BURRATA

Burrata komt oorspronkelijk uit Puglia, Zuid-Italië waar het voor het eerst werd gemaakt in het begin van de 20e eeuw. Burrata is een soort mozzarella, maar is gevuld met ‘stracciatella’: een mengsel van room en stukjes verse mozzarella.

Burrata ontstond als een bijproduct gemaakt van de restjes van het kaasmaken. De romerige binnenkant is het bovenste van de melk na de eerste bewerking van de koemelk om kaas van te maken.

De sliertjes zijn verwerkte restjes van de wrongel. De stukken mozzarella werden met de vingers van elkaar getrokken en in het romige bijproduct gemixt. Tegenwoordig worden de stukken mozzarella minder en minder met de hand uit elkaar getrokken. Maar de echte traditionals houden vast aan het handenwerk.

De echte burrata wordt met de hand gemaakt zonder conserveringsmiddelen.

Het woord mozzare betekent ‘afknippen’, of ‘afsnijden’. Mozzarella wordt dan ook gemaakt door wrongel (gestremde melk) te vormen tot een bol en de bovenkant af te knippen.

Wanneer de mozzarella wordt gekneed tot een vel en dat wordt gevuld, heet het ‘burrata’.

De bovenkant wordt traditioneel met de hand dichtgeknoopt. Waar de meest authentieke mozzarella gemaakt wordt van buffelmelk, wordt burrata over het algemeen vaak gemaakt van koemelk.

Burrata Affumicata is een gerookte burrata. De buitenkant wordt gerookt waardoor het jasje stevig en lichtbruin wordt, terwijl de binnenkant zacht en lopend blijft.

Burrata wordt het hele jaar door geproduceerd. De klassieke burrata’s worden in het blad van de affodil gewikkeld. Dit blad is een indicator voor de versheid. Loopt de kwaliteit van het blad achteruit dan is de kwaliteit van het kaasje idem dito. Burrata wordt tegen uitdroging ook in pekel aangeboden.

Voedingswaarde

Rijk aan calcium, fosfor, vitamine A en B12

Burrata is duidelijk vetter, zie dit dus meer als een tractatie voor speciale gelegenheden.

Nutri-score D

100 gr Energie Eiwit Vet Koolhydraten
 Zanetti 256kcal 8g 24g 2g
Galbani 256 kcal 8g 24g 2g
Lidl 259 kcal 10.3g 23.3g 2g
Garofalo (buffel) 289 kcal 11g 27g 0.6g
Affumicata 259 kcal 10g 23g 2g

 Burrata past goed in een koolhydraatbewuste voeding vanwege het lage koolhydraatgehalte. Het hoge vet- en eiwitgehalte maakt het een bevredigende keuze voor mensen die hun koolhydraatinname willen beperken, hoewel het hoge caloriegehalte betekent dat portiegrootte belangrijk is.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

De kleine kaasjes (125-200g) worden burratina genoemd.

Ga voor de echte kwalitatieve Italiaanse burrata (geen conserveringmiddelen) naar de gespecialiseerde kaaswinkel of Italiaanse delicatessenwinkel.  Voor de beste kwaliteit is het raadzaam om burrata te kopen van producenten die authentieke Italiaanse kaas aanbieden.

Authentieke burrata komt traditioneel uit Apulië (Puglia) in Italië. Let op labels die de herkomst specificeren, zoals “Burrata di Andria IGP” (Indicazione Geografica Protetta), wat een beschermde geografische aanduiding is. Dit garandeert dat de burrata is geproduceerd in het geografische gebied volgens traditionele methoden.

Controleer de ingrediëntenlijst om te zien of deze ingrediënten aanwezig zijn. Vermijd producten met conserveermiddelen of stabilisatoren, wat vaak duidt op een minder traditionele bereiding.

Verse burrata moet een gladde, glanzende buitenkant hebben en bij het snijden een romige binnenkant onthullen die niet te vloeibaar is. De smaak moet fris, zacht en melkachtig zijn.

Een verse burrata herken je aan de verhouding tussen de mantel en vulling. Van oudere burrata is de buitenkant dikker ten koste van de romigheid.

Bij vrijwel iedere supermarkt kun je een imitatie burrata (mozarella gevuld met room) kopen  Je vindt het product in de koeling, bij de kazen.

Bewaren

Burrata is bij uitstek ‘vers’ en dus beperkt houdbaar; binnen de twee à drie dagen moet de kaas geconsumeerd worden. Vacuümverpakking kan de houdbaarheid verlengen, maar het is nog steeds aan te raden de kaas binnen een paar dagen te consumeren.

Burrata bewaar je altijd in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.

Eenmaal geopend maximaal 2 dagen te bewaren.

Bereidingswijze

Bij het snijden moet de stracciatella en room uit de burrata vloeien, maar niet helemaal uitlopen als water. Dit toont de juiste consistentie en versheid aan. Door de room is burrata een stuk weelderiger, maar ook zachter van smaak. Heerlijk als borrelhap of voorgerecht.

De vulling van een buffel burrata is niet zo vloeibaar als die van koemelk.

Maak er vooral een simpel gerecht mee, zodat het product niet overschaduwd wordt door sterke smaken.

  • Voeg burrata toe aan tomaten-, basilicum- en rucolasalades voor een romige component.
  • Gebruik het als topping voor pizza of meng het door warme pasta voor een rijke, romige saus.
  • Serveer met vers brood, olijfolie en zeezout, of met fruit zoals vijgen en perziken.
  • Restjes burrata kunnen worden gemengd in sauzen voor pasta of soepen voor extra romigheid.

Info

Door aandacht te besteden aan deze kenmerken, kunt u authentieke burrata onderscheiden van imitaties. Authentieke burrata biedt een unieke smaakervaring die moeilijk te evenaren is door niet-traditionele versies, waardoor het de moeite waard is om de echte te zoeken.

Leuk om te weten: vroeger werd dit gezien als de perfecte manier om restjes mozzarella op te maken, maar tegenwoordig is het een echte Italiaanse delicatesse.

Chef’s advies

Haal de burrata minstens 30 minuten voor serveren uit de koelkast om de smaken volledig tot hun recht te laten komen.

Burrata combineert goed met zure smaken zoals balsamicoazijn, tomaten, of citrusvruchten om de romigheid in balans te brengen.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!