BLAUWVINTONIJN

De blauwvintonijn is een van de grootste en ook bekendste soorten tonijnen. De blauwvintonijn is een pelagische vis en komt voor in zowel het noorden als de zuidelijke delen van de Atlantische Oceaan. In de Middellandse Zee komt de blauwvintonijn eveneens voor, hier is het belangrijkste paaigebied gelegen. De tonijnen van de Atlantische oceaan worden nog langer en zwaarder dan de Pacifische tonijnen;

De blauwvintonijn wordt beschouwd als een van de hoogst ontwikkelde vissen vanwege het gestroomlijnde lichaam, de bijzondere lichaamsaanpassingen om warmte vast te houden zoals het aangepaste hart en het vermogen om zeer snel te zwemmen. De lichaamskleur is hoofdzakelijk blauw, de staartvin is zwart en de buikvinnen en kleine vinnen op de staart zijn geel van kleur.

De blauwvintonijn kan door het vasthouden van lichaamswarmte zeer snel en langdurig zwemmen waardoor grote afstanden kunnen worden afgelegd. Gedurende zijn migraties zwemt hij soms duizenden kilometers, wat bijdraagt aan de hoge kwaliteit van zijn vlees door de constante beweging.

Jonge blauwvintonijnen blijven bij elkaar en vormen scholen. De volwassen exemplaren kunnen tientallen jaren (40) oud worden. In tegenstelling tot de meeste vissen kan hij zijn eigen lichaamstemperatuur regelen. Hierdoor kan hij overleven in water tussen 7 en 25°C in verschillende zones en dieptes. Hij kan tot 1000 m diepte duiken

De blauwvintonijn is van alle tonijnen de grootste soort, de vis heeft een donkerblauwe bovenzijde en een zilverachtige buikzijde. De blauwvintonijn kan een lichaamslengte van meer 4,5 meter bereiken. Het zwaarste exemplaar ooit gevangen had een lichaamsgewicht van 684 kilo. De meeste blauwvintonijnen blijven aanzienlijk kleiner en worden twee tot drie meter lang. Dergelijke exemplaren bereiken een gewicht van drie- tot vijfhonderd kilo. De kop van de blauwvintonijn is spits en lang in vergelijking met andere soorten tonijnen. De ogen zijn relatief klein. De kieuwdeksels zijn duidelijk zichtbaar door de ronde vorm aan de zijkant van de voorzijde van de kop. De kieuwen dienen niet alleen om te ademen maar ook om zich te voeden. De blauwvintonijn filtert het zeewater dat de kieuwen in stroomt en haalt hier voedseldeeltjes uit.

De blauwvintonijn is aan zijn borstvinnen te onderscheiden doordat ze zo klein zijn, ze zijn altijd korter dan de kop. Naarmate de vis ouder wordt, verandert de relatieve lengte van de borstvin. Deze vinnetjes zijn niet beweeglijk, ze zijn geel van kleur met een donkere tot zwarte rand. De staartvin is sterk halvemaanvormig, de kleur is donker tot zwart. . De volwassen exemplaren kunnen tientallen jaren oud worden. Dit vraatzuchtige en snelle roofdier (het kan snelheden bereiken van meer dan 100 km per uur) voedt zich met vis, inktvis en pelagische schaaldieren (die in open water leven).

De blauwvintonijn leeft voornamelijk van vissen en andere dieren. De tonijn valt zelf ten prooi aan grotere roofdieren zoals de orka.

Het is een van de bekendste vissoorten die commercieel wordt gevangen voor menselijke consumptie. commercieel wordt gevangen voor menselijke consumptie.

Zodra de tonijn is gevangen moet deze direct worden gekoeld of ingevroren. Het vlees van de blauwvintonijn bederft sneller dan dat van andere soorten vissen. Het vlees wordt het liefst rauw gebruikt in veel gerechten zodat het direct gekoeld moet worden.

De blauwvintonijn wordt als gevolg van langdurige overbevissing door de mens beschouwd als een bedreigde diersoort. De blauwvintonijn staat tegenwoordig te boek als bedreigd (endangered of EN) op de rode lijst van CITES. Sinds 1970 zijn de aantallen blauwvintonijn met 64% gekrompen. Ondanks de bedreigde status is de soort nog steeds in de handel verkrijgbaar. Er worden wel vangquota vastgesteld.

De professionele visserij werd geconfronteerd met aangescherpte vangstquota, een korter vangstseizoen en het aantal verstrekte vergunningen werd verlaagd.

De ICCAT stelt aparte quota vast voor het westelijke en het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. De organisatie houdt er geen rekening mee dat de twee populaties tot dezelfde soort behoren en zich mengen.

De blauwvintonijn wordt anno 2020 steeds meer gekweekt in met netten afgeschermde delen van de zee. Deze exemplaren worden zo niet onttrokken aan de wildpopulaties. Omdat ze niet kunnen trekken kunnen ze zich ook niet meer voortplanten. . Blauwvintonijn die door zegenvissers in de Middellandse Zee wordt gevangen, gaat naar vetmesterijen waar ze met grote

hoeveelheden pelagische vis (zoals sardien, sardinella en makreel) bijgevoederd worden. Om 1 kg blauwvintonijn te bekomen, moet men ongeveer 10 kg wilde vis toedienen.

Voedingswaarde

Het is rijk aan omega-3 vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen zoals selenium, zink en magnesium. Het is belangrijk op te merken dat de exacte voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de bereidingswijze en de specifieke bron van de vis.

Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g 144 kcal 23.33g 4.9g 0g 0g 0g
Vers 96 kcal 24.5g 1g 0g 0g 0g
Naturel blik 114 kcal 25.9g 1.1g 0g 0g
Olie blik 190 kcal 24.5g 10.3g 0g 0g

ZUCSU: Blauwvintonijn is van nature koolhydraatarm,  rijk aan eiwitten en laag in vet, waardoor het een goede keuze is voor diegenen die hun koolhydraatinname willen beperken. Tevens biedt het essentiële voedingsstoffen. Het is een uitstekende keuze voor mensen die streven naar een gezonde, evenwichtige voeding met een bewuste koolhydraatinname.

 

Voordelen / Nadelen

In het vlees van tonijnen worden ook giftige stoffen gevonden, zoals kwik. Bij de blauwvintonijn zijn het met name exemplaren uit het Middellandse Zeegebied waarin een verhoogde concentratie kwik aangetroffen. Dit komt voornamelijk door milieuvervuiling. De concentratie in de lever is vaak hoger dan in de spieren van de vis. Het wordt door gezondheidsorganisaties afgeraden om tonijn in grote hoeveelheden te eten.

Aankoop / Bewaren

AANKOOP

Koop wel bij de echte gerespecteerde vishandel of een gespecialiseerde visafdeling. Kies voor duurzaam gevangen tonijn om bij te dragen aan het behoud van de mariene ecosystemen.

Koop verse en op de juiste manier gevangen tonijn. Een stukje vis met een donkerrode kleur dat ook vers is, en dus niet naar vis ruikt. Want dat is vaak een verkeerd teken.

Het beste seizoen om van de heerlijke blauwvintonijn te genieten is van lente tot vroege herfst. In deze maanden is de vis op zijn topkwaliteit, vol van smaak en sappigheid.

BEWAREN

Versheid behouden is cruciaal. Bewaar de blauwvintonijn in de koelkast en consumeer het binnen 1-2 dagen na aankoop.

Voor langere houdbaarheid is invriezen een goede optie, bij voorkeur vacuüm verpakt om smaak en textuur te behouden.

Tonijn uit blik blijft jaren goed.

INVRIEZEN

Je kan hem ook invriezen en blijft dan +/- 6 maanden goed. Tonijn invriezen doe je door de vis eerst droog te deppen met keukenpapier, de vis dan in te pakken in vershoudfolie, en vervolgens in te pakken in een diepvriesbak. Je kan de vis ook vacuümtrekken.

Het ontdooien doe je het beste rustig in de koelkast

 

Bereidingswijze

Reken 125 tot 150 gram per persoon bij tonijn.

Blauwvintonijn leent zich perfect voor diverse culinaire creaties. Of het nu rauw wordt genoten als sashimi, gegrild met kruiden, of verwerkt in sushi-rolls, de mogelijkheden zijn eindeloos. De vis heeft een stevige textuur en een rijke smaak die zich goed leent voor zowel subtiele als krachtige gerechten.

De vis is met name populair in Japan waar men er sushi van maakt. Sushi met tonijn wordt maguro genoemd. Als alleen het rode spierweefsel wordt gebruikt van magere tonijnen wordt het akami genoemd en vlees van vette dieren wordt met ōtoro aangeduid. Het vlees afkomstig van weefsel dat tussen mager en vet in zit wordt chūtoro genoemd. Het vlees van magere dieren (uit het wild) is duurder dan dat van (in gevangenschap) vetgemeste blauwvintonijnen.

Een ander bekend gerecht met tonijn is sashimi. Dit zijn dunne plakjes vis waarvoor verschillende vissoorten kunnen worden gebruikt.

De tonijn kan je goed bakken en grillen. Hij is het lekkerst als je ‘m kort bakt, anders wordt het snel heel vissig. Haal de tonijn ruim vooraf uit de koelkast. Je kan de hem eventueel vooraf te marineren (minimaal +/- 15 minuten).

Tip:

  • Combineer blauwvintonijn met sojasaus, wasabi en gember voor een authentieke sashimi-ervaring.
  • Marineer de tonijn kort voor het grillen met citroen, olijfolie en verse kruiden voor een explosie van smaak.
  • Een prachtige manier om de verfijnde smaak van blauwvintonijn te presenteren is door het te serveren als carpaccio

No waste

  • Gebruik tonijnrestjes in salades, wraps of als vulling voor sushi.
  • Maak een smakelijke visbouillon van tonijngraten en -restjes.

Info

Naast de hier besproken (gewone) blauwvintonijn zijn er twee andere tonijnsoorten die blauwvintonijn worden genoemd:

  • de zuidelijke blauwvintonijn (Thunnus maccoyii)
  • de ‘Pacifische’ blauwvintonijn (Thunnus orientalis), deze laatste soort heeft geen officiële Nederlandstalige naam.

Van enkele exemplaren is bekend dat ze de Atlantische Oceaan kunnen oversteken in een tijdsbestek van twee maanden.

Een blauwvintonijn van 278 kilo werd in 2019 op de nieuwjaarsveiling op de vismarkt van Tokio geveild voor een recordprijs van 333,6 miljoen yen of omgerekend zo’n 2,7 miljoen euro.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!