BOEMBOE

Traditioneel worden de ingrediënten in een cobek (een soort vijzel) zeer fijngewreven tot poeder. Door toevoeging van (plantaardige) olie ontstaat een boemboe-pasta.

Een boemboe is een mengsel van specerijen,  kruiden en andere smaakvolle ingrediënten, zoals knoflook, gember, laos, koriander, en chilipepers. Boemboes bestaan daarnaast uit zaden, vruchten, wortels, knollen, bloemknoppen, bladeren en schors. Het groeit niet in de natuur, maar wordt met zorg samengesteld door ervaren koks en culinaire liefhebbers.

Traditioneel zijn er  twee soorten boemboes:

  • Enkelvoudige
  • Samengestelde waarvan de laatste worden verkregen door afzonderlijke kruiden door elkaar te mengen.

Onder een boemboe wordt meestal een samengestelde boemboe verstaan.

De meeste boemboes bevatten in verse toestand veel water, waardoor snel schimmel optreedt. Om deze reden wordt boemboe in Europa meestal in de vorm van gedroogd poeder verkocht.

 

Voedingswaarde

De exacte voedingswaarde van boemboe kan variëren afhankelijk van de specifieke ingrediënten die worden gebruikt. Hoewel boemboe zelf niet veel voedingswaarde heeft, voegt het een rijke smaak toe aan gerechten zonder extra calorieën te leveren. Het bevat geen significante hoeveelheden calorieën, koolhydraten of vetten, waardoor het een gezonde keuze is voor het op smaak brengen van gerechten.

Een zelfgemaakte boemboe bevat meestal minder zout, suiker en bewaarmiddelen. Je kunt tevens eindeloos variëren met de ingrediënten.

100g Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers
Javaanse boontjes 106 kcal 2g 1.9g 19g 1g
Rode Curry 152kcal 7.4g 5.3g 19g 2.2g
Ajam Paniki 137 kcal 7.4g 2.9g 20g 1.5g
Sajoer boontjes 113kcal 2.2g 2.7g 19g 2g
Babi Ketjap 136kcal 7.2g 3.8g 18g 2.8g
Nasi Goreng 122kcal 6.8g 2g 18g 1.7g
Bami Goreng 129kcal 9.3g 2.8g 15g 2.7g
Rendang vlees 123kcal 8.2g 3.6g 17g 1.1g
Groene curry 131kcal 6.8g 4g 17g 1.6g
Ajam smoor 136 kcal 7.5g 2.9g 20g 1.3g

ZUCSU: Boemboe kan een geweldige aanvulling zijn op een gezonde, koolhydraatbewuste voeding. Omdat het vooral bestaat uit kruiden en specerijen zonder toegevoegde suikers, past het goed bij magere eiwitten en groenten.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Boemboe is het hele jaar door verkrijgbaar, aangezien het vaak wordt geproduceerd en verpakt voor langdurig gebruik.

Kant-en-klare boemboes zijn tegenwoordig in de supermarkt,  gespecialiseerde Aziatische supermarkten of online winkels verkrijgbaar. Het poeder zit in een luchtdicht plastic zakje en hoeft alleen nog maar door het gerecht (rijst of bami) te worden geroerd.

Verscheidene boemboes zijn terug te vinden bij het merk Conimex.

Bewaren

Boemboe kan je tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum bewaren, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.

Een boemboe kun je 3 dagen bewaren in de koelkast of 3 maanden in de vriezer.

Bereidingswijze

Boemboe kan je zelf maken in een vijzel of blender volgens eigen smaak. Door de toevoeging van olie aan het fijngewreven kruidenmengsel bekomt ment een pasta.

De vijzel heeft de voorkeur: Met vijzelen voeg je een extra dimensie toe aan de ingrediënten: smaken en oliën komen vrij, je vijzelt als het ware de cellen kapot. Hierdoor smaakt en ruikt een boemboe nog lekkerder.

Boemboe geeft gerechten een diepe, complexe smaak en is een onmisbaar element in de Zuidoost-Aziatische keuken.

Boemboe is de sleutel tot het creëren van exotische smaken in gerechten zoals curry’s, soepen, stoofschotels en roerbakgerechten. Meng het met vlees, vis of groenten om een harmonieuze en geurige smaak te bereiken. Probeer ook eens boemboe als marinade voor gegrild vlees of als basis voor sauzen.

Bij gebruik van de boemboe laat je hem eerst rustig gedurende 1 minuut bakken in een wok, zo komen de smaken en geuren helemaal vrij.

No waste

Overgebleven boemboe kan worden ingevroren in ijsblokjesvormen en later worden toegevoegd aan gerechten zonder verspilling.

Info

Chef’s advies

Voeg een lepel boemboe toe aan je rijstwater voor een subtiele smaakinfusie.

Experimenteer met verschillende soorten boemboe om je eigen unieke smaakcombinaties te ontdekken.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!