FUFU
Voordat cassave in de 16e eeuw door Portugese handelaren naar Afrika werd gebracht, werd fufu voornamelijk gemaakt van cocoyam, bakbananen en yams. Tegenwoordig wordt het echter vaak bereid met cassave.
Fufu is een stevige deegachtige substantie die wordt gemaakt door cassave, bakbananen en/of yams te koken en vervolgens te stampen tot een gladde massa.
Bij de traditionele bereiding worden cassave en groene kookbananen in de verhouding 2 : 1 in stukken gesneden en ongeveer een kwartier gekookt. Daarna wordt het in een grote vijzel (pestle and portar) of met een mixer tot een stroperige witte massa gestampt of vermalen (met de uitvinding van de fufu-machine is de voorbereiding veel minder arbeidsintensief geworden). De fufu wordt in grote ballen bij gekruide soep of saus geserveerd. Met de vingers van de rechterhand wordt de fufu tot kleine balletjes gekneed, in de soep gedoopt en vervolgens opgegeten.
FUFU is diep geworteld in de culinaire tradities van West-Afrika, vooral in landen zoals Nigeria, Ghana, Ivoorkust en Kameroen.
Het wordt beschouwd als een fundamenteel element van de lokale keuken en wordt vaak geassocieerd met festiviteiten en speciale gelegenheden.
In plaats van cassave kunnen afhankelijk van de regio ook yams, taro of andere planten met een hoog zetmeelgehalte gebruikt worden. In Congo-Kinshasa wordt een maisbrij ook fufu genoemd.
Het is een veelzijdig gerecht dat in vele gedaantes opduikt, van authentieke Ghanese fufu tot Congolese ugali en Cubaanse fufu con masitas.
In Nigeria eet men fufu graag bij hartige stoofjes van okra of bij tomatensoep. In Gambia en Senegal wordt het gerecht gecombineerd met pindastoofgerechten, terwijl men er in Ghana graag pindasoep bij eet.
Het eten van fufu vereist meestal het gebruik van de handen om kleine stukjes af te scheuren en te vormen tot balletjes voordat ze in de soep worden gedoopt. Het is een sociaal eetervaring waarbij mensen vaak samen rond een grote kom fufu zitten en genieten van het delen van voedsel.
Fufu kan het hele jaar door worden bereid, omdat cassave en bananen meestal het hele jaar door beschikbaar zijn.
Voedingswaarde
De voedingswaarde van fufu varieert afhankelijk van de gebruikte ingrediënten, maar het dient als een rijke bron van koolhydraten en voedingsvezels.
Rijk aan kalium.
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Suikers | Vezels | |
100 gr saus | 267 kcal | 2g | 0.1g | 84g |
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
AANKOOP
Voor de meest verse ingrediënten kun je het beste lokaal geproduceerde cassave en groene bakbananen kopen op lokale markten.
Fufu is traditioneel zelfgemaakt, maar in sommige delen van de wereld zijn voorgekookte en verpakte versies beschikbaar. Deze zijn te vinden in lokale Afrikaanse supermarkten of internationale voedingswinkels. Je kan kant en klaar fufu-meel van bakbananen kopen in Afrikaanse winkels of online. Best te bewaren op een koele en droge plaats, volg de bewaaradviezen aangezien deze kunnen variëren afhankelijk van het merk en de variant van fufu die je hebt gekocht.
BEWAREN
Fufu kan enkele dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat het goed is afgedekt om uitdroging te voorkomen.
Vacuüm verpakken kan de houdbaarheid verlengen.
INVRIEZEN
Je kunt fufu ook invriezen. Verdeel het in porties en bewaar het in de vriezer voor langdurige opslag.
Bereidingswijze
Fufu heeft een zachte, elastische textuur en wordt vaak gegeten door er kleine balletjes van te vormen en deze in verschillende soorten soepen, sauzen of stoofschotels te dippen. Fufu heeft een neutrale smaak en fungeert meestal als een basis waarbij de smaak voornamelijk afkomstig is van de soep of saus waarmee het wordt gegeten.
Fufu wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij stoofschotels zoals Egusi-soep, Okra-soep of Jollof-rijst. Het fungeert als een smaakvolle basis die de saus of soep perfect omarmt.
No waste
Gebruik eventuele restjes FUFU als bindmiddel in stoofschotels of verwerk het tot smakelijke dumplings.
Info
Fufu wordt traditioneel met de hand gegeten. Je vormt kleine balletjes van fufu en dipt ze in een bijpassende soep of saus.