DIKSAP

Diksap bestaat al sinds 1949, en wordt als sinds die tijd gemaakt van fruit en fruit alleen.!

Diksap is dus niets meer en niets minder dan geconcentreerd vruchtensap dat wordt gemaakt door water uit het sap te onttrekken. Het is puur fruit, in diksap zitten geen kunstmatige kleur-, geur of smaakstoffen. Maar ook geen conserveermiddelen of zoetstoffen.  Om diksap te maken wordt er water uitgehaald. Een heleboel water, want om 1 liter diksap te maken is er maar liefst 10 kg fruit nodig.

Door het indikken en koken van het vruchtensap gaan alle vitamines, mineralen en vezels uit het fruit verloren.

Dit ingekookte fruit zit bomvol natuurlijke suikers, hierdoor smaakt het net zo zoet als limonade.

Voedingswaarde

Gemaakt van 100% fruit en dus zonder toegevoegde suikers. In diksap zitten alleen de natuurlijke suikers uit het fruit waarvan het is gemaakt is.

Echter, ook in fruit zitten suikers en deze vind je dan ook terug in het diksap. Gelukkig heb je het aantal calorieën in een glaasje diksap helemaal zelf in de hand. Dus, wil je bijvoorbeeld water met een smaakje? Pak een glas water en voeg slechts enkele druppels diksap toe!

Met een fles diksap heb je altijd wat te drinken in huis hebt, lekker makkelijk.

Omdat diksap enkel natuurlijke fruitsuikers bevat is de GI eerder laag mmaar bedenk dat het steeds suikers blijven!! In 200 ml aangelengde diksap zit bijna 15 tot 25 gram suiker.

Het klinkt misschien gezonder omdat deze suikers uit fruit komen, maar omdat de drank geconcentreerd is heeft het precies hetzelfde effect op het lichaam als geraffineerde suikers.

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
1 glas (20gr) 56 kcal 0g 0g 13.9g 13.9G 0.1g
Kruidvat 355 kcal 0.1g 0g 87.4g

ZUCSU: Geconcentreerd vruchtensap kan deel uitmaken van een gezonde koolhydraatbewuste voeding, maar het is belangrijk om rekening te houden met de concentratie van natuurlijke suikers.

Diksap bevat een hoge hoeveelheid suikers, wat betekent dat het met mate moet worden geconsumeerd, vooral door mensen die een koolhydraatbewust dieet volgen of diabetes hebben. Hoewel het een natuurlijke bron van suiker is, kan het nog steeds de bloedsuikerspiegel verhogen.

Voor mensen met diabetes is het raadzaam om de portiegrootte te controleren, het te verdunnen volgens de aanwijzingen en het op te nemen als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Voordelen / Nadelen

I.v.m. met de koolhydraten is zowel diksap als limonade erg slecht. Het blijft beter om gewoon water of thee te drinken, daarmee kun je zeker niet de fout in gaan. Diksap bestaat zo goed als alleen uit suikers en bevat geen vitamines, mineralen of vezels, en mist hiermee alle gezondheidsvoordelen van vers fruit.

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Diksap is verkrijgbaar in de meeste supermarkten en natuurvoedingswinkels alsook online. Het wordt vaak aangeboden in flessen, blikken of diepvriesverpakkingen.

Bewaren

Het kan over het algemeen worden bewaard in de koelkast of, indien bevroren, in de diepvries. Eenmaal verdund moet het zoals vers sap worden behandeld en gekoeld bewaard worden.

Een geopende fles diksap kan tot 1 jaar in de keukenkast worden bewaard. Als je de fles in de koelkast bewaart, kan je het tot 3 maanden goed houden. Aangelengd diksap kan nog 24 uur worden bewaard in de koelkast.

Bereidingswijze

Om geconcentreerd vruchtensap te gebruiken, wordt het meestal verdund met water volgens de aanwijzingen op de verpakking. De verhouding water tot geconcentreerd sap kan variëren.

Diksap kan worden gebruikt als een natuurlijke zoetstof in verschillende culinaire toepassingen. Het kan worden toegevoegd aan dranken, desserts, gebak en andere gerechten waar een zoete smaak gewenst is.

Info

Beter voor het milieu, omdat je alleen de siroop koopt en deze mengt met het water dat gewoon uit de kraan komt.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!