DORO WAT
Doro Wat is een van de meest bekende van alle Afrikaanse gerechten. Je vindt het in elk Ethiopisch restaurant en vrijwel iedereen die bekend is met de Afrikaanse keuken zal er wel eens van gehoord hebben.
Doro wat is een ui-gebaseerde kipstoofpot uit Ethiopië.
Doro Wat wordt traditioneel erg pittig gemaakt. Super pittig. Westerse aanpassingen zijn nog steeds pittig, maar behoorlijk tam in vergelijking met het echte werk.
Traditioneel wordt Doro Wat geserveerd met een Ethiopische flatbread genaamd injera. Het is een soort sponsachtige pannenkoek gemaakt met teffmeel (een graan dat inheems is in het gebied), en het beslag laat je tot 4 dagen fermenteren voordat het wordt gebruikt. De injera wordt gebruikt in plaats van een eetgerei en wordt gebruikt om de kippenstoofpot op te scheppen.
Het kippevlees kan ook vervangen worden door rundvlees – dan wordt het gerecht beg wot genoemd.
De sleutel tot authentieke, heerlijk smakende Doro Wat is een goede kwaliteit, smaakvolle berbere (kruidenmix) en een zeer lang kookproces. De magie zit in de langzaam gegaarde uien. En het kost tijd om de magie te laten gebeuren. Deze gekarameliseerde uiten geven de dieptegang in de smaak.
Berbere is een hete kruidenmix die een integraal ingrediënt is in de Ethiopische keuken. Elke Ethiopische kok heeft zijn eigen versie van deze blend. Wat de versie ook is, er zijn verschillende belangrijke kruiden die iedereen gemeen heeft en het resultaat is een vurige, felrode, zeer aromatische en smaakvolle kruidenmelange.
Soorten en Variaties
Hoewel het klassieke doro wat met kip wordt gemaakt, zijn er enkele regionale variaties, bijvoorbeeld:
- Siga Wat: Vergelijkbaar stoofgerecht, maar dan met rundvlees in plaats van kip.
- Misir Wat: Een vegetarische variant, bereid met linzen en een soortgelijke pittige tomatensaus.
- Doro Alicha: Een mildere versie van doro wat zonder de hitte van berbere, perfect voor mensen die niet zo van pittig eten houden.
Doro Wat wordt het hele jaar door gegeten en kent geen specifiek seizoen. In Ethiopië wordt het echter vaak gemaakt tijdens religieuze feesten en bijzondere gebeurtenissen, zoals Kerstmis (Genna) en Pasen (Fasika).
Voedingswaarde
De voedingswaarde moet beschouwd worden als een schatting. Nutri-Score B
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Suikers | Vezels | |
1 portie | 647 kcal | 43g | 53g | 11g | 5g | 1g |
Doro Wat bevat weinig koolhydraten, waardoor het een geschikte keuze is voor een koolhydraatarm dieet. De gerechten die erbij worden geserveerd, zoals injera, bevatten wel koolhydraten, maar je kunt deze vervangen door bloemkoolrijst of een koolhydraatarme wrap.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Kies bij voorkeur voor biologische kip, omdat deze vaak sappiger is en een betere smaak heeft. Verkrijgbaar bij gespecialiseerde slagers en biologische winkels.
Berbere en Niter Kibbeh: Ethiopische winkels en online specerijenwinkels bieden vaak berbere aan, en niter kibbeh kun je soms in kant-en-klare vorm kopen of zelf maken.
Bewaren
Bewaar restjes doro wat maximaal 3 dagen in de koelkast.
Gevacumeerde porties kunnen de houdbaarheid tot een week verlengen.
Doro Wat kun je tot drie maanden invriezen. Laat het langzaam ontdooien in de koelkast voor het beste resultaat.
Bereidingswijze
De basis van het gerecht is berbere, een Ethiopisch specerijenmengsel met onder andere chili, knoflook, gember, en verschillende warme specerijen zoals kruidnagel, kaneel en fenegriek. De saus wordt verder op smaak gebracht met niter kibbeh, een geklaarde boter met kruiden alsook de unieke bereidingswijze van de uien.
Het kookproces kan behoorlijk ontmoedigend lijken vanwege de hoeveelheid tijd die nodig is om het basisingrediënt te bereiden: de uien. Het doel is om, net als bij Franse uiensoep, de uien heel lang te laten stoven, waardoor de suikers in de uien gaan karamelliseren. Dat zorgt voor een zoete, intense en zware smaak. Zodra de uien het stadium bereikt hebben dat ze donkerbruin (maar niet verbrand zijn) is het tijd om knoflook en een flinke hoeveelheid berbere kruiden toe te voegen.
Daarna laat je de kip en evt. extra toevoegingen mede sudderen.
Doro Wat wordt traditioneel geserveerd met injera, maar je kunt het ook met rijst of zelfs bloemkoolrijst (voor een koolhydraatarme optie) eten. Het past goed bij andere Ethiopische bijgerechten, zoals shiro (een dikke saus van kikkererwten) en atakilt wat (gestoofde groenten).
No Waste Tips
- Sausrestjes: Heb je wat saus over? Gebruik het als basis voor een nieuwe stoofpot of roer het door rijst of linzen voor extra smaak.
- Kippenbouillon: Gebruik botten en restjes kip om een smakelijke bouillon te trekken.
Info
Chef’s advies
- Langzaam koken: Doro Wat smaakt het beste als het lang wordt gestoofd, waardoor de smaken van de kruiden goed kunnen intrekken.
- Kruidensmaak: Pas de hoeveelheid berbere aan naar smaak, vooral als je niet van extreem pittig houdt.
- Variëren met ei: Voeg hardgekookte eieren toe tijdens het koken voor extra smaak en voedingswaarde. De eieren nemen de saus goed op en maken het gerecht nog smakelijker.