DRAGON
Dragon is afkomstig uit Midden-Azië, Midden– en Oost-Europa (Zuid-Rusland en Mongolië) en werd in de 13de eeuw door de Moren (Arabieren) tijdens hun veroveringstochten naar Spanje meegebracht. Er zijn diverse vermeldingen van dragon in kruidenboeken uit de 17e t/m 19e eeuw.
Er bestaat een grote variatie in samenstelling en morfologie tussen de verschillende regionale variëteiten van dragon. Dragon is een doorlevende plant die toch om enige bescherming vraagt in de winter.
Dragon met zijn weinig opvallende geelgroene bloempjes kan 90 cm-120cm groot worden. De blaadjes zijn smal en speervormig en verspreiden een heel scherpe geur. De jonge uitlopers en blaadjes kunnen de hele zomer door worden afgenomen.
Twee hoofdvariëteiten
- Franse dragon (soms Duitse dragon genoemd), Artemisia dracunculus var. sativa met een zoet en aromatisch, peperachtige anijsachtige smaak. Het dankt zijn geur aan een fenol: estragol (chemisch verwant met de anijsgeur anethol). Dit is de meest gebruikte soort in de keuken.
- Russische (of wilde) dragon (Artemisia drancuculus var. inodora): bittere, minder uitgesproken smaak. Deze dragon is meerjarig, groeit rechtop bossig en is winterhard. De smalle, korte bladeren geuren zeer sterk naar anijs. Het wordt vaker gebruikt voor medicinale doeleinden dan voor koken.
Beiden verschillen duidelijk qua samenstelling, smaak en toepassing. Franse dragon is waarschijnlijk via veredeling uit Russische dragon ontstaan.
Dragon wordt tegenwoordig wereldwijd gekweekt, vooral in Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. Franse dragon gedijt het best in warme, zonnige klimaten met goed doorlatende grond.
Dragon is een vaste plant die in de late lente en zomer bloeit. De beste oogstperiode is in de zomer, wanneer de bladeren op hun hoogtepunt van smaak zijn. Dragonbladeren kunnen vers worden geplukt vanaf het late voorjaar tot het vroege najaar.
Voedingswaarde
Dragon bevat veel vitaminen (B6, A, B2) en mineralen (ijzer, mangaan, calcium en magnesium).
GI = 0 Nutri-Score = A
100 gram | Energie | Eiwit | Vetten | Koolhydraten |
Vers | 44 kcal | 3.8g | 1g | 4.1g |
Primerba | 422 kcal | 6g | 38g | 16g |
Gedroogd | 294 kcal | 22.8g | 7.4g | 50.2g |
Dragon bevat minimale koolhydraten en calorieën, terwijl het rijk is aan vezels, vitaminen en mineralen. Hierdoor kan het zonder zorgen worden toegevoegd aan een gezond dieet.
Voordelen / Nadelen
Dragon doet het goed op het terras in potten of bakken om zelf te kweken. Hij heeft veel plaats nodig en staat graag naast lavas. Hij is vorstgevoelig, het is dan ook raadzaam hem in de winter af te dekken.
Dragon is gekend wegens zijn digestieve eigenschappen: Eetlust-opwekkend kruid daarom nuttig bij anorexie en dyspepsie. Krampen remmend effect bij de hik (3 druppels olie op een klontje).
Aankoop / Bewaren
AANKOOP
Het gans jaar verkrijgbaar in supermarkten, kruideniers en biowinkels (zowel vers als gedroogd).
Men kan dragonblad het beste van april tot oktober oogsten. Vers en voor de bloei geoogst smaakt dragon het best.
Koop bij voorkeur de Franse dragon, deze heeft een aanmerkelijk betere smaak dan de Russische die een beetje bitter en bijtend is.
Koop dragon die er fris, droog en groen uitziet.
Gedroogde dragon behoort groen van kleur te zijn: dragon die gelig is, is te oud en heeft zijn smaak verloren. Gekneusde bladeren in gedroogde toestand doet dragon veel aan aroma inboeten.
BEWAREN
U kunt uw verse dragon in een glas water zetten of gewikkeld in een vochtige papieren handdoek, in een plastic zak in de koelkast. Dit helpt het kruid ongeveer een week vers te houden. in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo blijft het kruid een paar dagen houdbaar.
Vacuumverpakt kan dragon tot drie weken vers blijven in de koelkast.
INVRIEZEN
Ook kunt u de dragon invriezen.
- Knip in dit geval de dragon fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren dragon vervolgens in zakjes of bakjes.
- Hak de bladeren fijn, leg ze in een ijsblokjesvorm en vul met water. Zodra de blokjes bevroren zijn, bewaar ze in een luchtdichte zak. Ingevroren dragon behoudt zijn smaak tot zes maanden.
Ingevroren dragon is enkele maanden houdbaar en houdt het aroma goed vast.
DROGEN
Als u gedroogde dragon heeft gekocht, kunt u deze in afgesloten potjes droog bewaren. In dit geval blijft uw dragon enkele jaren goed. Dragon wordt op 35°C gedroogd.
Bereidingswijze
Dragon is een van de meest geliefde kruiden in de Franse keuken, het heeft een bitterzoete, peperachtige anijssmaak en wordt gebruikt om de smaak van andere kruiden te benadrukken.
Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar. Dragon dient men steeds vers te gebruiken.
Optimaal is wanneer men het kort laat mee opwarmen en vóór het opdienen toevoegt aan de gerechten. Gebruik het ook met mate want anders kan de smaak nogal opdringerig over komen.
Dragon wordt veel gebruikt als fines-herbes (dragon, bieslook, kervel en peterselie). De fines herbes staan met name bekend voor hun gebruik in soepen, sauzen, kaas- en eiergerechten. Ook om thee te maken wordt dragon gebruikt.
Je kunt van dragon ook lekkere dragonazijn maken.
Voeg toe aan geroosterde groenten of aardappelen voor extra smaak.
No waste
Gebruik zowel bladeren als stelen om bouillon of azijn op smaak te brengen.
Maak dragonolie door verse dragonbladeren in olijfolie te laten trekken.
Info
Mexicaanse dragon (tagetes lucida) is een plant van het afrikaantjesgeslacht, inheems in Amerika, waarvan de blaadjes eveneens een mengsel van het anijsachtige anethol en het estragol bevatten.
Vaak wordt in tuincentra de smaakloze Russische dragon als kruidenplant verkocht, proef een dragonplant daarom voordat tot aankoop wordt overgegaan.
De smaakpapillen worden verdoofd als je op dragonbladeren kauwt. Dit is handig als je bijvoorbeeld een bitter medicijn moet innemen.
Vaak wordt de Artemisia dracunculus Senior verkocht, een half-winterharde en smakelijke cultivar die biologisch gekweekt kan worden.
Dragon wordt ook wel drakenbloed, drakenkruid en slangenkruid genoemd. Deze bijnamen dankt dragon aan een oud volksgeloof dat het zou helpen tegen slangenbeten.
Chef’s advies
Verse dragon heeft een veel krachtigere smaak dan gedroogde.
Gebruik dragon in onverwachte gerechten zoals desserts met citrus voor een unieke smaakbeleving.
Béarnaisesaus (Fr.: sauce béarnaise) is een saus gemaakt van opgeklopte boter en eigeel met toevoeging van een gastrique, bestaande uit wijn, azijn, dragon, kervel, bouquet garni en sjalotten.
Sergio Herman: Dragon komt het best tot zijn recht met zuren.