CULANTRO- MEXICAANSE KORIANDER
Mexicaanse koriander is een kruid dat oorspronkelijk uit de Caraïben komt, maar nu ook favoriet is in Thailand, Maleisië en Singapore. Het is nog relatief onbekend in Verenigde staten en onze kontreien.
Bij kneuzen of afsnijden van het blad verspreidt de plant een onaangename geur, vandaar zijn naam stinkdistel. Het natuurlijke verspreidingsgebied van deze tweejarige plant omvat tropisch Zuid-Amerika en de West-Indische eilanden, zowel in de tropen als de subtropische gebieden. Ondertussen wordt het in heel de wereld verbouwd op plaatsen waar de grond rijk en het klimaat warm en zonnig genoeg is.
De plant groeit in rozetvorm met ongesteelde lancetvormige, gezaagde bladeren die 25 cm lang kunnen worden. Hij wordt 40 cm hoog en heeft geelgroene bloemen. Daaraan dankt hij zijn bijnaam “sawtooth coriander”. Hij houdt niet van vorst of direct zonlicht, toch kun je de plant ook op open vlakten vinden.
De groeiwijze lijkt op die van een distel. De smaak lijkt op die van verse koriander, maar dan sterker.
De langwerpige bladen zijn scherp gekarteld en behoorlijk stevig.
Een belangrijk verschil met koriander is, dat wanneer het blad gedroogd wordt, het zowel zijn kleur als smaak behoudt. Het aroma dankt de culantro net als koriander aan de aldehyden, die vooral in de bladeren aanwezig zijn.
Er bestaan meer dan 200 eryngium soorten, stekelige sierkruiden.
In tegenstelling tot de gewone koriander worden de zaadjes niet gebruikt, maar wordt er olie uit gewonnen.
Culantro kan het hele jaar door worden geoogst in tropische klimaten. In koelere klimaten wordt het als eenjarig kruid geteeld, met een piek in de zomermaanden. Buiten tropische regio’s kan culantro in kassen of binnenshuis worden gekweekt, waardoor de beschikbaarheid het hele jaar door gewaarborgd is.
Voedingswaarde
De Mexicaanse koriander is rijk aan calcium, ijzer, caroteen en riboflavine. Verse blaadjes bevatten +/- 3.3% eiwit, 0.6% vet, 6.5% koolhydraten.
Nutri-Score A
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Vezels | |
/100g | 23 kcal | 2.1g | 0.5g | 3.7g | 1.8g |
Culantro past uitstekend in een koolhydraatbewust dieet. De intensiteit van de smaak betekent dat er slechts kleine hoeveelheden nodig zijn om een gerecht op smaak te brengen, waardoor culantro een perfecte keuze is voor wie op zoek is naar smaakvolle en voedzame toevoegingen zonder veel koolhydraten.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Culantro is soms verkrijgbaar bij de in Aziatische producten gespecialiseerde winkel, toko’s. Soms geeft het label verkeerdelijk peterselie aan (parsley), met de aanduiding Eryngium.
Het is ook online te vinden bij gespecialiseerde kruidenleveranciers. Culantro wordt soms moeilijk gevonden in reguliere supermarkten buiten tropische regio’s, maar je kunt het vaak kweken in eigen tuin of als potkruid.
Bewaren
Bewaar de verse bladeren in de groentenlade, in een licht bevochtigde doek gerold. Kijk regelmatig of er bladeren verwelken, en verwijder deze direct. Op die wijze houd je de bladeren het langst goed.
Vacuümverpakte culantrobladeren kunnen hun versheid tot 2 weken behouden in de koelkast. Dit voorkomt verlies van smaak en aroma.
Culantro kan worden ingevroren, hoewel het bij ontdooien wat van zijn textuur verliest. Het is aan te raden om de bladeren te blancheren voordat ze worden ingevroren om hun kleur en smaak beter te behouden. Gebruik bevroren culantro in gekookte gerechten zoals soepen en stoofschotels.
Bereidingswijze
De bladeren worden veel gebruikt als voedselaroma en kruidenkruid voor vlees en vele andere voedingsmiddelen.
Waar koriander smaak verliest als je het meekookt en daarom meestal op het allerlaatste moment aan een gerecht wordt toegevoegd kun je Mexicaanse koriander prima mee laten sudderen in stoofpotjes en soepen. Ook rauw te gebruiken in salsa’s of in zelfgemaakte currypasta’s.
De bladeren worden soms apart geserveerd, en aan tafel in dunne repen gescheurd.
Culinaire toepassingen
Sopas en stoofschotels: In de Caribische keuken wordt culantro veel gebruikt in soepen zoals sancocho en stoofschotels om een diepe, aardse smaak te geven.
Marinades en sauzen: Culantro kan worden fijngehakt en gemengd in marinades voor vlees, vis en gevogelte. In Latijns-Amerika is het een belangrijk ingrediënt in sofrito, een basissaus van uien, knoflook, en kruiden.
Aziatische soepen: In Vietnamese en Thaise keukens wordt culantro vaak toegevoegd aan pho en andere noedelsoepen als smaakversterker.
Salsa en dips: Culantro kan koriander vervangen in salsas en dips zoals chimichurri, waar het een sterkere smaak aan geeft.
No waste
Gebruik ook de stelen van culantro, die net zo smaakvol zijn als de bladeren. Ze kunnen fijngehakt worden en aan soepen of stoofschotels worden toegevoegd.
Maak culantro-olie door de bladeren te pureren met olijfolie. Deze olie kan worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen of als basis voor dressings en marinades.
Info
Als de klassieke koriander het in de zomer laat afweten, groeit deze tropische koriander gewoon door en kan je blijven plukken en de blaadjes gebruiken in gerechten.
Niet verwarren met de benaming cilantro (GB) en Chinese koriander gebruikt voor de klassieke koriander.
De aanwezige aldehyden geven het blad een zeepsmaak, aroma bij4-14% van de bevolking.