DUIZENDKOPPIGE KOOL

Eeuwige moes wordt als een van de eerste in cultuur gebrachte wilde kolen beschouwd. Duizendkoppige kool is een variëteit van kool die wordt gekenmerkt door zijn vertakte stengels met vele kleine knoppen erop die samen één grote kool vormen.. Het is een meerjarige plant die meestal in het tweede jaar bloeit en zich voortplant via zaad.

Splijtkool komt uit Italië, uit de Middellandse Zee-regio en werd hoogstwaarschijnlijk al door de antieke Romeinen gegeten. Het behoort tot de oudste koolsoorten op aarde. Begin vorige eeuw werd het nog veel gegeten door grote gezinnen, vooral in Limburg.

Splijtkool dankt zijn bijnaam Eeuwig moes aan het feit dat hij steeds weer opkomt; het is een vaste koolsoort. Bovendien is het vrijwel de enige vaste koolsoort; alle andere soorten zijn een- of tweejarig. Splijtkool is een bladkool die de respectabele leeftijd van 50 jaar kan bereiken en zelden of nooit bloeit.

Splijtkool werd vroeger regelmatig gegeten maar behoort nu tot de vergeten groenten.

Splijtkool is traditioneel een voorjaarsgroente. Het kan echter het hele jaar door worden gekweekt in kassen of binnenshuis.

Het wordt nooit een volle kool maar zal altijd uit losse koolbladeren blijven bestaan. De bladeren zijn lichtgroen tot donkergroen, en hebben een gekrulde rand.

De plant vormt net als boerenkool geen kool maar alleen losse bladeren, die als groente gegeten kunnen worden. Het heel jonge blad is geschikt voor in salades. Ook werd dit ras vroeger als veevoer geteeld.

Er zijn verschillende variëteiten van duizendkoppige kool, elk met hun eigen kenmerken en smaken. Enkele veel voorkomende soorten zijn Red Russian Kale, Curly Kale en Lacinato Kale. Duizendkoppige kool komt oorspronkelijk uit Europa, maar wordt nu wereldwijd verbouwd in gematigde klimaten.

Eén van de variëteiten is de Daubenton, die ook in bonte uitvoering (panache) bestaat. De daubenton is vernoemd naar de achttiende eeuwse Franse natuurgeleerde Louis Jean-Marie Daubenton, die de kool in zijn tuin in de Bourgogne verbouwde. Hij wordt ruim een meter hoog, en tot wel anderhalve meter breed, en bloeit zelden

Voedingswaarde

Duizendkoppige kool staat bekend om zijn indrukwekkende voedingsprofiel, met een hoog gehalte aan vezels, vitaminen en mineralen. Het is vooral rijk aan vitamine K, vitamine C, vitamine A, calcium en kalium, en bevat ook antioxidanten.

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
100g 50 kcal 3.3g 0.7g 10.01g 1.86g 2g

ZUCSU: Duizendkoppige kool is een uitstekende keuze voor een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege zijn lage caloriegehalte en hoge gehalte aan voedingsvezels en voedingsstoffen. Het kan helpen om je vol te laten voelen en bloedsuikerspiegels te stabiliseren.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Duizendkoppige kool is over het algemeen verkrijgbaar vanaf het late voorjaar tot aan het vroege najaar, afhankelijk van de regio en het klimaat. Hij is niet altijd gemakkelijk te vinden. Het beste moment om hem te kopen is in de herfst en winter, wanneer hij op zijn best is.

Verse duizendkoppige kool is verkrijgbaar op boerenmarkten, in supermarkten en bij sommige groenteboeren. Kies bij aankoop voor exemplaren met stevige stelen en heldergroene bladeren, vermijd verlepte of verkleurde exemplaren.

Er kan het hele jaar van geoogst worden.  De bladeren zijn na het plukken maar beperkt houdbaar. In een open plastic zak zijn ze enige dagen in de koelkast te bewaren. De blaadjes zijn hoe jonger hoe beter.

BEWAREN

Duizendkoppige kool kan het beste worden bewaard in de koelkast, waar het enkele dagen tot een week vers blijft. Wikkel de kool in vochtig keukenpapier en bewaar het in een plastic zak om uitdroging te voorkomen.

 

Bereidingswijze

Duizendkoppige kool kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Het kan worden gestoomd, gekookt, geroosterd of rauw worden gegeten in salades, smoothies of als garnituur voor gerechten. Het kan ook worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels en roerbakgerechten voor extra voedingswaarde en smaak.

De koolbladeren smaken naar boerenkool en zijn iets zoeter. Het doet sommigen ook denken aan andijvie en broccoli. Splijtkool kun je koken als broccoli. De bladeren zijn snel gaar en, indien fijngesneden, rauw te eten.

Je kunt het prima roerbakken, zowel de bladeren als de stelen. Splijtkool is ook een lekkere toevoeging in een stamppot, omelet of quiche.

Omdat het allemaal losse bladeren zijn kun je een blad vullen met bijvoorbeeld rijst, noten, kaas en kruiden.

No waste

Gebruik de stengels en bladstelen van duizendkoppige kool om bouillon of soepen te maken

Info

Eeuwig moes is een wintervaste, doorlevende groente die het hele jaar door groeit, ideaal voor de moestuin. Het is een makkelijke plant, erg gezond en je kunt hem het hele jaar door oogsten.

Chef’s advies

Probeer ook eens duizendkoppige kool te roosteren met olijfolie en kruiden naar keuze voor een knapperige en smaakvolle bijgerecht.

Je kunt ook koolchips maken door de bladeren te bakken in de oven tot ze knapperig zijn.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!