DUIZENDBLAD-Achilleskruid

De plant komt algemeen voor in Europa en Noord-Amerika en heeft een kenmerkende geur. Het groeit goed in verschillende omgevingen, van graslanden tot lichte bossen. In Nederland en België komt het vaak voor in het wild. Het is een mooie, kruidachtige plant met zachte, varenachtige, decoratieve bladeren.

De plant komt voor op voedselrijke, verstoorde grond en op braakliggende terreinen. De plant kan goed tegen droogte. Hij wordt 15–100 cm hoog en vormt ondergronds wortelstokken voor vegetatieve verspreiding.

De plant heeft fijne, gesneden bladeren en vormt platte bloemschermen met kleine witte of gele bloemen. Het duizendblad bloeit van juni tot november met wit tot roze geurige bloemen. De planten met roze bloemhoofdjes worden ook in de siertuin gebruikt. Soms komen planten met rode bloemen ook in het wild voor. De samengestelde bloeiwijze bestaat uit een schermvormige tros met vele bloemhoofdjes.

Soorten

Er zijn verschillende soorten duizendblad, waarvan Achillea millefolium de meest voorkomende is. Enkele andere notabele soorten zijn:

  1. Achillea filipendulina: Ook bekend als geelscheef, met grote, gele bloeiwijzen.
  2. Achillea ptarmica: Ook wel als “sneeuwbal” bekend, met witte, bolvormige bloemen.
  3. Achillea taygetea: Een zeldzamere soort met mooie, aromatische bladeren en bloemen.

Ook was de plant in de zeventiende eeuw een populaire groente. De jonge bladeren werden als spinazie klaargemaakt of in soep gedaan. De bladeren zijn zoet met een iets bittere smaak.

 

Voedingswaarde

Duizendblad is rijk aan vitamine C, vitamine K, en verschillende antioxidanten.   Nutri-Score A

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Vezels
100g vers 40 kcal 2g 0.5g 9g 2g

Duizendblad is een uitstekende aanvulling op een koolhydraatbewust dieet. Het is laag in calorieën en rijk aan vezels, wat helpt bij het bevorderen van een verzadigd gevoel zonder veel koolhydraten toe te voegen

Voordelen / Nadelen

De gecultiveerde soorten eet je best niet.

Let op! Bij veelvuldig gebruik kan duizendblad bij sommige mensen allergische huiduitslag veroorzaken.

Aankoop / Bewaren

Duizendblad is het beste vers verkrijgbaar tijdens het bloeiseizoen, van juni tot september. Gedroogde varianten zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels, op boerenmarkten, of online.

Bewaar verse duizendblad in de koelkast in een vochtige doek. Het blijft tot een week goed.

Gedroogd duizendblad is lang te bewaren (tot 2 jaar) op een koele en donker plaats.

Bereidingswijze

De witte, inheemse soort is eetbaar. Het zijn vooral de jonge blaadjes die op tafel komen. De smaak is peperachtig en een beetje (fris) bitter.

De jonge bladeren worden als spinazie klaargemaakt of in de soep meegekookt. De blaadjes kan je aan een salade toevoegen of verwerken in omeletten en sauzen. Ze smaken zoet met een iets bittere afsmaak.

Ook kan er van de bladeren thee gemaakt worden.

De stengeltoppen, voor de bloei zijn eveneens lekker om in soepen te laten meetrekken.

De bloemen kan je gebruiken als smaakmaker in bv. kruidenboter. Jonge bloemknopjes hebben een pittige smaak. De witte bloemschermen van het ‘wilde’ of gewone Duizendblad kunnen ‘gesloopt’ eveneens goed gebruikt worden als een pittige garnering.

De bloemen van Duizendblad ‘Summer Pastels’ zorgen in het bijzonder voor een heerlijke en kleurrijke kruidenboter.

Info

In het volksgeloof van de Middeleeuwen werd de plant ook een beschermende kracht toegedicht tegen spoken en de duivel. Hiervoor moest hij onder de dorpel van het huis worden neergelegd.

De plant dient ook als smaakmaker en bewaarmiddel bij het brouwen van bier, als surrogaat van hop.

Chef’s advies

Was verse duizendblad goed voordat je het gebruikt om eventuele vuilresten te verwijderen.

Creatief Koken: Gebruik duizendblad als een vervanger voor andere kruiden in recepten, zoals oregano of tijm, om een unieke smaak toe te voegen.

Infusies: Maak een infusie van duizendblad in azijn of olie voor gebruik in dressings en marinades.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!