BRANDROOD

Dit veetype wordt al vanaf begin 20e eeuw op de schrale zandgronden en in het rivierengebied gefokt en is van oudsher sober, sterk, zeldredzaam, mak, erg vruchtbaar en behoort tot de dubbeldoel runderrassen. Dat wil zeggen: koeien die worden gehouden zowel voor de melk als voor het vlees.

De melkproductie bedraagt gemiddeld per lactatie 5100 kg melk met 4,11 % vet en 3,43 % eiwit.

Brandrode runderen hebben een unieke aftekening en een herkenbaar exterieur. Ze zijn gehoornd, egaal diep donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen: een witte kol, een witte buik, een witte staartpunt en witte sokken of onderbenen. De neusspiegel is blauwzwart. Aan de kop en de poten neigt de kleur naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam ‘Brandrood’ ontstaan. Brandrode runderen zijn middelgroot en evenredig gebouwd. De kruishoogte is tussen de 125 en 135 cm en het gewicht is gemiddeld 600 kg. Het zijn rustige en vriendelijke dieren. Zowel voor elkaar als voor de mens. Dit maakt ze goed hanteerbaar. Brandrode runderen zijn onder Nederlandse omstandigheden winterhard. Zolang goed ruwvoer voorhanden is behoeven ze als sobere dieren alleen in de winter bijvoeding.

Brandrode runderen zijn economische meerdoelkoeien. Ze worden niet alleen uit liefhebberij gehouden, maar ook voor zowel natuurbegrazing, vleesproductie als melkwinning ingezet.

Het brandrode rund was van oorsprong een variëteit van het Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ). Toen de MRIJ steeds meer wit en dus minder rode vlekken kreeg waren er een aantal fokkers die zich toelegde op het fokken van Brandroden wat in 2001 resulteerde in de oprichting van een apart stamboek.

Het brandrode Rund, dat nu als een apart runderras wordt onderscheiden, behield zijn dubbeldoel kenmerken, maar werd  een zeldzaam Nederlands rund.

Op 1 juni 2001 verleende het ministerie van LNV goedkeuring aan het Stamboek het Brandrode Rund. Het erkende BRR stamboek streeft naar uitbreiding en vermeerdering, waardoor het BRR geen zeldzaam huisdier meer zal zijn.

De FTC stelt ten behoeve van de leden jaarlijks een lijst samen van goedgekeurde stieren, die gezien hun afstamming en keuringsresultaat waardevol zijn voor de Brandrode fokkerij.

Het aantal brandode runderen is gestaag groeiende en telde eind 2012 al een 1.650 in het stamboek opgenomen dieren. Brandroden worden gehouden door veehouders, hobbyisten, zorg- en kinderboerderijen met enkele hectares grond maar ook door landgoed- en landschapsbeheerders, die op verschillende bedrijven en terreinen vele tientallen dieren houden.

Biologische en duurzame boerderijen die Brandrode runderen houden, slachten meestal op specifieke momenten, zodat de dieren een zo natuurlijk mogelijk leven kunnen leiden.

Volgens de normen van de FAO is het ras bedreigd, maar wel stijgend.

Voedingswaarde

Brandrode rundvlees is magerder dan veel commerciële rassen, vooral als de dieren extensief op gras zijn grootgebracht. Grasgevoerde runderen produceren vlees dat rijk is aan omega-3-vetzuren en bevat een hoger gehalte aan antioxidanten zoals vitamine E,

Nutri-Score B afh. van het vetgehalte

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
 100 g +/- 250 kcal 20-23g 15-18g 0g  

Brandrode rundvlees past in een koolhydraatbewuste voeding, omdat het vlees geen koolhydraten bevat.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Vlees- en melkproducten zijn opgenomen in de Ark van de Smaak van Slow Food.

De beste kwaliteit Brandrode rundvlees koop je bij gespecialiseerde slagers, biologische boerderijen, en boerderijwinkels die zich richten op duurzame veeteelt.

Het vlees is vaak verkrijgbaar via directe verkoop van de boerderij of via een vleespakket. Deze pakketten bevatten verschillende delen van het dier, zoals biefstuk, stoofvlees, en gehakt, waardoor je het hele dier benut.

Bewaren

Brandrode rundvlees kan vers in de koelkast worden bewaard, maar het moet binnen 2-3 dagen na aankoop worden geconsumeerd.

Vlees vacuümverpakt kan tot 7 dagen in de koelkast worden bewaard. Deze methode helpt om de smaak en textuur van het vlees optimaal te behouden.

Brandrode rundvlees kan tot 6 maanden in de vriezer worden bewaard zonder kwaliteitsverlies. Verpak het vlees goed om vriesbrand te voorkomen.

Bereidingswijze

Het vlees van het Brandrode rund is mals en smaakvol, waardoor het op verschillende manieren kan worden bereid.

  • Biefstuk: De malse stukken zoals entrecote of ribeye kunnen kort worden gebakken of gegrild voor een sappige maaltijd.
  • Stoofvlees: De schouder- of borststukken zijn perfect voor langzaam garen, wat resulteert in rijk stoofvlees. Dit kan worden gecombineerd met groenten en kruiden voor een hartig gerecht.
  • Gehakt: Brandrode rundvlees levert prachtig smakelijk gehakt dat kan worden gebruikt voor hamburgers, gehaktballen, of in pastasaus.

Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het bakt of grilt. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing en behoudt de sappigheid van het vlees.

No Waste

Gebruik de botten en restanten van het Brandrode rund om een rijke bouillon te trekken. Deze kan worden ingevroren en later worden gebruikt als basis voor soepen en sauzen.

Info

2014 : geboorte van een vierling (zeldzaam: 1/12M geboorte)

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!