GELE (split) ERWT

Gele spliterwten zijn eigenlijk dezelfde erwten als de groene erwten, maar ze worden geoogst en verwerkt wanneer ze volledig rijp zijn en de peulen gedroogd zijn. Dit resulteert in een gele kleur en een stevige textuur. De erwten worden vervolgens in tweeën gesplitst, ontdaan van hun taaie zaadhuid, hun pericarp, vandaar ook de naam “spliterwten”. ontdaan van hun taaie zaadhuid, hun pericarp. De twee helften van de gesplitte erwt zijn de zaadlobben met daarin voedsel voor de jonge plant.

De gele erwt is dus culinair bijna altijd een droge boon  dat vaak gebruikt wordt in soepen, stoofschotels en hartige gerechten.

Gele erwten worden vandaag vooral in Canada geteeld. Op héél grote oppervlakten.

Voedingswaarde

De gele spliterwten bevatten veel eiwit, reden waarom ze vaak gebruikt worden als vervanging van vlees. Ze zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, vezels, complexe koolhydraten, vitamines en mineralen. Rijk aan foliumzuur.

Glycemische index gekookte spliterwten: 25-30

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Gedroogd 340 kcal 25g 1.2g 60g 8g 16g
Gekookt 116 kcal 8g 0.4g 20g 8g

ZUCSU: Door de lage glycemische index kunnen gele erwten een goede keuze zijn voor mensen met diabetes mits ze met mate te consumeren.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Gele spliterwten zijn meestal verkrijgbaar in gedroogde vorm in supermarkten, natuurvoedingswinkels of online. Kies gele spliterwten van goede kwaliteit. Ze moeten er uniform en droog uitzien, zonder verkleuring, beschadigingen of schimmelvorming.

Wanneer je de keuze hebt tussen de twee kleuren, kan men beter kiezen voor de groene erwten. Deze erwten zullen net een mooiere kleur geven in de gerechten.

 

BEWAREN

Gele erwten zijn voedzamer en beter te bewaren, want ze drogen aan de plant zelf. Ze kunnen verder een heel jaar mee tot de volgende oogst: voedsel voor bange dagen.

Bewaar gele spliterwten op een koele, droge plaats, bij voorkeur in een luchtdichte container om vocht en ongedierte buiten te houden.

Bereidingswijze

Gele spliterwten zijn een populaire keuze voor soepen, stoofschotels en andere hartige gerechten. Ze hebben een rijke, nootachtige smaak en worden zachter en romig bij het koken. Gele spliterwten hebben de eigenschap dat ze vocht absorberen, waardoor ze ideaal zijn voor het maken van dikke, stevige soepen en stoofschotels. Ze kunnen ook worden gepureerd tot een gladde consistentie om te dienen als basis voor soepen zoals erwtensoep.

Week de gedroogde spliterwten enkele uren (12u). De gele soort wordt tijdens het weken steeds groener van kleur. De groene soort is beter als je echt wilt profiteren van een mooie groene kleur.

Spoel de erwten. Kook gele erwten in water, het koken kan variëren van 30 minuten tot een uur, afhankelijk van de gewenste zachtheid en consistentie. Gele spliterwten kunnen worden gecombineerd met verschillende groenten, kruiden en specerijen om smaakvolle en voedzame gerechten te creëren.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!