BUTTERSCOTCH
Butterscotch heeft zijn oorsprong in Groot-Brittannië, meer specifiek in de stad Doncaster, Engeland, waar het voor het eerst werd gemaakt rond de jaren 1800. Het werd populair door de productie van harde snoepjes, die het gemakkelijker maakten om de rijke smaak te bewaren. Het werd aanvankelijk geassocieerd met koninklijke lekkernijen, en de traditionele vorm van butterscotch werd vaak verkocht in mooi versierde blikken als een luxe geschenk.
Boterbabbelaars zijn ook een bekend Zeeuws streekproduct. Butterscotch wordt voor het maken van snoepjes gekookt tot een ‘soft crack’ en is daarmee zacht. (135-145°).
Butterscotch wordt vaak vergeleken met karamel, maar er is een subtiel verschil. Karamel wordt meestal gemaakt met witte suiker, terwijl butterscotch zijn karakteristieke diepe, rijke smaak krijgt door het gebruik van bruine suiker. Het resultaat is een boterachtig, romig snoep met een volle, verwarmende smaak.
De Zeeuwse babbelaars worden veel verkocht aan toeristen; om die reden zijn ze dikwijls verpakt in speciale bewaarblikken, vaak met foto’s van Zeeland of mensen in Zeeuwse klederdracht erop.
Butterscotch komt in verschillende vormen voor:
- Butterscotch-saus: Gebruikt als topping voor ijs, desserts of pannenkoeken.
- Butterscotch-snoepjes: Harde of zachte snoepjes met een intense, zoete smaak.
- Butterscotch chips: Kleine brokjes die vaak worden gebruikt in koekjes, taarten of als topping voor desserts.
- Butterscotch pudding: Een romige dessertpudding op basis van melk, suiker, en boter met de kenmerkende smaak van butterscotch.
Er bestaat ook een likeur met de smaak van boterbabbelaars.
Aan de Belgische kust is soortgelijk snoep bekend als babelutten.
Voedingswaarde
Butterscotch is een calorierijk product door het hoge suiker- en vetgehalte.
Glycemische index 60-70 GL 30-3 Nutri-Score D
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | Suikers | Vezels | |
100 gr | 391 kcal | 0.5g | 10-15g | 80-85g | 75-80g | 0g |
Butterscotch past helaas niet in een koolhydraatbewuste voeding door het hoge suikergehalte.
Voordelen / Nadelen
Aankoop / Bewaren
Aankoop
Butterscotch is te koop in supermarkten, speciaalzaken en online, vaak in de vorm van saus, snoepjes of bakproducten zoals chips voor desserts. Voor de beste kwaliteit kun je letten op merken die echte boter en bruine suiker gebruiken in plaats van kunstmatige smaakstoffen. Ambachtelijke butterscotch, gemaakt door kleinere producenten, biedt vaak de meest authentieke en volle smaak.
Bewaren
Butterscotch-snoepjes kunnen maandenlang op kamertemperatuur worden bewaard in een luchtdichte verpakking.
Bewaar butterscotch-saus in een afgesloten pot in de koelkast, waar het tot 2 weken goed blijft. Voor gebruik kan het kort worden opgewarmd.
Je kunt zelfgemaakte butterscotch-saus invriezen in kleine porties. Het blijft tot 3 maanden goed in de diepvries. Vries het in luchtdichte bakjes of zakjes in.
Bereidingswijze
Butterscotch heeft een veelzijdige smaak en kan in veel zoete gerechten worden gebruikt:
- Saus over desserts: Butterscotch-saus is heerlijk over ijs, brownies, of pannenkoeken. De rijke, boterachtige saus voegt een decadente laag toe aan eenvoudige desserts.
- Koekjes en taarten: Voeg butterscotch-chips toe aan koekjes of taarten voor een extra zoete smaak.
- Pudding: Butterscotch pudding is een klassiek dessert met een romige textuur en rijke smaak. Ideaal om te serveren met slagroom of een vleugje zeezout voor een modern tintje.
- Milkshakes: Blend een lepel butterscotch-saus in een milkshake voor een luxueuze, romige smaakervaring.
No waste
Als je butterscotch-saus over hebt, kun je het gebruiken als zoetmiddel voor koffie of warme chocolademelk.
Verkruimel harde butterscotch-snoepjes en gebruik ze als topping op cakes, ijs of pannenkoeken
Info
Chef’s advies
Voeg een snufje zeezout toe aan butterscotch-saus voor een verfijnde, gastronomische twist die zoet en zout perfect in balans brengt.
Butterscotch-cocktail: Combineer butterscotch-saus met whisky en room voor een decadente wintercocktail.
Bakken met butterscotch: Probeer butterscotch te gebruiken als smaakversterker in bananenbrood, wafels, of muffins voor een subtiele zoete ondertoon.