DWERGKWEE
Deze heester afkomstig uit China staat bekend om zijn vroeg bloeiende bloemen en lekker geurende appeltjes.
Er zijn zowel bladverliezende, wintergroene als stekelige struiken van deze soort. Algemeen is de dwergkwee een meerstammige, sterk vertakte struik. De volwassen hoogte van deze kleine heester is ca. 100 cm.
De bloemen groeien op de stengels en bloeien alle voor het ontluiken van de bladeren. De kleuren variëren van wit, roos, oranje tot rood. De bloeitijd is van ca. maart tot en met april.
Op de dwergkwee ontstaan ook groene vruchten die geel kleuren en aromatisch worden tijdens de groei. Als ze rijp zijn, ruiken ze lekker naar citroen en rozen, en laten ze makkelijk los van de struik. Het matgroene blad is lancetvormig en de onderzijde is bruin behaard.
Soorten
Er zijn verschillende soorten dwergkwee, waarvan de meest populaire zijn:
- Chaenomeles speciosa (Chinese dwergkwee): Deze soort heeft prachtige, grote bloemen en produceert kleine, ronde vruchten die groenachtig geel van kleur zijn.
- Chaenomeles japonica (Japanse dwergkwee): Bekend om zijn oranje-rode bloemen en iets grotere vruchten, die een zoetere smaak hebben dan die van de Chinese soort.
- Chaenomeles × superba (hybride dwergkwee): Dit is een kruising tussen verschillende soorten en staat bekend om zijn vele kleurvariëteiten en een rijke opbrengst aan vruchten.
De bloeiperiode van de dwergkwee valt meestal tussen maart en mei, afhankelijk van de soort en het klimaat. De vruchten rijpen in de late herfst, meestal van oktober tot november. Het is tijdens deze periode dat ze geoogst kunnen worden.
Voedingswaarde
Rijk aan vitamine C, B-vitaminen (zoals B1, B2 en B3), en mineralen zoals kalium en magnesium.
Glycemische index 30-40 Nutri-score: A, vanwege de hoge voedingswaarde en het lage calorie- en vetgehalte.
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Suikers | Vezels | |
100g | 68 kcal | 0.4g | 0.1g | 18.3g | 8.9g |
Dwergkwee past goed in een koolhydraatbewuste voeding. De vruchten hebben een lage glycemische index en glycemische lading, waardoor ze geen snelle stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
De beste plekken om dwergkwee te kopen zijn tuincentra en gespecialiseerde kwekerijen. Voor de vruchten kun je lokale boerenmarkten en delicatessenzaken bezoeken, vooral in het seizoen.
Verse vruchten zijn meestal beschikbaar van oktober tot november. Gedroogde of ingemaakte varianten zijn het hele jaar door te vinden in winkels en online.
Bewaren
Bewaar verse dwergkwee in de koelkast, waar ze tot een week houdbaar zijn.
Voor langere opslag kunnen de vruchten worden gewassen, gepeld en ingevroren. Ze blijven tot zes maanden goed in de diepvries.
Gekookte en Ingelegde Versies: Geleverd in potten, kunnen ingemaakte vruchten enkele jaren houdbaar zijn zolang ze op een koele, donkere plek worden bewaard.
Bereidingswijze
De vruchten zijn rauw niet zeer lekker.
Je kunt ze (gecontroleerd) laten fermenteren door ze kort in te vriezen en daarna twee, drie weken ondersteboven te bewaren op een koele plek, tot ze bruin en zacht zijn, dan kun je ze zo leeg-lepelen. Ideaal voor een kweepeerjam, siroop of membrillo (kweepeergelei) gezien de aanwezige pectine.
Dwergkwee is zeer veelzijdig in de keuken en kan op verschillende manieren worden gebruikt:
- Jams en Gelei: De zure smaak van de vruchten leent zich uitstekend voor het maken van jams en gelei.
- Sauzen: Voeg dwergkwee toe aan vleesgerechten voor een frisse, fruitige smaak. Ze passen goed bij varkensvlees en wild.
- Bakken: Gebruik de vruchten in taarten, muffins en andere gebaksoorten voor een interessante twist.
- Thee: Gedroogde schijfjes van de vruchten kunnen worden gebruikt om thee te maken, wat een verfrissend drankje oplevert.
De bloemblaadjes zijn ook eetbaar en kun je verwerken in thee en kruidenboter.
No Waste Tips
- Schillen en resten: De schillen van de dwergkwee kunnen worden gebruikt om een aromatische siroop of thee te maken.
- Inmaak: Maak van overgebleven vruchten heerlijke jams of gelei om het hele jaar door van te genieten.
Info
Chef’s advies
- Zorgvuldige bereiding: Kook de vruchten voordat je ze consumeert, omdat ze rauw zeer zuur kunnen zijn.
- Mix met andere vruchten: Combineer dwergkwee met zoetere vruchten zoals appels of peren voor een gebalanceerd gerecht.
- Gebruik in marinades: Pureer dwergkwee en gebruik het als een marinade voor vlees of vis voor extra smaak.