GRANITA

Oorspronkelijk komt de granita van het Italiaanse eiland Sicilië en is (officieel) een halfbevroren dessert op basis van suiker, water en verschillende smaakmakers zoals vruchtensap, koffie, of kruiden. Het grote verschil met ijs of sorbet is dan ook dat het niet volledig bevroren is, en het prima gemaakt kan worden zonder ijsmachine. Het wordt gekenmerkt door zijn korrelige textuur, die ontstaat door regelmatig roeren tijdens het invriezen.

In het verleden werd er voor granita een suikergehalte van 25-30% gehanteerd. Nu is dit gedaald tot 18-20%.

Waar de meeste soorten bekend staan om hun korrelige structuur, worden er ook veel juist zacht geserveerd. Dit verschil ontstaat door de verschillende bereidingswijzen en heeft te maken met het al dan niet ontbreken van een continue beweging. Granita’s worden dan ook meestal niet in een ijsmachine gemaakt, maar in een bak in de vriezer die zo nu en dan wordt omgeschept. Hierdoor ontstaan de grove kristallen die typerend zijn granita.

Granita’s worden meestal op smaak gebracht door bijvoorbeeld vers fruit of fruitsap (citroen, sinaasappel, aardbei), maar ook met andere smaakmakers zoals koffie, thee, amandelen of siropen.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van granita kan variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten en de verhoudingen die worden gebruikt bij het maken ervan. Over het algemeen is granita laag in calorieën, vet en eiwitten, maar bevat het wel een hoeveelheid koolhydraten en suiker.

De voedingswaarde van granita kan echter worden beïnvloed door toegevoegde suikers, siropen of andere smaakstoffen.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
1 tas (194g) 88 kcal 1g 0.4g 22g 18g 2.9g
100g framboise 50 kcal 0.5g 0.2g 11.8g 11.7g 1g

ZUCSU: Granita kan passen in een gezonde koolhydraatbewuste voeding als het met mate wordt geconsumeerd. Het is belangrijk om de suikerinhoud te controleren, en suikervrije of natuurlijk gezoete opties kunnen een betere keuze zijn voor mensen met diabetes.

Voordelen / Nadelen

Het is een perfect dessert om te maken met uw kinderen, omdat het relatief gemakkelijk te bereiden is en geen dure apparatuur vereist om dit culinaire meesterwerk te creëren

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Granita wordt meestal verkocht in bekers, bakjes of kleine plastic containers bij speciaalzaken, ijssalons of zelfs supermarkten. Het kan in verschillende smaken verkrijgbaar zijn, zoals citroen, aardbei, watermeloen, koffie en meer.

BEWAREN

Zelfgemaakte granita kan je een week in een luchtdicht bakje in de vriezer bewaren. Om de granita te ontdooien, plaats je de container in de koelkast en laat je het geleidelijk ontdooien. Roer de granita voorzichtig met een vork om de korrelige textuur te herstellen voordat je het serveert.

Bereidingswijze

Granita maken is eenvoudig.

Het proces van het maken van granita begint met het maken van een siroop door water en suiker te verwarmen tot de suiker volledig is opgelost. Deze siroop vormt de basis waarin de smaakstoffen worden toegevoegd. Voor fruitgranita’s worden rijpe, sappige vruchten gebruikt. Het fruit wordt meestal gepureerd of fijngehakt en vervolgens aan de siroop toegevoegd. Populaire fruitopties zijn onder andere aardbeien, citroenen, sinaasappels, perziken, watermeloenen en bosbessen. Het mengsel wordt in een ondiepe schaal of bak gegoten en in de vriezer geplaatst.

Het belangrijkste kenmerk van granita is de textuur. Terwijl het mengsel bevriest, moet het regelmatig worden doorgeroerd met een vork om ijskristallen te voorkomen en de korrelige structuur te creëren waar granita bekend om staat. Dit proces van roeren wordt om de 30 minuten herhaald, totdat de hele schaal met het mengsel is getransformeerd in een korrelige substantie.

Hoewel ze overigens meestal als dessert worden geserveerd, kunnen ze ook prima als hartig tussengerecht (bijvoorbeeld met minder suiker en kruiden als smaakmaker) of zelfs bij het ontbijt worden gegeten.

Naast fruitgranita’s zijn er ook koffiegranita’s, die gemaakt worden door sterke koffie aan de siroop toe te voegen. Chocoladegranita’s worden bereid met cacaopoeder en suiker, terwijl kruidengranita’s kunnen worden gemaakt met ingrediënten zoals munt, basilicum of lavendel.

Info

De traditionele granita’s werden bereid met citroen-, amandel- en chocoladearoma’s en in Oost-Sicilië met kaneel, jasmijn en scursunera (morgenster). Hoewel de granita met morgenster niet meer bestaat, wordt het dialectwoord scursunera nu vooral in Palermo gebruikt om de jasmijngranita aan te duiden.

Chef’s advies

Doorgaans wordt granita opgediend in transparante glazen. Traditioneel werd er vers en krokant brood bij geserveerd, wat later vervangen werd door een zogeheten brioscia (brioche).

Een granita câ brioscia is een veelvoorkomend ontbijt op Sicilië, vooral in de kustgebieden. Daarnaast wordt granita ook ‘op de hand’ geconsumeerd uit plastic of kartonnen bekers, ter verkoeling tijdens wandelingen op zomeravonden.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!