CERVENA

Cervena wordt geteeld op de groene, open weides van Nieuw-Zeeland, een land dat bekend staat om zijn strenge landbouwregels en natuurlijke veeteeltmethoden. In 1970 werd in Nieuw-Zeeland de eerste vergunning verleend om herten te fokken en inmiddels vind je er ruim 2.500 hertenfarms, goed voor grofweg 1 miljoen herten. Slechts een handvol gespecialiseerde bedrijven in Nieuw-Zeeland hebben een licentie om het Cervena-label te mogen gebruiken. Ze worden niet behandeld met groeihormonen of steroïden en leven grotendeels een vrije en natuurlijke levensstijl.

Om in aanmerking te komen voor het Cervena-label moeten de dieren 3 jaar of jonger zijn en moeten ze op natuurlijke wijze grootgebracht zijn. Cervena is mals en zacht, met een karakteristieke smaak.

Dit wil zeggen dat ze 24/7 vrij rondlopen, gras en hooi te eten krijgen en geen hormonen of steroïden toegediend krijgen. Om de consistent malse kwaliteit te garanderen, moet Cervena geproduceerd worden volgens standaarden goedgekeurd door de industrie.

Het vlees wordt alleen vers geïmporteerd, geen diepvries binnen de 24 u na slacht worden de karkassen uitgebeend en het vlees in individuele porties luchtledig verpakt. Tijdens het zeetransport (4-5weken) rijpt het vlees bij een constante temperatuur tussen de -2° -0°C.

Voedingswaarde

Het vlees is bijzonder mager en bevat zo goed als geen vetten (minder dan kip), rijk aan zink, ijzer en vit. B.

100 g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Vezels
 Biefstuk 128 kcal 27.7g 1.8g 0g  

Cervena past perfect in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege het lage vetgehalte en de hoge voedingswaarde.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Het Cervena-vlees is een zorgvuldig geselecteerde premiumvariant van rood hertenvlees uit Nieuw-Zeeland en  is verkrijgbaar van april tot augustus.

Voor de meest kwalitatieve Cervena zou je moeten zoeken bij gespecialiseerde slagers of luxewinkels die importproducten uit Nieuw-Zeeland aanbieden. Het kan ook online worden gekocht bij bepaalde leveranciers die internationale producten aanbieden.

Beschikbare versnijdingen:

  • Rugdelen : Kroon 8 rib, ribeye met been, rugfilet en het filet stuk
  • Bout in 4 delen: bovenbil, platte bil, heupstuk en spierstuk

BEWAREN

Bewaar vers hertenvlees in de originele verpakking en gebruik het binnen 3 dagen na aankoop.

Diepvries: Verpak het vlees in luchtdichte verpakkingen en bewaar het tot 6-9 maanden in de vriezer.

Bereidingswijze

Het vlees is zacht, zoals bij hert of hinde, maar zonder de krachtige, uitgesproken smaak. Het is dus aan te raden om het niet te overladen met te veel kruiden of specerijen. Door het lage vetgehalte is het belangrijk om het vlees niet te veel te bereiden om uitdroging te voorkomen.

Laat het vlees voor het koken op kamertemperatuur komen voor een gelijkmatige bereiding. Laat ook het vlees na de bereiding een paar minuten rusten voordat je het aansnijdt om de sappen vast te houden.

Cervena leent zich uitstekend voor op de grill of barbecue. Het verse Cervena hertenvlees is snel te bereiden en komt bij een maximale kerntemperatuur van 55°C voor een medium-rare garing het beste tot zijn recht.

De edele stukken van de rug, zoals de carré en de filet zijn perfect om te grillen of te stoven, als steak, medaillon of ribstuk. De boutsneden kunnen worden gegrild, maar zijn ook heerlijk geroosterd op houtvuur.

Probeer dun gesneden Cervena met olijfolie, citroensap en verse kruiden voor een verfijnde carpaccio.

Cervena heeft van nature een heerlijke smaak, dus overdadige kruiden zijn niet nodig.

Laat het vlees rusten voor het serveren om de sappen te behouden.

Cervena-botten kunnen worden gebruikt voor het maken van rijke bouillons.

Info

Cervena is een onderdeel van het Nieuw-Zeelandse verhaal en wordt wereldwijd gevierd door veeleisende chefs vanwege de smaak, textuur en veelzijdigheid1. De dieren hebben het hele jaar door toegang tot de weide en komen van boerderijen die voldoen aan de kwaliteitsnormen van de industrie.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!