BLATJANG

Blatjang heeft zijn oorsprong in Zuid-Afrika, maar de wortels liggen in de Maleisische en Indonesische keuken, gebracht door slaven tijdens de koloniale tijd. De saus werd ontwikkeld als een manier om vruchten en groenten te conserveren, en de smaak is aangepast aan de lokale Zuid-Afrikaanse smaakvoorkeuren.

Blatjang is een Zuid-Afrikaanse chutney gemaakt van gedroogd fruit (meestal abrikozen) en pepers gekookt in azijn. Het wordt traditioneel gemaakt van gedroogde abrikozen, rozijnen, walnoten, gember, piment, knoflook en gedroogde uien en geserveerd bij onder andere bobotie.

In de loop der jaren is blatjang, zoals veel Zuid-Afrikaans voedsel, gehakt, veranderd en geëxperimenteerd om aan persoonlijke voorkeuren en levensstijlen te voldoen. Er zijn veel verschillende soorten, van licht tot zeer pittig.

De chutney is nu wijdverspreid en een integraal onderdeel van de Zuid-Afrikaanse eetcultuur.

Soorten blatjang, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten

  1. Abrikozenblatjang: De meest traditionele vorm, gemaakt van gedroogde abrikozen, suiker, azijn, uien, en specerijen zoals gember, knoflook en chili.
  2. Mango Blatjang: Gemaakt van rijpe mango’s, met een zoete en pittige smaak.
  3. Tomaten Blatjang: Deze variant gebruikt tomaten als basis en heeft een frissere, iets zure smaak.
  4. Gemengde Vruchten Blatjang: Een combinatie van verschillende vruchten zoals peren, appels, pruimen en rozijnen, met een complex smaakprofiel.

Het onderscheid tussen fruitchutney en blatjang is dat de laatste bijna altijd bestaat uit perziken en abrikozen, extra pittigheid van chilipepers en een gladdere consistentie in vergelijking met de overige chutney’s.

Blatjang kan het hele jaar door gemaakt worden, afhankelijk van de beschikbaarheid van de ingrediënten. Traditioneel werd het gemaakt in de late zomer, wanneer vruchten zoals abrikozen en mango’s in overvloed beschikbaar waren, en vervolgens ingemaakt om de smaak gedurende het jaar te behouden.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van blatjang varieert afhankelijk van de ingrediënten.

Glycemische index 55-65   GL medium   Nutri-Score C/D vanwege het suikergehalte.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g (Mrs. Ball’sO 190 kcal 0.3g 0.1g 46g 44.4g  

Hoewel blatjang vaak suiker bevat, kan het nog steeds worden opgenomen in een koolhydraatbewuste voeding mits met mate gebruikt. Kies voor varianten met minder toegevoegde suikers of maak je eigen versie met natuurlijke zoetstoffen zoals ellphi of erythritol..

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Blatjang is te koop in veel supermarkten en gespecialiseerde winkels, vooral in Zuid-Afrikaanse of internationale afdelingen. De beste kwaliteit vind je vaak bij lokale Zuid-Afrikaanse delicatessenwinkels of markten. Voor de meest verse en smaakvolle blatjang kun je het beste zelfgemaakte versies proberen, vooral tijdens het fruitseizoen wanneer de ingrediënten op hun best zijn.

Kant en klaar te koop onder de naam: Mrs. Ball’s Original chutney.

Bewaren

Blatjang kan langer dan een jaar goed blijven, maar eenmaal geopend moet de pot in de koelkast bewaard worden. Het blijft ongeveer 2-3 maanden goed.

Blatjang kan worden ingevroren, maar dit kan de textuur beïnvloeden. Gebruik bevroren blatjang binnen 6 maanden en laat het langzaam ontdooien in de koelkast.

Bereidingswijze

Blatjang is een veelzijdige smaakmaker die kan worden gebruikt in zowel hartige als zoete gerechten:

  • Vleesgerechten: Gebruik blatjang als marinade voor vlees zoals kip, lamsvlees, of varkensvlees.
  • Begeleider: Serveer het naast kaasplanken, met brood of crackers, of als bijgerecht bij braaivlees.
  • Curry’s en Stoofschotels: Voeg een lepel blatjang toe aan curry’s of stoofschotels om diepte en zoetheid aan het gerecht te geven.
  • Sandwiches: Smeer blatjang op sandwiches voor een extra smaakvolle twist.

De smaak van blatjang kan, in tegenstelling tot de meeste chutneys, pittig, zoet en fruitig zijn.  Pas de hoeveelheid chilipoeder aan je eigen smaak aan.

Info

Chef’s advies

Voeg een beetje extra zuur (zoals citroensap) toe als de blatjang te zoet is, of een beetje suiker als deze te zuur is.

Blatjang gaat uitstekend samen met scherpe kazen zoals cheddar of blauwschimmelkaas.

Meng blatjang met mayonaise of yoghurt om een snelle en smaakvolle dipsaus te maken.

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!