dat betekent niet dat je het nooit kunt eten. Je kunt het af en toe als een traktatie beschouwen gratin Dauphinois, mits met mate gegeten, kan een heerlijke aanvulling zijn op een koolhydraatbewust dieet. Door te letten op de portiegrootte en de keuze van bijgerechten, kun je genieten van deze smaakvolle gratin terwijl je nog steeds bewust omgaat met je koolhydraatinname.

Je kunt het ook aanpassen door bijvoorbeeld de aardappelen te vervangen door bloemkool, knolselderij, courgette of pompoen.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Kies voor de beste kwaliteit aardappelen en verse room. Bij lokale boerenmarkten zijn vaak verse, hoogwaardige ingrediënten beschikbaar. Seizoensgebonden aardappelen geven een extra dimensie aan het gerecht.

Bewaren

Gratin Dauphinois kan het beste vers worden geconsumeerd, maar als je restjes hebt, bewaar ze in de koelkast voor maximaal 2-3 dagen. Invriezen is mogelijk voor een 3 tal maanden, hoewel de textuur iets kan veranderen.

Bereidingswijze

Het is een rijke en smaakvolle ovenschotel die perfect past bij een feestelijke gelegenheid of een gezellig diner thuis. Je kan het het hele jaar maken maar is vooral lekker in de herfst en winter.

De aardappelen worden gewassen, geschild en vervolgens in plakjes gesneden (alleen koken in de oven), min of meer fijn, afhankelijk van het recept. . Hoe dunner je ze snijdt, hoe sneller ze gaar zijn. Dikkere schijfjes hebben dan weer meer tijd nodig.

Deze ringen mogen niet worden gewassen of zelfs worden gespoeld omdat het zetmeel dat ze bevatten dient om te binden met de room of melk. Je legt de plakjes in een ingevette ovenschaal, geschrankt over elkaar als dakpannen.

Vergeet zeker niet om tussen de verschillende aardappellagen rijkelijk te kruiden (nootmuskaat, rozemarijn, tijm, laurier…). Dit is bepalend voor de smaak van je gerecht.

Knoflook, verse room en melk (of vloeibare verse room) worden toegevoegd. Blijf bij het vullen van je ovenschotel tot zo’n 2 cm onder de rand.

Gratin maken kan perfect alleen met room (gebruik bij voorkeur volle room met een vetgehalte van minstens 30%). Wil je een lichtere versie maken, dan kan je een deel van de room vervangen door melk.

Zet de temperatuur van je oven zeker niet te hoog (bv. 160°C gedurende 30-40 minuten). Door een te hoge temperatuur wordt de bovenkant van de aardappelgratin te snel bruin terwijl de aardappelen nog niet gaar zijn.

Prik af en toe eens in de gratin om te voorkomen dat de aardappelen te gaar worden. Voel je geen weerstand meer bij het prikken, dan zijn de aardappelen gaar.

De gratin Dauphinois is een heerlijk bijgerecht dat goed past bij vlees, vis of groenten.

Experimenteer met verschillende soorten kaas voor een unieke twist. Voeg een vleugje tijm toe voor extra aroma.

No waste

Gratin is ook een ideaal gerecht om restjes te verwerken, zoals ham, spek, champignons, spinazie, prei, kaas, …

Restjes van de gratin kan je opwarmen in de oven of in de magnetron, of er een nieuw gerecht mee maken. Bijvoorbeeld, je kunt de gratin in blokjes snijden en bakken in een koekenpan, en er een omelet of een frittata mee maken. Of je kunt de gratin in reepjes snijden en frituren, en er een krokant hapje of een snack mee maken.

Info

Gratin dauphinois is een klassiek Frans gerecht dat je gemakkelijk zelf kunt maken. Het is romig, knapperig en smaakvol, en het past bij vele gelegenheden. Je kunt het eten als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd, of als hoofdgerecht met een salade. Je kunt het ook aanpassen aan je eigen smaak en voorkeur, en er je eigen creatieve draai aan geven. Gratin dauphinois is een gerecht om van te houden, maar ook om verstandig mee om te gaan. Geniet ervan met mate, en laat niets verloren gaan.

Chef’s advies

Savoyard gratin , een variant van gratin dauphinois, wordt gemaakt zonder het gebruik van melk, eieren of room maar met bouillon. Een gratin provençal wordt gemaakt van tomaten en knoflook..

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!