FEROCACTUS

Je vindt ze in de woestijnen van Californië en Baja California, evenals in sommige delen van Arizona, het zuiden van Nevada en vooral Mexico. Het zijn woestijnbewoners en kunnen tegen wat vorst en intense hitte. Ferocactus heeft zeer ondiepe wortelstelsels en kan gemakkelijk worden ontworteld tijdens plotselinge overstromingen.

Ze hebben de neiging om bolvormige lichamen te hebben tijdens hun jeugd, maar naarmate ze ouder worden, worden ze enigszins zuilvormig. Hun ribben zijn zeer goed te onderscheiden, omdat ze zeer uitgesproken zijn en bewapend zijn met stekels, meestal gebogen.

De bloemen zijn klokvormig, van geel tot paars, en ontkiemen in de lente-zomer. De vruchten zijn vlezig, ongeveer 3-5 centimeter lang en bevatten talrijke kleine, donkere, bijna zwarte zaden. De vruchten zijn eetbaar.

De vruchten worden soms ook barrelvruchten genoemd vanwege hun vorm. Ze groeien aan de bovenkant van de cactus.

Ferocactus is het hele jaar door beschikbaar, het is een sierplant  die geen specifiek seizoen volgt.

Voedingswaarde

Hoewel Ferocactus voornamelijk wordt gewaardeerd om zijn decoratieve waarde, heeft onderzoek aangetoond dat de vruchten van sommige soorten, zoals Ferocactus herrerae, Ferocactus wislizensi voedzaam zijn. De voedingsanalyse toonde aan dat koolhydraten (20,6%) het meest voorkomende voedingsbestanddeel waren, gevolgd door voedingsvezels (11,8%), lipiden (0,9%) en eiwitten (0,8%)

Ferocactus is rijk aan vitamine C, vezels en antioxidanten.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
100g 45 kcal 1g 0.2g 12g 5g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Ferocactus wordt meestal aangeschaft als sierplant bij gespecialiseerde kwekerijen, tuincentra of online. Koop exemplaren met stevige stekels en een gezonde uitstraling voor de beste resultaten.

Pas goed op bij het oogsten van de vruchten op de stekels. Draag waar mogelijk dikke handschoenen. Sommige vruchten zijn ook bedekt met pijnlijke stekels, ook deze kan je het beste bereiden met handschoenen aan.

BEWAREN

Bewaar Ferocactus simpelweg in een goed doorlatende potgrond in een zonnige omgeving. Deze robuuste plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in droge omstandigheden.

Bereidingswijze

De vruchten zijn eetbaar en worden vaak gebruikt om drankjes van te maken. Ze hebben meestal een licht zoete smaak, smaak die doet denken aan kiwi. (Agua de Guamiche)

Om de eetbare pulp te bereiken, moet de schil worden verwijderd door deze open te breken of door de vrucht te schillen. De pulp is zacht, sappig en heeft een zoete en enigszins zure smaak.

Info

Het is belangrijk op te merken dat niet alle ferocactussen eetbare vruchten produceren en dat sommige soorten zelfs giftig kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste soorten te herkennen en de vruchten alleen te oogsten als je zeker weet dat ze veilig zijn om te eten.

Ferocactussen zijn populair als kamerplanten.

Chef’s advies

Als je doorns in je huid hebt, gebruik dan olijfolie om ze te verwijderen.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!