BRILLAT SAVARIN

Brillat-Savarin vindt zijn oorsprong in de Bourgogne-regio in Frankrijk, een gebied dat bekend staat om zijn uitstekende kazen en wijnen.

De kaas is ontwikkeld in de dertiger jaren door kaasmaker Henri Androuët. Hiermee eerde Androuët de 18e-eeuwse Franse gastronoom Jean Anthelme Brillat-Savarin, de auteur van “Physiologie du goût, ou Meditations de gastronomie transcendante”. Na wat kleine aanpassingen in de vorm, kreeg de kaas, die eerder Excelsior genoemd werd, de naam Brillat-Savarin.

Van Brillat-Savarin is ook de uitspraak: “Un repas sans fromage est une belle à laquelle il manque un oeil. Le fromage est le complément d’un bon repas et le supplément d’un mauvais” (een maaltijd zonder kaas is als een schone zonder oog, kaas vult een goede maaltijd aan en vult na een slechte maaltijd).

Hoewel de Bourgogne de bakermat van deze kaas is, wordt Brillat-Savarin tegenwoordig geproduceerd in verschillende delen van Frankrijk, voornamelijk in Normandië en Île-de-France, waar de omstandigheden voor het maken van zachte kazen ideaal zijn.

Het is een industrieel gemaakte kaas, het merk wordt door Lactalis geproduceerd.

Het geografische gebied waar Brillat-Savarin de dag van vandaag wordt gemaakt, strekt zich uit van Seine-et-Marne tot ten noorden van Saône-et-Loire.

De kaas wordt gemaakt van koemelk, in het proces wordt aan de melk nog room toegevoegd, zodat een “triple crème” kaas ontstaat.

In sommige gevallen zijn ook andere smaakmiddelen aan de kaas toegevoegd, zoals bijvoorbeeld (zomer)truffels. De kaas heeft een heel hoog vetgehalte, de rijping van de kaas vindt plaats op vergelijkbare wijze als bij de brie. De kaas rijpt zo’n 12 dagen, daarna kan de kaas het beste gegeten worden.

Het gewicht moet tussen 100 en 250 g liggen voor kleine formaten, in de vorm van een platte schijf met een diameter van 6 tot 10 cm en een dikte van 3 tot 6 cm, en minstens 500 g voor een groot formaat voor een diameter tussen 11 en 14 cm en een dikte van 4 tot 7 cm.

Tijdens de rijpingsperiode, die minimaal 3 weken is, krijgt de kaas een prachtige witte donslaag, die ook weer verdwijnt naarmate de kaas ouder wordt.

Er zijn twee hoofdvarianten van Brillat-Savarin

Verse Brillat-Savarin: Deze wordt vaak als jong verkocht en heeft een frisse, licht zure smaak. De textuur is gladder en minder complex dan de gerijpte varianten.

Gerijpte Brillat-Savarin: Na enkele weken rijping krijgt deze kaas een meer uitgesproken smaak, met rijke boterachtige en aardse tonen, en ontwikkelt zich een witte schimmelkorst.

Voedingswaarde

Een triple (drievoudige) crème kaas betekent dat er extra room wordt toegevoegd tijdens het bereidingsproces, wat resulteert in een extreem romige, zachte en decadente kaas met een vetgehalte van minimaal 75%.

Nutri-Score D: De hoge vet- en zoutgehaltes maken deze kaas minder geschikt voor dagelijkse consumptie, ondanks de aanwezigheid van eiwitten en calcium.

Brillat-Savarin is een bron van geconcentreerde energie en rijk aan verzadigde vetten. Dit maakt het een delicatesse voor speciale gelegenheden, maar niet iets wat men dagelijks in grote hoeveelheden zou moeten eten.

100g Energie Eiwit Vet Verz. Vet Koolhydraten
100g 393 kcal 9.65g 39g 28g 1.6g

Brillat-Savarin past goed in een koolhydraatbewuste voeding, omdat het vrijwel geen koolhydraten bevat en rijk is aan vetten en eiwitten. Het bevat echter veel verzadigd vet en calorieën, dus het moet met mate worden gegeten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Brillat Savarin wordt verkocht met het IGP label (in 2017registreert de Europese Commissie de naam “Brillat-Savarin” als beschermde geografische aanduiding) .

Brillat-Savarin is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kaashandelaren, delicatessenwinkels, en sommige goed gesorteerde supermarkten. Het wordt meestal in kleine wielen verkocht, vaak verpakt in een houten doosje om de delicate textuur te beschermen. Om de beste kwaliteit te kopen, is het belangrijk om te letten op de volgende punten:

  • Versheid: De korst moet wit en licht gerimpeld zijn, zonder slijmerige plekken of sterke ammoniakgeur, wat kan duiden op een overrijpe kaas.
  • Beste Seizoen: Hoewel Brillat-Savarin het hele jaar door verkrijgbaar is, is de kaas het lekkerst in de lente en zomer, wanneer de melk rijker is door het weidegras. De optimale tijd voor deze kaas is van april tot oktober.

Bewaren

Bewaar de kaas in de koelkast (<7°C), gewikkeld in kaaspapier of in een lichtjes open plastic bakje. Zo blijft de kaas maximaal twee weken vers.

Als je Brillat-Savarin vacuümverpakt bewaart, kun je het tot een maand in de koelkast houden, maar de kaas moet na openen binnen enkele dagen worden geconsumeerd.

Deze kaas is niet ideaal om in te vriezen, omdat invriezen de textuur en smaak kan beschadigen. Als het echt nodig is, kun je de kaas invriezen, maar laat hem langzaam ontdooien in de koelkast om de schade te minimaliseren.

Bereidingswijze

Brillat-Savarin heeft een eetbare korst die soms licht gerimpeld is en bedekt kan zijn met een dunne, witte laag schimmel, vergelijkbaar met brie of camembert. Binnenin is de kaas boterachtig, met een lichte zuurgraad en subtiele smaaktonen van melk en paddenstoelen.

Als de trippelroomkaas jong gegeten wordt, proeft men vooral heel veel room en smelt deze op de tong. Rijper gegeten dan wordt de Brillat iets droger, maar zeker ook iets pikanter. Na 12 dagan rijping is deze kaas op zijn best.

Het is een veelzijdige kaas die goed past bij verschillende culinaire toepassingen:

  • Kaasplank: De meest klassieke manier om Brillat-Savarin te serveren is met crackers of brood, honing, noten en vruchten.
  • Tartines: Smeer de kaas op geroosterd brood en top af met een beetje honing of vijgenjam voor een verfijnde snack.
  • Sausen: Gebruik Brillat-Savarin als basis voor rijke sauzen, bijvoorbeeld om over groenten of vleesgerechten te serveren.
  • Vulling: Deze kaas kan ook worden gebruikt als vulling in gebakjes of hartige taartjes.

No waste

Brillat-Savarin is een kostbare kaas, en je wilt er zeker van zijn dat niets wordt verspild. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je optimaal geniet van elke hap:

  • Restjes in Sauzen: Gebruik overgebleven stukjes Brillat-Savarin om een rijke, romige saus te maken voor pasta of groenten.
  • Smelt: Verwerk de kaas in een gratin of fondue als je denkt dat hij niet lang meer houdbaar is.

Info

Chef’s advies

Laat Brillat-Savarin minstens een uur voor het serveren op kamertemperatuur komen om de romigheid en subtiele smaken volledig tot hun recht te laten komen.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!