BRIX WAARDE

Een Brix waarde geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit suiker bestaat.

Één graad Brix betekent dat 100 gram vloeibare oplossing 1 gram suiker bevat. Dus: hoe hoger de Brix-waarde, hoe zoeter de oplossing. Dit maakt de Brix-waarde belangrijk voor de smaak en kwaliteit van je eindproduct. In het algemeen geldt dat hoe hoger de Brix-waarde des te beter de kwaliteit is.

Een product met een hoge Brix-waarde kan ook langer bewaard worden. Bovendien zijn planten met een hoge Brix-waarde resistenter tegen insecten.

Hoe meten?

  • Met een refractometer meet je de Brix waarde in het sap van de vrucht of plant. Je hebt analoge en digitale refractometers. De digitale meter geeft direct de waarde aan. Het is een optisch instrument dat de brekingsindex van een vloeistof of vaste stof bepaalt. Het meet de hoek die het licht maakt als het de rand van een vloeistof bereikt. De hoeveelheid suiker die in een vloeistof is opgelost beïnvloedt deze hoek.
  • Met een gravimeter die het soortelijk gewicht van de vloeistof meet.

De brix wordt uitgedrukt in ‘graden’ en wordt daarom de °brix (graad-brix) genoemd,

Voor de meeste planten geldt dat een waarde van 10 of lager op een gebrek aan voedingsstoffen kan wijzen. Een Brix-waarde vanaf 12 geeft een gezonde plant aan. Voor sommige vruchtensoorten mag het overigens veel hoger zijn.

Een voordeel van het regelmatig meten van de Brix-waarde is dat je kweektrends kunt analyseren. Dit geeft je inzicht in hoe de kwaliteit van je planten zich in de loop der tijd ontwikkelt. Met die informatie kun je bepalen wat het beste moment is om te oogsten. Omgedraaid betekent een lage Brix-waarde dat je plant last kan hebben van een tekort aan voedingsstoffen.

De brix wordt vooral gebruikt om de zoetwaarde van vruchten, vruchtensappen en vruchtensuikers aan te geven. Ook de zoetwaarde van wijnen wordt in °Brix uitgedrukt.

De Brix-tabellen, die zijn een belangrijk hulpmiddel voor de voedingsindustrie.

Voedingswaarde

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Bereidingswijze

Info

Een met Brix vergelijkbare waarde die met name bij het brouwen van bier gebruikt wordt is de Plato-waarde.

Een refractometer die het suikergehalte in Plato weergeeft kan gebruikt worden om alcoholpercentage te meten. De Plato-schaal is een manier om de concentratie van suikers en opgeloste vaste stoffen in wort te kwantificeren. Het wordt gebruikt als indicator voor het potentieel alcoholgehalte van een brouwsel en geeft de fermentatie weer.

Er bestaan verschillende refractometers om het suikergehalte van voedingswaren te bepalen: fructose, glucose, invertsuiker en sucrose alsook om het zoutgehalte te bepalen.

Chef’s advies

Voor de koks en consumenten is de Brix-waarde in de eerste plaats een vergelijkend instrument, om bijvoorbeeld de zoetheid van vruchten met elkaar te vergelijken of de zoetwaarde van vruchtensuikers.

Een banaan is bijvoorbeeld 17, een druif 15 tot 25  Brix.

Een Cabernet Sauvignon is 24-26.5, een Pinot noir en een Chardonnay 22-25 en een Rosé 18-23 °Brix. Idealiter is een wijn 18-24 ° Brix.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!