CIABATTA

De ciabatta bestaat nog niet zo lang: pas in 1982 is dit type brood ontwikkeld door een Italiaanse bakker uit de regio Veneto in een poging de populariteit van de Franse baguettes te evenaren.

De grootte bedraagt ongeveer 10 bij 35 centimeter. Tegenwoordig zijn er ook mini-ciabatta’s te verkrijgen van ongeveer 10 × 10 centimeter en 5 × 10 centimeter, zowel kant-en-klaar als voorgebakken. Deze laatste moet men zelf nog een aantal minuten in een hete oven afbakken.

De typische ingrediënten voor ciabatta zijn water, bloem, gist, melk, olijfolie, zout, kruiden. In een ciabatta brooddeeg wordt naar verhouding veel water gebruikt. Het deeg ondergaat een lang fermentatieproces dat resulteert in de een mooie open structuur en grove korst.

Doordat het deeg relatief veel vocht bevat, is het erg plakkerig en wel wat lastiger om te bewerken.

Voedingswaarde

Geniet met mate en combineer het met eiwitten, groenten en gezonde vetten voor een gebalanceerde maaltijd.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100 gram 256 kcal 8.4g 2.15g 49.4g 3.6g 2.95g
Carrefour 234 kcal 7.6g 0.8g 48g 0.9g 2.1g
Delhaize 227 kcal 7.1g 0.8g 46.8g 0.2g 2.1g
DH Voorgebakken 253 kcal 8.4g 2.4g 48g 3.7g 3.1g

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Te koop in de supermarkt en bij de bakker. Om de hoogste kwaliteit te garanderen, koop je ciabatta bij lokale ambachtelijke bakkerijen. Verse broden zijn het beste in de vroege ochtenduren.

Bewaren

Ciabatta kan 2-4 dagen in de keukenkast worden bewaard. Het wordt afgeraden om ciabatta in de koelkast te bewaren, omdat dit de structuur van het brood niet ten goede komt.

  • Vacuüm: Geschikt voor langere houdbaarheid, maar let op de textuurverandering.
  • Diepvries: Bewaar maximaal 3 maanden voor een snelle opfrisbeurt in de oven.

Bereidingswijze

Bij de bereiding wordt een deel van de gist opgelost in water en met een deel van de bloem gemengd. Dit mag dan 12 uur rijzen, waarna het wordt gemengd met de overige ingrediënten.

Dit mag dan weerom een uur rijzen tot dubbel volume, waarna het op een bakplaat in ongeveer dertig minuten wordt gebakken.

Ciabatta is veelzijdig en past perfect bij dips, olijfolie, of als basis voor bruschetta. Het maakt ook heerlijke sandwiches en panini’s.

No waste

  • Maak croutons van restjes ciabatta voor salades of soepen.
  • Verwerk oud ciabattabrood tot broodkruimels voor gebruik in recepten.

Info

Chef’s advies

Rutger: gebruik voor dit Italiaanse brood een bloem met een hoog eiwitgehalte. Dat maakt het opnemen van het vocht makkelijker en geeft een mooie structuur aan het brood. Bv. Amerikaans patentbloem.

Besprenkel met olijfolie en gril voor een extra knapperige korst.

Voor een heerlijke gegrilde ciabatta: snijd het brood eerst overlangs in twee en halveer vervolgens de twee sneden brood. Druppel over het broodkruim een beetje olijfolie (of lookolie). Leg de stukken brood in de bloedhete grillpan.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!