BOBOTIE

Er is lang gedacht dat het recept afkomstig was van de VOC-kolonies in Batavia en mogelijk afgeleid van het Indonesische gerecht bobotok, maar het is meer waarschijnlijk dat dit samen met Jan van Riebeeck naar de Kaap meegekomen is. De Nederlanders wisten al in die tijd hoe een kerrievleesschotel bereid moest worden. Dit was zo algemeen, dat speciale potten al tegen 1752 daarvoor vervaardigd zijn, zoals blijkt uit een boedelinventaris waarin een bobotieketel (bobotiepot) genoemd wordt.

Volgens een andere versie werd het meegebracht door de Cape Malay of de Kaap-Maleiers, een bevolkingsgroep die uit Maleisië, Indonesië en Indië in de 17 de eeuw als slaven naar de Kaap gebracht werden.

Het gerecht is in 1951 opgenomen als traditioneel Zuid-Afrikaans in een internationaal receptenboek dat door de Verenigde Naties is gepubliceerd.

Het gerecht was al tegen de 17e eeuw bekend aan de Kaap. Destijds werd dit gemaakt van een mengsel van schaap- en varkensvlees. Tegenwoordig wordt ook schaap- en rundvlees gebruikt. Het oorspronkelijke recept bevat gember en citroenschil. Met de ontdekking van kerrie is het recept eenvoudiger geworden, maar het basisidee is hetzelfde gebleven. Oorspronkelijk werd er ook gebruikgemaakt van rozijntjes en krenten en tegenwoordig worden ook pinda’s, blatjang en banaan geregeld gebruikt.

Bobotie is door Zuid-Afrikaanse emigranten in andere kolonies in Afrika verspreid. Vandaag kunnen recepten afkomstig van Zuid-Afrikaanse emigranten gevonden worden in gemeenschappen in Namibië, Kenia, Botswana, Zimbabwe en Zambia.

Er is een variatie die erg gewild is onder de Afrikaanse Argentijnen, zowat 7000 emigranten die zich aan het begin van de 20ste eeuw hebben gevestigd in de Chubut-riviervallei in Argentinië. Zij maken een bobotiemengsel en doen dat vervolgens in een grote pompoen die in de oven gebakken wordt.

Bobotie wordt vaak geserveerd tijdens familie-etentjes, op feestdagen en bij speciale gelegenheden. Het is vooral populair in de West-Kaap en onder de Kaapse Maleiers, maar wordt door heel Zuid-Afrika genoten.

Voedingswaarde

De voedingswaarde schommelt naargelang de gebruikte ingrediënten.

Glycemische index 55-70  afhankelijk van de toevoeging van suiker en vruchten.  Nutri-Score C/D afhankelijk van de vet- en suikerniveaus.

  Energie Eiwit Vetten Koolhydraten Suikers Vezels
Knorr 100g 127kcal 5.65g 5.16g 14.03g 2.1g 1.13g
Portie 790 kcal 35g 32g 87g 13g 7g

Hoewel bobotie niet van nature koolhydraatarm is vanwege de toevoeging van rozijnen, chutney, en rijst, kan het gerecht worden aangepast. Kies voor een versie zonder toegevoegde suikers en vervang de rijst door bloemkoolrijst. Op deze manier kan bobotie passen in een koolhydraatbewust dieet, mits met mate geconsumeerd.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Voorbereide maaltijdpaketten kan je terugvinden in supermarkt en webshops (rijst en sausmix ).

Bobotie-ingrediënten zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar voor de beste smaak kun je vlees en groenten kopen in hun respectieve seizoenen.

Bewaren

Bobotie kan perfect van tevoren worden klaargemaakt en tot 2 dagen, afgedekt, in de koelkast worden bewaard in de ovenschaal waarin hij is gebakken of in een afgesloten kom.

Bobotie kan eveneens worden ingevroren na het bakken. Verdeel deze in kleine porties en vries ze in afgesloten potjes in.

Bereidingswijze

Bobotie is veelzijdig en kan zowel als hoofdgerecht als onderdeel van een grotere maaltijd worden geserveerd. Het is heerlijk met geelgekleurde rijst, gegrilde groenten, of een frisse salade. Voor een modernere twist kan bobotie ook worden gebruikt als vulling voor wraps of worden geserveerd met quinoa in plaats van rijst.

Deze geurige gehaktschotel kan je zelf met verse producten bereiden.  De basisingrediënten van bobotie blijven steeds dezelfde. Het verschil zit hem echter in welke kruiden en specerijen er gebruikt worden.

Basisingrediënten

  • Gehakt: In Zuid-Afrika wordt over het algemeen lams- of wildgehakt (vaak struisvogel) gebruikt om bobotie klaar te maken, maar rundergehakt is eveneens prima.
  • Knoflook en ui: Knoflook en ui zijn een basisingrediënt in zowat elke curry en dus ook in bobotie.
  • Rozijnen: Deze worden toegevoegd om de bobotie een lekker fruitige en zoete smaak te geven.
  • Abrikozenjam: Abrikozenjam of abrikozenconfituur geven de bobotie zijn typisch zoete smaak.
  • Brood: Brood zorgt voor de binding van het gehaktmengsel.
  • Melk en eieren: Beide ingrediënten vormen de basis van het romige eimengsel, of the ‘egg custard’ waarmee het gerecht wordt afgewerkt.
  • Laurierblaadjes: De laurierblaadjes worden over het eimengsel verdeeld en geven tijdens het bakken hun typische smaak af aan de custard. En daarnaast maakt het de bobotie mooi en kleurrijk.

Hieraan worden vele specerijen toegevoegd.

Ook al is de ingrediëntenlijst behoorlijk lang, en dan vooral de specerijen, bobotie is helemaal niet moeilijk om klaar te maken. De bedoeling is om zoveel mogelijk smaak in het gerecht te krijgen en daar de juiste balans in te vinden.

Traditioneel wordt bobotie in Zuid-Afrika geserveerd met een tomatensalsa of tomatensambal en een kruidige gele rijst.

Verscheidene versies kan je terugvinden op het internet.

 

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!