CHABLIS
De wijngaarden van Chablis zijn de meest noordelijkste van de Bourgogne. Ze liggen in het departement Yonne, volledig geïsoleerd van de overige. Dat Chablis tot de Bourgogne behoort, is min of meer toevallig. Want wat ligging, klimaat en bodem betreft zou het net zo goed bij de Champagne kunnen behoren. De betere wijngaarden van het district Chablis bevatten veel kalk, net als die van de Champagne. In Chablis werd de dikke kalklaag gevormd door fossielen van miljarden schelpdieren, meestal kleine oesters met een kommavormige schelp. De grond heet Kimméridgien, naar Kimmeridge aan de Engelse kanaalkust. Het is ook de kalk die de – uitsluitend witte – wijnen van Chablis hun bijzonder karakter geven.
Aan het dorpje Beines werd een groot meer gegraven om de omringende wijngaarden tegen nachtvorst te beschermen. Het water ervan fungeert als opslag van zonnewarmte, die het ’s nachts weer afgeeft. Dit creëert een warmer microklimaat rond het meer en matigt de nachttemperaturen in de wijngaarden.
De druif die verantwoordelijk is voor de wijnen uit de Chablis is de chardonnay die plaatselijk bekend is onder de naam beaunois. Elke wijnboer in Chablis is wettelijk verplicht om chardonnay druiven aan te planten.
De wijnen die wanneer ze jong zijn vaak een groene zweem over zich hebben, zijn verder mineraalachtig. De wijnen zijn weliswaar van de chardonnay druif gemaakt maar ze voldoen totaal niet aan het stereotype chardonnay dat als merknaam de wereld veroverde. Dit komt doordat bij een Chabliswijn de druif en niet het hout de wijn draagt: Chablis Grand Cru en Premier Cru worden na de eerste (korte) rijping in eiken vaten van maximaal 6 jaar oud, nagerijpt in stalen vaten.
De druiven voor “Petit Chablis” komen van de onderste, vlakke delen van de heuvel. “Chablis” van de iets hoger gelegen wijngaarden. “Premier Cru” en “Grand Cru” komen van de hoogstgelegen delen op de heuvels. Deze hooggelegen percelen liggen het best gepositioneerd ten opzichte van de zon en beschermd tegen de wind uit het noorden.
De beste wijnen komen van een zevental hellingen direct ten noorden van het stadje Chablis: de grand crus Blanchots, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Les Preuses, Valmur en Vaudésir.
De wijngaarden in dit gebied liggen allemaal op dezelfde heuvelrug en produceren sommige van de lekkerste en meest bijzondere witte wijnen ter wereld. Grand cru chablis (en heel soms premier cru’s) zijn de enige die soms nog op eikenhouten vaten rijpen. Dit zorgt voor een groot verschil in smaak met de andere chablis. Grand cru’s die op eiken rijpen kunnen soms rokerig en hartig proeven naast fruitig door tonen van abrikoos, sinaasappel en passievrucht. Flessen grand cru kunnen gemakkelijk 10 tot 15 jaar liggen voordat ze op hun lekkerst zijn.
Grote Chabliswijnen kunnen uitstekend rijpen.
Voedingswaarde
Waardeafhankelijk van het alcoholgehalte.
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | |
100ml | 82kcal | 0g | 0g | 2g |
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Deze wijn mag alleen maar in de Chablis regio worden geproduceerd. Dit gebied kan niet verder groeien en er mag ook maar een vastgesteld aantal van 50hl wijn per jaar geproduceerd worden per hectare.
Bereidingswijze
Kenmerken van wijn uit de Chablis zijn: droog, fris, fruitig. Een chablis is ook de perfecte wijn om te begrijpen hoeveel invloed terroir heeft op de smaak.
De grond in deze regio bestaat uit kalkrijke lichte klei en overblijfselen uit de Jura periode; toen het gebied nog een zeebodem was. Dit is precies waarom chablis zo mineralig en soms zelfs ziltig smaakt.
Chablis
- Ruikt naar: citrus en natte stenen.
- Smaakt : citrus, peer en witte bloemen aroma’s. Droog, ziltig en mineralig.
Kombinaties:
- Licht vlees zoals kip en kwartel in romige sauzen;
- Lichte vis zoals heilbot en escargots; de mineraliteit van chablis past hier erg goed bij.
- Ook bij rauwe vis doet Chablis het goed.