COM VONG

Deze groene rijst wordt alleen in de herfst gemaakt in het dorpje Vong en wordt beschouwd als een delicatesse.  De rijstkorrels worden tussen de 13° en 19° dag geoogst.

De jonge korrels worden enkele uren in water geweekt, waarna ze 25 minuten in een platte bamboe mand boven een houtskoolvuur worden gestoomd. Vervolgens worden ze in een grote wok geroosterd, een proces dat ongeveer 20 minuten duurt, waarbij de korrels voortdurend worden omgeschept. De korrels worden dan afgekoeld. Nu begint het pletten van de korrels dat handmatig, met een stamper, gebeurt of machinaal1. De geplette rijst wordt voortdurend omgeschept om het groene sap door de korrel opgenomen te laten worden. Daarna wordt het kaf van het steeds groener wordende koren gescheiden. Het pletten wordt zeven keer herhaald totdat al het kaf eruit is en je pure, platte rijst overhoudt. Doe je het verkeerd, of is de rijst te oud, dan verdwijnt de mooie, groene kleur.

Voedingswaarde

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g 380 kcal 7.16g 0.78g 82g 0.14g 1.5g

 

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Nep cai hoa vang wordt beschouwd als de beste omdat de korrels kleiner en ronder zijn.

Cave namaak (want met pandanextract gekleurd) is verkrijgbaar onder de naam van com xanh.

Bewaren

Vers geplette com vong si slechts beperkt houdbaar.

. Al na een etmaal verliest de rijst de delicate smaak4. De cakes die men er van maakt, zijn nog geen week houdbaar.

Bereidingswijze

Cốm wordt geroemd om haar zoete, zachte, geurige smaak: de über-smaak van rijst.

Het wordt verwerkt in desserts, rijstcakes (bánh cốm), in gehaktballen (chả cốm) of gebruikt als crispy coating.

  • Gewoon even frituren, 2 seconden op 190°C. Resultaat: grappige mini kroepoekjes. Op smaak te brengen met beetje zout of sushi azijnpoeder.
  • Als coating voor gefrituurde blokjes turnip-cake, eerst gedipt in tempurabeslag. Resultaat: lekker crispy, maar niet erg kleurig.
  • Varkensgehaktballetjes met kort geweekte rijstvlokken.

Lokaal vaak geserveerd met rode dadelpruimen of rijpe bananen. Groene kleefrijst wordt vaak met de hand gegeten, rechtstreeks van de lotusbladeren, snufje voor snufje. Als je groene kleefrijst eet, moet je langzaam genieten en heel bewust kauwen om alle geuren, smaken en plasticiteit van de jonge rijst te waarderen, die zoet, nootachtig en boterachtig is.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!