BUNUELO

Buñuelos zijn een traditionele Colombiaanse kersttraktatie, maar ze zijn ook het hele jaar door populair als ontbijt met warme chocolademelk of koffie. Ze hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Arabische invloed op het Iberisch schiereiland. Ze werden door de Spanjaarden naar Latijns-Amerika gebracht, waar ze zich verder ontwikkelden en aan lokale smaken werden aangepast.

Het is een gefrituurde deegbeignet die voorkomt in Spanje, Latijns-Amerika en andere regio’s met een historische band met Spanjaarden , waaronder Zuidwest-Europa , de Balkan , Anatolië, en andere delen van Azië en Noord – Afrika.

Ze kunnen rond zijn in bolvorm of schijfvormig. In Latijns-Amerika worden buñuelos gezien als een symbool van geluk.

Het zijn beignets gemaakt met een mix van kaas, maïszetmeel en yucameel. De verhouding van deze twee zetmelen varieert van huis tot huis. Ze zijn krokant van buiten, zacht en cheesy vanbinnen. Traditioneel worden ze gemaakt met (Queso Costeño ), een Colombiaanse witte kaas die wat zouter en harder is dan Queso Fresco.

Deze Colombiaanse kaasballen hebben een krokant korstje en een zachte sponzige binnenkant. Doordat er geen bloem wordt gebruikt, maar maiszetmeel en tapiocazetmeel is de structuur van het kaasballetje luchtig en licht.

Soorten Buñuelos

Er zijn verschillende soorten buñuelos, afhankelijk van de regio waarin ze worden gemaakt. Enkele populaire varianten zijn:

  1. Spaanse Buñuelos: Deze worden vaak gevuld met zoete vullingen zoals crème of chocolade, en bestrooid met poedersuiker. In Spanje zijn buñuelos een typisch dessert en tussendoortje in veel autonome gemeenschappen en vooral tijdens hun regionale feestdagen. Elk territorium bevat zijn eigen ingrediënten (vullingen) en zijn eigen traditie.
  2. Mexicaanse Buñuelos: Een dunne, krokante versie, vaak op smaak gebracht met kaneel en suiker, en soms geserveerd met een lichte honing of siroop.
  3. Colombiaanse Buñuelos: Deze worden vaak hartig gemaakt, met een mengsel van maïsmeel en kaas, wat resulteert in een luchtige, lichtzoute smaak.
  4. Filipijnse Buñuelos: Bekend als bunwelos, deze versie lijkt vaak op kleine doughnuts, geserveerd met suiker of een dikke siroop.
  5. De Argentijnse bunuelos is een populair dessert, hier voegt men vaak voor het frituren kleine stukjes fruit zoals banaan, appel, rozijnen of andere vruchten aan het beslag toe

Voedingswaarde

Doordat er geen bloem wordt gebruikt voor het bakken van deze kaasballetjes past het goed in een glutenvrij dieet. Buñuelos zijn heerlijk, maar ze vallen zeker in de categorie van calorierijk comfort food. De voedingswaarde van buñuelos hangt af van de bereidingswijze en ingrediënten.

Nutri-score: Waarschijnlijk een D of E, afhankelijk van de hoeveelheid vet en suiker.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
1 portie 301 kcal 4g 23g 20g    
100g (USDA) 462 kcal 8g 26g 49g 12g 1.5g
1 stuk +/- 50g +/- 200 kcal +/- 4g +/- 10g +/-25g   1-2g

Buñuelos zijn een traktatie die veel koolhydraten en vet bevat, waardoor ze niet passen in een strikte koolhydraatbewuste voeding

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Buñuelos zijn te vinden in bakkerijen en op straatmarkten in landen zoals Mexico, Colombia, en Spanje. In sommige Latijns-Amerikaanse winkels of markten kun je ze ook diepgevroren of vers gemaakt vinden.

Bewaren

Buñuelos kunnen tot 1-2 dagen op kamertemperatuur worden bewaard in een luchtdichte container. Ze worden echter snel minder knapperig na het bakken.

Het is mogelijk om buñuelos vacuum te verpakken, wat hun houdbaarheid met enkele dagen kan verlengen zonder dat ze hun knapperigheid verliezen.

Je kunt buñuelos invriezen voor langere bewaring (tot 1 maand), maar let op dat ze na ontdooien hun knapperigheid kunnen verliezen. Om dit te herstellen, kun je ze kort in de oven opwarmen.

Bereidingswijze

De witte kaas smelt goed weg en elke hap van de buñuelo zit vol met smaak.

De olietemperatuur om deze buñuelos te bakken is erg belangrijk. Als je een suikerthermometer hebt om de temperatuur van de olie te controleren, moet deze tussen de 160 en 170 graden Celsius zijn.

Ze worden vaak in combinatie met natilla (pudding) geserveerd.

Buñuelos worden meestal gegeten als dessert of tussendoortje, maar kunnen ook worden gecombineerd met andere gerechten.

  1. Serveer met dips: Combineer buñuelos met zoete dips zoals chocoladesaus, karamel, of honing voor extra smaak.
  2. Variaties in het deeg: Experimenteer met het toevoegen van kaneel of citroenschil aan het deeg voor een aromatische twist.
  3. Vullingen: Vul buñuelos met roomkaas, jam, of Nutella voordat je ze bakt voor een verrassingselement.

No waste

Restjes opnieuw opwarmen: Buñuelos kunnen hun knapperigheid verliezen na verloop van tijd. Verwarm ze in de oven op 180°C gedurende 5-10 minuten om de textuur te herstellen.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!