GARI AMASU ZUKE

Gari (ガリ) is gemarineerde Japanse gember. Het valt onder de Japanse ingemaakte groenten (tsukemono). Het is een volgens Japanse receptuur geconserveerde jonge gemberwortel in zoetzure azijn. Gari wordt gemaakt van julienne gesneden verse gemberwortel. De gember wordt eerst geblancheerd om zijn scherpte te verminderen en vervolgens gemarineerd in een mengsel van suiker en rijstazijn.

Voor deze pickle wordt jonge gember – lentegember – gebruikt omdat deze minder scherp en zoeter is dan de volgroeide gemberwortel. De azijn die voor de bereiding wordt gebruikt is rijstazijn.

Hoe jonger de gember, hoe mooier roze die kleurt. Oude gember blijft gewoon geel. Fabrikanten helpen het proces dan een handje met rode kleurstof zoals bietensap.

Gari Amasu Zuke kan variëren in smaak en textuur, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de marineertijd. Sommige varianten zijn pittiger, terwijl andere een mildere, zoetzure smaak hebben.

Fabrieksmatig bereide gari wordt meestal van goedkopere gerijpte gemberwortel gemaakt, en wordt kunstmatig gezoet en gekleurd, met rode bietensap (E124) of rode shiso.

Deze gemberplakjes, ‘gari‘ in het Japans, worden gebruikt als smaakmaker bij sushi of sashimi (plakjes rauwe vis).

Voedingswaarde

Gari Amasu Zuke is van nature vetvrij en caloriearm, maar het bevat wel suiker en zout in de marinade

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten
Saitaku (58%) 67kcal 0.5g 0,5g 15g

ZUCSU: Gari bevat suiker, dus matigheid is belangrijk. Het past echter goed in een gezonde voeding als je bewust bent van je koolhydraatinname.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Te koop in conserve en bokalen in Oosterse speciaalzaken als sliced pickled ginger.

Eenmaal open, gekoeld bewaren en binnen 2 weken gebruiken.

Bereidingswijze

Gari heeft een subtiele pittigheid en een zoetzure smaak die perfect samengaat met de verse en delicate smaken van de Japanse keuken.

Gari eet je tussen gangen of hapjes (met name sushi en sashimi) door om je smaakpapillen te neutraliseren en voor te bereiden op de volgende sushi of een volgende gang in het menu. Gari wordt gewoonlijk naast sojasaus en wasabi opgediend.

Je kan het ook gebruiken als topping voor ramen, noedels of salades.

De huisgemaakte verse gember smaakt frisser en lekkerder dan de sushigember uit een potje of zakje, maar spijtig is verse jonge lentegemberwortel moeilijk te vinden.

Voeg Gari Amasu Zuke toe aan salades voor een verfrissende twist.

No waste

Gebruik de overgebleven zoetzure marinade van Gari Amasu Zuke als smaakmaker voor dressings of als basis voor sauzen.

Info

Niet te verwarren met Beni shōga, dat is knalrode gember, ingelegd in umezu  een Japanse pruimenazijn i.p.v. de rijstazijn.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!