BUTTENMOST

Buttenmost is een stroperige, koraalkleurige brij gemaakt van rozenbottels. Het is een regionale specialiteit (Solothurn Hochwald). Buttenmost vindt zijn oorsprong in de Zwitserse kantons Solothurn, Basel-Stadt en Basel-Landschaft. Tegenwoordig staat het dorp Hochwald vooral bekend om het maken van deze regionale specialiteit

Rond 1910 produceerden ongeveer 30 tot 40 families in Hochwald Buttenmost, in de jaren 50 waren er elf families, tegenwoordig zijn er nog maar twee. De hoeveelheid most zou echter ongeveer hetzelfde zijn.

Van 10 kilo fruit wordt tussen de zeven en negen kilo buttenmost geproduceerd, afhankelijk van de kwaliteit van het fruit.

Voedingswaarde

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g 221 kcal 1.4g <0.5g 51g 51g  

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Buttenmost is voornamelijk verkrijgbaar in het kanton Solothurn (Schwarzbubenland) en in de kantons Baselstadt en Baselland.

De most is acht dagen houdbaar in de koelkast en ruim een ​​jaar in de vriezer. Aangezien bijna elk huishouden een vriesvak heeft, wordt het onderste vaak diepgevroren en de juiste hoeveelheid ontdooid als dat nodig is.

Bereidingswijze

De verse rozenbottels worden ingevroren, omdat de kou het fruit zachter maakt en het vruchtvlees er makkelijker af komt, waardoor de opbrengst hoger is.

De bevroren vruchten worden vervolgens ontdooid en door de vleesmolen gehaald. De gesneden rozenbottels worden één tot twee dagen bewaard in plastic dozen in de verwerkingsruimte. Als vuistregel geldt: hoe warmer de temperaturen, hoe korter de bewaartijd en hoe sneller het vlees nog zachter wordt. Dit is een delicate fase in het productieproces, omdat de temperaturen niet te hoog mogen zijn, anders zou het fruit gaan gisten.

In een volgende stap worden de gesneden vruchten mechanisch door een zeef geperst. Dit is een custom-built machine uit de jaren 60 die werkt volgens het principe van een Passevites (Fleet Lotte). De zaden en de schil blijven, het fijngestampte vlees en de haren van de boter vloeien in een grote emmer. Afhankelijk van het watergehalte van de rozenbottels voegt de producent water toe aan de brij. De consistentie van de buttenmost moet zodanig zijn dat er 800 gram suiker nodig is voor 1 kilo buttenmost om jam te maken.

Als laatste wordt de buttenmost door een fijnhaarzeef geperst zodat de fijne haartjes uit de massa worden gefilterd.

Buttenmost wordt voornamelijk in het herfstseizoen geconsumeerd. Je kunt er room-, yoghurt- en kwarkgerechten mee maken. Sommigen vinden het ook lekker als toevoeging aan thee en in sommige restaurants wordt het meest geserveerd met wild.

Info

Volgens Patrimoine Culinaire Suisse hebben de inwoners van dit kleine dorp de bijnaam “Buttenklopfer” verdiend. Dit vertaalt zich naar zoiets als “rozenbotteltapper”, omdat de traditionele methode bestond uit het tikken van de rozenbottels op een houten plank met een hamer om de zaden te verwijderen.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!