BRIE

Brie komt van oorsprong uit de historische regio Brie (50km ten oosten van Parijs), wat overeenkomt met het departement Seine-et-Marne in de Île-de-France, met de oorspronkelijke ‘Brie’-kaas.

Brie met een AOC/AOP

Brie de Meaux Vetgehalte 45%. In 1814 werd deze kaas tijdens een staatsliedenbanket in Wenen verkozen tot “Le Roi des Fromages’: de Koning der Kazen. Voor iedere Brie de Meaux is 25 liter rauwe melk nodig. Nadat de kaas klaar is rijpt deze minimaal 8 weken op stromatten. De smaak is dan subtiel, met wat licht aardse tonen, die het dichtst in de buurt komen van verse champignons. De structuur is heerlijk romig en bij kamertemperatuur zal de kaas ook lekker gaan “lopen”, Het unieke terroir van deze streek, met zijn glooiende heuvels en vruchtbare grond, draagt bij aan de karakteristieke smaak en textuur van de kaas.

Brie de Melun. Vetgehalte 21%- een intense brie. Om de bijzondere smaak van deze kaas te verkrijgen, stremmen ze de melk gedurende 36 uur. Hierna ondergaat de brie een rijpingsperiode van minimaal 2 maanden. De Brie de Melun heeft de specifieke geur van paddenstoelen. Zijn robuuste smaak is intens, aards en heeft tonen van hooi…

Deze kazen worden strict geregeld in hun productie. Het A.O.C. bepaalt welke melk, uit welk gebied gebruikt mag worden voor de kaas, en daarnaast hoe de kaas geproduceerd moet worden en hoe lang de kaas moet rijpen.

Traditionele brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde koemelk gemaakt. De wrongel wordt niet gesneden of geperst.

 

 

Om brie te maken moeten de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen worden geschept om de wei er goed uit te laten lopen.

Wanneer de kaas stevig is geworden, wordt deze op (stro)matjes gelegd.

Door ze regelmatig te keren en te bestrooien met de schimmel (Penicillium camemberti, Penicillium candidum, en/of Brevibacterium linens) krijgen ze de kenmerkende smaak en vorm. Na zes tot acht weken ambachtelijke rijping op de boerderij is er een rustieke witschimmelkaas ontstaan met een dunne korst en hier en daar wat strepen en rode en gele plekjes.

Vairiëteiten

  • Franse variëteiten : Brie de Montereau, Île-de-France, Brie de Nangis, Brie de Provins, Brie noir, Brie fermier, Brie d’Isigny, Brie de Melun bleu, Brie petit moulé, Brie laitier Coulommiers.
  • Internationale (namaak) brie gemaakt in Australië, UK, US, Brazil, Ireland, Nieuw-Zeeland.
  • O.C.-imitaties.

Voedingswaarde

De voedingswaarde kan soms nog een weinig verschillen volgens de affineur van de kaas. Brie bevat probiotica. Het bevat ook belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12, calcium, fosfor, ijzer, en zink.

Glycemische index 27 –  Insuline index 45 –  Glycemic load = 0

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten
50+ 338 kcal 22.5g 28g 0g
Meaux 282 kcal 21g 21g 2.5g
Melun 288 kcal 21.6g 22.2g 0g

ZUCSU: Ondanks zijn romige karakter past Brie goed in een gezonde koolhydraatbewuste voeding vanwege het lage koolhydraatgehalte. Geniet met mate en combineer het met vezelrijke voedingsmiddelen voor een gebalanceerde maaltijd.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Koop Brie bij voorkeur bij gespecialiseerde kaaswinkels of lokale boerenmarkten voor de beste kwaliteit. Selecteer een kaas met een zachte buitenkant en een licht elastische textuur.. Brie rijpt het best bij constante temperatuur.

Brie is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het beste seizoen voor deze kaas is de late lente tot vroege herfst. Tijdens deze maanden bereikt de kaas zijn optimale rijpheid en smaakt hij het meest weelderig.

Bewaren

Aangesneden brie kan je 4 dagen bewaren in de koelkast. Brie in een nog niet geopend doosje of andere verpakking kan ruim een week bewaarde worden in de koelkast.

Invriezen.

Brie kan je tot 3 maanden in de diepvries bewaren.

Bereidingswijze

Bereidingswijze

De maaak is delicaat en rijk aan nootachtige nuances. De korst gevormd bij het rijpen kan men eten en maakt deel uit van het smaakpalet.

De ‘echte soorten’, de brie de Meaux en de brie de Melun hebben veel meer smaak. Ze smaken veel voller, romiger, pikanter en neigen meer naar paddenstoelen. De Melun is het pikantst van smaak, de Meaux meestal iets fruitiger.

Brie is veelzijdig in de keuken en kan zowel rauw als verwarmd worden genoten. Met brie kun je heerlijk koken. De kaas smelt goed, dus is heel geschikt om mee te gratineren.

Brie leent zich uitstekend voor het maken van hapjes en voorgerechten, zowel warm als koud! Het is lekker in combinatie met spinazie, witlof en noten.

No Waste

Gebruik de kaaskorst om smaakvolle bouillons te verrijken.

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!